пʼятницю, 28 березня 2014 р.

Зупинити cпівпрацю силовиків із недемократичними державами

Правозахисники вимагають зупинити cпівпрацю силовиків із недемократичними державами
Громадські організації, які займаються моніторингом реформ нової влади, звернулися до Генерального прокурора України Олега Махніцького, голови МВС Арсена Авакова, голови СБУ Валентина Наливайченка. Правозахисники закликають відмовитися від ганебної практики видачі біженців диктаторським режимам та відкликати запит на екстрадицію Мухтара Аблязова й інших осіб, обвинувачених за політичними мотивами.

Правозахисники конкретизували кроки, які  допоможуть українській владі заявити всьому світові про свої європейські наміри та відмову співпрацювати з недемократичними режимами.
  1. Принести офіційні вибачення біженцям, які постраждали внаслідок діянь України, та їх родинам. Їхні імена: Дирар Абу-Сісі, Філіп Долбунов (Гальцов), Улугбек Зайнабетдинов, Леонід Развозжаєв, Денис Солопов, Руслан Сулейманов, Хамідулло Тургунов та інші особи, правові помилки щодо яких необхідно встановити та виправити.
  2. Негайно відкликати запит на екстрадицію Мухтара Аблязова та інших осіб, обвинувачених за сфабрикованою справою казахстанського БТА Банку.
  3. Відкликати запит в Інтерпол щодо видання міжнародного ордеру на арешт Мухтара Аблязова, Тетяни Параскевич, Ігоря Кононка, Романа Солодченка та інших обвинувачених по політичній справі БТА Банку.
  4. Розслідувати дії колишнього генпрокурора Віктора Пшонки, якого оголошено у розшук, а також інших співробітників силових структур, які фальсифікували обвинувачення та запит на екстрадицію проти Мухтара Аблязова та його колег, тим самим сприяючи політичним переслідуванням в Казахстані та Росії.
  5. Зупинити співробітництво зі спецслужбами Росії, Казахстану, Узбекистану та інших авторитарних (зокрема,пострадянських) режимів, з метою переслідування, викрадення і передачі політичних опонентів та біженців.
Організації-підписанти наголошують, що порушення прав біженців вкрай негативно вплинуло на міжнародний імідж України та підірвало довіру міжнародної спільноти до української влади щодо її прихильності демократичним стандартам.

До заяви приєднались представники Проекту «Без кордонів» (Україна),                                  Української Гельсінської Спілки з прав людини(Україна), Фонду «Відкритий діалог» (Польща),                                     Центру Громадянських Свобод (Україна),  Центру інформації про права людини (Україна).

Немає коментарів:

Дописати коментар