неділю, 9 березня 2014 р.

Не згасити «Променя Просвіти»

                           
   Шановні друзі «Променя Просвіти»! Шановні передплатники і читачі! 
   На прийдешній 2014 рік наш часопис не включений до каталогу видань, що за передплатою розповсюджуються через поштові відділення. Причина полягає в тому, що поштове відомство ставить вимогу про надання нами, видавцем, виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців із зазначенням прізвища керівника  органу, що є засновником видання.

    Як можна бачити із вихідних даних газети, фактичним видавцем її є Криворізьке міське об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, керівником і одним із засновників якого є п. Микола Коробко. Одначе, в результаті змови між прес-секретарем Дніпропетровської організації партії «ВО «Батьківщина» Довгалем С. М. і головою Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, екс-депутатом Верховної Ради України за списком партії «ВО «Батьківщина» Мовчаном П. М. 2009-го року з порушенням вимог Статуту Товариства була здійснена заміна керівного складу обласного і кількох міських і районних об‘єднань «Просвіти».
    Про цю подію Головне управління юстиції в Дніпропетровській області в своєму листі від 24.10.2013 року інформує таким чином: «14 листопада 2008 року до Головного управління юстиції надійшов лист від Коваленка М. О. про незаконне проведення Довгалем С. В. 08 листопада 2008 року конференції обласного обєднання, всупереч вимогам статуту. Також, впродовж листопада – грудня 2008 року та січня 2009 року до Головного управління юстиції надійшло 6 звернень від голів районних та міських організацій Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка (з 12 існуючих на території Дніпропетровської області) з повідомленням про те, що делегати від цих організацій на конференцію обласного обєднання не обирались та переобрання голови обласного обєднання є незаконним …».
    І все-ж-таки Головне управління юстиції в Дніпропетровській області на підставі листа п. П. Мовчана в незаконний спосіб внесло до Реєстру запис про зміну керівних органів обласного обєднання. Так само відділ державних реєстраторів апарату Криворізької міськради і виконкому у Реєстрі прізвище Миколи Коробка, одного із засновників газети «Промінь Просвіти» та міського об’єднання «Просвіта» і його багаторічного керівника, замінив на прізвище Миколи Крамаренка, кореспондента міської газети «Червоний гірник», який до того часу жодного дня не був членом «Просвіти».
   Редакційна колегія «Променя Просвіти» не могла погодитися із таким безчинством п. Павла Мовчана та погоджувати з п. Крамаренком процедуру внесення до поштового каталогу видань назву своєї газети.
   На припинення виходу нашої газети новоспечене «керівництво» просвітян сподівалося з перших днів вчиненого перевороту. До цього, в першу чергу, докладали зусиль апаратники мовчанівської кухні:
   п. п. Сергій Довгаль, Микола Крамаренко, Олександр Мельников, Юрій Романенко, Любов Балабат, Юлія Лебединець.
   Закриття газети жадав і п. П. Мовчан, який за списком партії «ВО «Батьківщина» ніс свою суперечливу місію народного депутата України. Жадав, але не міг наважитися встряти в резонансу роль інквізитора по відношенню до просвітянського видання, яке набуло позитивної репутації серед просвітян області. І його бажання покінчити з газетою мало реальну підставу: його від самого початку не влаштовував критичний дух видання.
За весь період існування газети від 2006 року він, щорічно одержуючи з державного бюджету на просвітянські заходи суми, що позначалися мільйонами гривень (для прикладу, у 2010 році – 3 200,0 тис. грн.), заледве півтора роки виділяв кошти на друк «Променя Просвіти». Тим паче, що кількість періодичних просвітянських друкованих видань по всій Україні можна перерахувати на пальцях однієї руки.
   Наше видання своїм променем торкалося таких тем, яких п. Мовчан з висоти своєї депутатської посади волів би не бачити. Як, для прикладу, політична сила, яка ввела його до Верховної Ради, могла терпіти публікації криворізьких просвітян про нищення культурного спадку міста міським головою Ю. Любоненком, перед яким ця сила простелила дорогу у віце-премєри українського уряду?
   Всі вони сподіваються, що після влаштованого просвітянським вождем перевороту на Дніпропетровщині так звана політична еліта може діяти безперешкодно: журналісти-керманичі С. Довгаль та М. Крамаренко добре наспеціалізувалися на тому, як не надокучати корупціонерам від влади якимись-там журналістськими розслідуваннями!
  Та ці сподівання будуть марними: «Промінь Просвіти» не зламати!

   Газ. «Промінь Просвіти», 23(176), грудень 2013 р.  

Немає коментарів:

Дописати коментар