неділю, 16 березня 2014 р.

Кримські татари заявили про право на самовизначення

Кримські татари заявили про своє право на самовизначення у складі суверенної і незалежної Української держави. Про це йдеться в ухваленому 15 березня зверненні Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради України та до усього українського народу.

У зверненні наголошується, що кримські татари рішуче засудили акт агресії з боку Російської Федерації, не визнають кримський «референдум» 16 березня 2014 року, а також «категорично відкидають будь-які спроби визначити майбутнє Криму без вільного волевиявлення кримськотатарського народу –  корінного народу Криму».


Кримські татари закликали Верховну Раду України приєднатися до Декларації ООН про права корінних народів, визнати і закріпити законами й іншими правовими актами України статус кримськотатарського народу як корінного народ.

Кримськотатарський народ також закликав Верховну Раду й інші найвищі органи державної влади України: «Негайно й спільно з міжнародними організаціями (ООН, ОБСЄ, Рада Європи, Європейський союз) забезпечити вільне волевиявлення та здійснення кримськотатарським народом невід'ємного права на самовизначення на своїй історичній території –  Крим».

Немає коментарів:

Дописати коментар