суботу, 29 березня 2014 р.

Звернення ІІІ форуму Євромайданів до ЗМІ

Революційний час спливає дуже швидко. Так само швидко змінюються правові та політичні реалії життя Криму. Після емоційних реакції на росі1йську анексію виник ряд питань, пов’язаних з необхідністю виробити своє ставлення уже не до Криму як невід’ємної частини України, а до громадян України, які живуть в Криму.

В українських ЗМІ простежується неоднозначна оцінка ситуації, що склалася. З одного боку це щире прагнення допомогти своїм співгромадянам, які опинилися у надзвичайно складній ситуації. З іншого боку в публікаціях, інтернет-ресурсах та на телебаченні переважає інформація про патріотичну позицію кримських татар, які бойкотували незаконний референдум, та про військовослужбовців, які протрималися майже місяць, давши змогу уряду та народу підготуватися до можливого продовження агресії. Між тим громадянська позиція українських громадян Криму є набагато складнішою. На підставі власного досвіду ми можемо сказати, що не тільки кримські татари та українці відчувають себе та позиціонують себе як громадяни України.
Громадяни України в Криму – це люди різних етнічних, релігійних і політичних ідентичностей і уподобань. Мирне співжиття людей різних національностей, збереження полікультурності та взаємне збагачення національних культур – це безцінний здобуток, який протягом останніх 23 років кримчани плекали і розвивали, яки надважливо сьогодні не втратити.
Саме тому ми закликаємо ЗМІ відмовитись від педалювання етнічних аспектів складної ситуації в Криму. У непростому стані опинились громадяни України в Криму всіх етнічних груп.

Хай тим самим ми зробимо внесок в збереження найціннішого, що є в України у Криму – людей! Після стресу, нанесеного окупацією, витримати ще й розбрат на етнічному ґрунті для них не посильно. Хай не тільки кримські татари та українці, але й болгари, росіяни, греки та усі інші наші співгромадяни у Криму збережуть можливість бути громадянами України і відчувати підтримку українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар