четвер, 20 березня 2014 р.

Інформація з Севастополя та Криму 19

       За телефонними повідомленнями джерел Тернопільського громадського інформаційно-координаційного пункту підтримки ВМС Збройних Сил України та за публікаціями українських ЗМІ сьогодні 20 березня 2014 року ситуація в Севастопільській базі дуже важка, і критична на багатьох суднах допоміжного флоту (буксири і т.ін.) піднято російські прапори, вірнимі присязі Україні залишаються бойові одиниці наших ВМС шо блоковані у Севастополі.
Я вже у попередніх повідомленнях писав що, блокада не може продовжуватись до безкінечності. Оскільки наші кораблі за міжнародними морськими законами мають право екстериторіальності і є майном України, і на них не може поширюватися ніяка проголошена «націоналізація нелигітимною владою Криму» про це звичайно знають і російські моряки ЧФ і у Москві. Та на практиці цивільні в масках що позиціонують себе як «самоборона Криму» можливо можуть діяти методами «цивільних» захоплень, під час яких моряки за корабельними статутами не мають права  застосувати зброю, адже російські військові заходять згодом. Система життєзабезпечення наших кораблів має межі по паливо-мастильним матеріалам, воді. Отож на моє глибоке переконання центральній владі у Києві потрібно  максимально активізувати свої дипломатичні зусилля, і приймати непопулярні рішення. Світове співтовариство, має усіма можливими способами домогтися допуску у Крим спостерігачів для розв’язання проблеми оцінки ситуації і початку реального діалогу про подальшу долю корабельного складу ВМС, найновіші одиниці якого, реально кораблі які побудовані на гроші Незалежної України а не СРСР. На наші з Вами гроші шановні українці.  Військові моряки дякують усім за справжню  підтримку. Військово-морський прапор ВМС ЗС України на протичовновому корветі «Тернопіль» піднятий високо на гафелі щогли корабля, а екіпаж залишається вірний присязі, як і екіпажі інших бойових одиниць. Щодо нічного закодування бухти навколо корвета гранатами інформація опублікована на деяких сайтах не відповідає дійсності.

Три судна ВМС України підняли Андріївський прапор Росії.
Про це повідомляє 5 канал.
Згідно з інформацією, о 09.00 ранку в четвер корабель управління "Донбас", рятувальний буксир "Кременець" та протипожежний катер "Борщів". Інформацію також підтвердив керівник центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. Він також додав, що нині в районі мису Тарханкут і озера Донузлав під українським контролем лишилося чотири з семи кораблів.
 Від себе зазначу що дуже прикро що у цьому списку є «Кременець», і «Борщів», але як військовий історик дам пояснення. Допоміжні судна флоту до класифікації яких колись належали і «Борщів», і «Кременець» мають як правило вільнонаймані цивільні екіпажі, які не є під присягою військових моряків, і тому тиск на них та умовляння «нелегітимної Кримської влади» можливо дійшли до логічного завершення.

Командувача ВМС України контр-адмірала Сергія Гайдука та всіх цивільних заручників, яких тримали десь у Криму, звільнили у ніч на четвер. 
Про це повідомляє прес-служба в. о. президента України, голови Верховної Ради Олександра Турчинова.
"Відповідно до вимог української сторони, оголошених у заяві в. о. президента, голови Верховної Ради України Олександра Турчинова, сьогодні вночі було звільнено командувача ВМС України контр-адмірала Сергія Гайдука та всіх цивільних заручників (зокрема сина народного депутата Анатолія Гриценка), захоплених російськими військовими та представниками самопроголошеної влади в Криму", - йдеться у повідомленні.
За даними ЗМІ, поки що відпустили лише 7-х активістів та цівильних, не всі ще звільнені. Раніше була інформація, що більше 10 українців були захоплені в Криму станом на 19 березня. Серед них, окрім названих, - головний тренер хокейної команди "Леви", режисер "Вавилон 13" та інші. Відпустили поки не всіх. Доля операторів об'єднання кінематографістів "Вавилон 13" Ярослава Пилунського та Юрія Грузинова поки невідома, повідомляє "Центр журналістських розслідувань".

Військові 1-го Феодосійського окремого батальйону морської піхоти ВМС України звернулися до чинної української влади і попросили терміново провести переговори і вивести особовий склад

Про це йдеться в заяві військовослужбовців, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на УНН,

"У звязку з останніми подіями патріотичні військові 1-го Феодосійського окремого батальйону морської піхоти ВМС України звертаються до чинної української влади (м.Київ):

1. Вимагаємо терміново гарантій щодо збереження особового складу батальйону як єдиного цілого.

2. Вимагаємо терміново гарантувати подальше проходження служби в одній військовій частині в Україні.
вимагаємо це обговорити і вказати єдине місце, де б ми всі разом (а не в різних військових частинах) проходили подальшу службу.

3. Вимагаємо терміново провести переговори і вивести особовий склад.


Якщо це не буде зроблено, наслідки можуть бути непередбаченими, до повної втрати батальйону", - йдеться в заяві офіцерів і контрактників 1-го Феодосійського окремого батальйону морської піхоти ВМС України.
Після підписання Угоди про входження до складу Російської Федерації самопроголошеної держави Крим, на півострів прибули російські спеціалісти із демілітарізації військових частин, які вимагають від українських військовослужбовців покинути місця розташування.


Ігор Крочак, військовий історик, один з авторів книги «Протичовновий корвет Тернопіль», член Національної Спілки Журналістів України, Спілки Офіцерів України, голова Тернопільського громадського інформаційно-координаційного пункту підтримки ВМС Збройних Сил України 

Немає коментарів:

Дописати коментар