пʼятницю, 7 березня 2014 р.

Сила людей на #Євромайдан


Наразі об’єднання перебуває на етапі формування, але учасники Сили людей активно діють вже зараз. Під час Євромайдану пріоритетом для нас було здійснення захисту людей, участь в акціях на місцях та активізація суспільства.

Так, 21-29 листопада 2013р., в перші дні Євромайдану, головним пріоритетом для нас була активізація регіонів, а також створення місцевих Євромайданів.
Наші активісти були на Майдані з першої ночі, вони одразу виступили з ініціативою розбиття наметів та створення містечка протесту, а люди в усіх регіонах розпочали мобілізацію в Київ та включилися в організацію студентських страйків.

Після розгону 30 листопада, ми розгорнули надання медичної допомоги – проект «Майдан.Медики». 1 грудня наші активісти на Банковій зупинили  трактор та не допустили вбивства солдат. Також цього дня спільно з ГромТВ ми забезпечували стрім з вулиць міста, для координації дій громадян. Саме групи сформовані об’єднанням, спільно з  швидкою допомогою та медиками Червоного Хреста, працювали під час побиття людей на Банковій. Пізніше польова медична служба була закрита, натомість створено польовий госпіталь, який активно функціонував після «Вогнехреща 19 січня» та сутичок в Києві 18-20 лютого.

З початку грудня 2013 року, в співпраці з ЄвромайданSOS, ми системно займалися акціями за визволення в’язнів та захистом в судах. Цей напрям переріс у створення проекту «СВОЇ», метою якого є захист не тільки членів об’єднання, але також інших громадян. Для цього спільно з партнерами було створено систему фізичного, юридичного, медичного та інформаційного захисту. Сторінка в ФБ:


На місцях кожен оргкомітет на своїй території сам визначав найбільш необхідний проект чи напрямок участі в Євромайдані, проекти та акції.  Наприклад, оргкомітет Києва видавав 24-27 листопада студентам довідки щодо їх участі в Євромайдані, Кременчук провів акцію «АНГЕЛИ Майдану», а оргкомітет з Ужгорода ініціював інформаційну кампанію, в результаті якої суспільство схилилося до проведення Маршу мільйона, а також багатьох заходів, які були оприлюдненні в документах ЄВРОреволюція. Також для цього на всеукраїнському рівні започаткована інформаційна робота через окрему спеціальну сторінку ЄВРОреволюція та щоденні позитивні новини:

В багатьох містах наші лідери стали співкоординаторами місцевих Євромайданів, наприклад в м.Стрий та Хмельницький, а на всеукраїнському рівні ми долучилися до участі в Форумах місцевих Євромайданів (м.Харків, Київ, Одеса), а також проведення Форуму «Євромайдан-Крим» у м.Сімферополь. Члени та прихильники Сили людей - депутати місцевих рад ініціювали серію звернень, депутатських звернень та запитів на підтримку Євромайдану, звільнення невинних та перешкоджання тиску на автомобілістів.

Протягом всього часу масових акцій протесту активісти об᾽єднання активно працювали над формуванням у світі правильного ставлення до подій, що відбуваються в Україні, активно комунікували з представниками закордонних інституцій. Зокрема, активісти Сили людей Олексій Гончарук та Віолета Москалу виступили від імені українського громадянського суспільства на пленарному засіданні ЕКОСОКу (Европейського соціально-економічного комітету). Під час зазначеного візиту відбулося 26 зустрічей з представниками української діаспори у Франції та Бельгії, європейськими політиками та функціонерами.

Разом з тим, десятки активістів та членів Сили людей стали учасниками самооборони на Майдані Незалежності та на місцях. Це була їх індивідуальна позиція, але ми дуже вдячні їм за всі зусилля направлені на безпеку громадян. В окремих містах, наприклад Хмельницький, ми виступили ініціаторами створення загонів самооборони. Загони безпеки ми також створювали в Києві.

Наразі об’єднання Сила людей завершує розбудову. В березні 2014 року року планується створення оргкомітету на всеукраїнському рівні, а зараз триває створення оргкомітетів в мікрорайонах та селах, в містах та районах, а також формування областей. Кожен бажаючий може долучитися до створення Сили людей. На даний момент утворено понад 100 оргкомітетів, деталі: http://sylalyudey.org/ua/committees/


Посилання на довідку на сайті: http://sylalyudey.org/ua/sila-lyudey-na-evromaydanji-dovidka

Немає коментарів:

Дописати коментар