четвер, 20 березня 2014 р.

Кримська весна: "Уроки" виживання


Крим - басейн під гіркою в аквапарку. Атракціон називається "Україна". У басейн відпочиваючі з'їжджають, з басейну по гірці до витоків атракціону лізуть не всі.
Зараз, коли у Криму відбувається капітальний ремонт, яким керує прораб Путін,  і зовсім не сезон для плавання, сюди приїхав увесь світ. 
Якби я була санепідеміологом, я би склала такий сан. бюлетень для тих, хто приїжджає з різною метою до цієї "України":
"Якщо ви любите батьківщину і святкуєте День Соборності"
 Тоді  є ймовірність того, що ви один з тих, хто кричав "Спасибо жителям Донбасса..." і у Криму вас поб'є російський казак з самооборони, якого чомусь не б'ють мешканці українського півострова. 
"Якщо ви можете довести нелегітимність кримського "референдуму" і його прихильникам, що вони зомбовані путінською пропагандою"
Ви:
а) Бог
б) Юрист-міжнародник з широко відомим успішним досвідом
в) Майстер перезомбування
"Якщо ви журналіст"
Не відштовхуйтесь від того, хто фінансує ваше видання/канал/радіо. Для отримання інформації від місцевого населення та заради неупередженості співрозмовника щодо мети вашого матеріалу  підло переходіть на російську мову, якщо її знаєте. Якщо не знаєте, поділіться із цим з респондентом. Може і порозумієтесь.
Після повідомлень про стрілянину ви маєте бути зацікавлені у отриманні перших кадрів, що її засвідчують. Це рейтинг і правда як вона є. Якщо вам вдасться знайти свідка події, зважайте на його сторону у конфлікті. 
Варто пам'ятати, коментарі посадових осіб завжди користувалися попитом, їх відповідальність потім обговорюється на майданах, а ось рядовий самооборонець, який коментує ситуацію, може відхреститися від своїх слів станом афекту, його з посади самооборонця голосно не звільниш.
Глядацьке незадоволення, агонія безробітної журналістики, інформаційна війна та  практичний експеримент:
18.03.2014. День. Сімферополь. Повідомлення про перестрілку на Проспекті Перемоги. Рішення їхати перевірити, плин часу, темно і твіттер:
Ранок 19.03.2014. Повідомлення "Появилось видео обстрела людей в Симферополе". Лід інформаційного повідомлення: На видео ЗАМЕТНО, как неизвестные вооруженные люди в масках совершают выстрелы с крыши здания в Симферополе.
Я пострілів не помітила на цьому відео. У військових рухах не розбираюся. Чи є така доказова база приводом до серйозних заяв Арсенія Яценюка я теж не знаю.  І таке от прискіпливе питання: чому у тексті "с крыши здания" без адреси і зазначення призначення будівлі? Адресу, до речі, ми довго шукали після повідомлень про постріли в інтернеті.
Чому досі немає шокуючих фото трупів і синхронів з родичами загиблих? В мирний час "Магнолія ТВ" працює оперативніше, як на мене.

"Якщо ви іноземний журналіст"
То ви напевно чули, що Росія це ведмеді, водка, дикі люди. А Крим це Росія, через що, власне, ви сюди і прибули. Будьте обережні і продовжуйте доносити світу національні міфи щоби всі теж були обережними, коли приїдуть до Криму.
"Якщо ви хіпстер-мандрівник"
 Сидячи на даху Севастопольської військової частини, побачивши повідомлення про її захоплення у твіттері, почніть писати, що ви на місці події, ні в якому разі не йдіть фоткати небезпеку, додайте, що тільки що повз вас пролетів переляканий голуб. Ретвіти ваших повідомлень мобілізують на паніку всіх, хто зараз на диванах, Яценюк заявить військовий стан.
"Якщо ви спостерігач"
Спостерігайте.
"Якщо ви євромайданівець, то кримачани на площі___"
Продовжіть логічний рядок.
"Якщо ви кримський українець чи татар, який за Крим у складі України"
Чому з родинами тікаєте з півострова ще до початку так званого референдуму у інші області? 
 Референдум не визнаний, Крим офіційно залишається українським, всі хто хотів російського громадянства вже давно з паспортами РФ. Який паспорт у вас? Ваше громадянство______(продовжіть логічний рядок).
"Якщо Крим виявиться українським"
Продовжуйте виховувати дітей на засадах "Москаляку на гілляку", "Спасибо жителям Донбасса".
"Якщо ви кримчанин, луганчанин, донеччанин, харків'янин і хочете до складу РФ, а Крим виявиться українським"
Продовжуйте виховувати дітей на засадах страху перед давно померлим Степаном Бандерою, патріотів описуйте обов'язково з гвинтівкою у схроні, поїдаючими сало російських немовлят.
"Якщо поєднати 2 останні пункти"
Отримаємо атракціон "Україна" і фундамент для маневрів світових політиків на нашій землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар