понеділок, 17 березня 2014 р.

Інформація з Криму і Севастополя 16


 Ситуація  після проведення «референдуму» що був інспірований і проведений кримською владою за підтримки і втручання Російської федерації на півострові, для наших військових важка. Важка  передовсім тим що не знаючи усіх задіяних механізмів офіційним Києвом як на військовому, дипломатичному  і на політичному рівнях,  дії нашого політичного і військового керівництва видаються запізнілими і недостатніми. І такі думки відвідують наших військових на фоні усієї можливої «атмосфери вакханалії перемоги» що панує зараз у місті Севастополі і у інших населених пунктах Криму, у проросійських сил і великої частини населення.

 Щодо самого нелегітимного «референдуму» і його перебігу то за телефонним повідомленням тернополянина Володимира Ханаса з Сімферополя що  входить до групи «Майдан моніторинг» (діяльністю якої є слідкування за станом дотримання конституційних прав і свобод в Україні та їх захист, а у Криму їх працює 12 волонтерів ) то кричущими порушеннями під час проведення «референдуму» 16 березня були на ряду з іншими такі. Недопущення працівників ЗМІ до «виборчих дільниць» без спеціальної акредитації, а фактично це повне блокування об’єктивної інформації оскільки отримати таку акредитацію дуже важко. Недопущення міжнародних спостерігачів країни яких мають відмінну від Московсько-кремлівської точки зору, на цей «референдум» та його проведення, іншу. У Білогорському районі зафіксовано випадки примусу до голосування, людьми що позиціонують себе  з «самообороною Криму».
 Із спілкування з нашими військовими я зрозумів що політикам у Києві потрібно брати більш рішучу відповідальність за дипломатичне вирішення ситуації у Криму, повинні бути оголошенні етапи вирішення. Усім українським політичним силам потрібно зробити висновки з перебігу кримських подій щоби не допустити до реалізації проросійських сценаріїв на південному сході України. У майбутньому військово-морське питання, військової доктрини України має бути опрацьоване з урахуванням реального стану речей захисту інтересів України, чи то в районі базування порту Одеси, чи інших баз ми зобовязані визначити ті засоби і сили ВМС які Україна реально і ефективно може застосувати у випадку таких загроз, а не ті які є більш вигідними з освоєння державного бюджету і дістались нам у спадок від ВМФ СРСР.
 Зараз тільки навпроти протичовнового корвета «Тернопіль» в Севастопільській гавані у диспозиції є до семи бойових одиниць Чорноморського флоту. Мористіше з рейду вихід блокує теж певна кількість сил. Загалом до двнадцяти бойових одиниць. Найменші дії на борту наших кораблів, як то вихід швартовочної групи на бак чи інше, приводять в дію екіпажі блокуючи сил. Так що прорив який здійснив наш сторожовик (який 21 липня 1992 року перейшов на бік Військово-Морських Сил України. Командир СКР-112 — капітан-лейтенант Сергій Настенко. Екіпаж — 108 осіб., і порвався у Одесу)  у 90-х роках у схожій ситуації сьогодні малоймовірний. Звичайно так продовжуватись блокада до безкінечності  не може.  Російські блокуючі сили, оперативні маневрування можуть здійснювати у більш зручних умовах бухта Карантинна слугує для менших бойових одиниць за базу поповнення припасів, а більші бойові одиниці можуть сходити і до Новоросійська. Стрілецька бухта теж ними закрита надійно. Потрібне нагальне вирішення проблеми дипломатичним шляхом, і моряки сподіваються що для цього буде залучено максимум зусиль.
      



Станом на вечір 17 березня 2014 року за  телефонним повідомленням командира протичовнового корвета «Тернопіль» капітана 3 рангу Максима Ємельяненко ситуація в зоні базування корвета у заблокованій Севастольській гавані залишилася без змін. Судно буксир що блокує корвет стоїть на тому самому місці, козаків місцевої «самооборони» в районі пірсу причалу не видно. Екіпаж корвета як і екіпажі інших заблокованих українських кораблів несуть службу у штатному режимі і готові до оборони. Екіпаж корабля займається підвищенням вдосконалення рівня охорони і оборони протичовнового корвета «Тернопіль», як і екіпажі українських кораблів що блоковані у Севастопільській гавані.
Тепер про військові кроки на загальноукраїнському рівні. Верховна Рада затвердила указ виконувача обов'язків Президента України Олександра Турчинова №303 від 17 березня "Про часткову мобілізацію". За прийняття відповідного законопроекту № 4466 проголосувало 275 депутатів, за необхідних 226.
Указ набирає чинності після його затвердження в парламенті, а закон, прийнятий в Раді - з дня його опублікування.
Мобілізація проводитиметься протягом 45 діб з дня набуття чинності указу.
Мобілізацію оголошено на території всіх 24 областей України і в Києві. На території Криму і Севастополя.
Військові формування та оперативно-рятувальна служба цивільного захисту будуть переведені на організацію і штати воєнного часу.
Мобілізація має бути здійснена в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву, призов військовозобов'язаних, у тому числі резервістів, і поставку транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил і Національної гвардії.
Місцевим органам виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування доручено організувати і забезпечити своєчасне оповіщення та прибуття призовників на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини.
Також місцевим органам виконавчої влади доручено виділити тимчасово будівлі, споруди, земельні ділянки, транспортні та інші матеріально - технічні засоби.
Кабінет Міністрів має забезпечити фінансування і прийняти в межах повноважень інші заходи, пов'язані з оголошенням та проведенням часткової мобілізації.
Часткову мобілізацію оголошено у зв'язку з різким ускладненням внутрішньополітичної ситуації, втручанням Росії у внутрішні справи України, зростанням соціальної напруги в Криму і Севастополі.
При доповіді законопроекту секретар РНБО Андрій Парубій повідомив, що в Збройні Сили планується мобілізувати 20 тисяч осіб.
Про оголошення часткової мобілізації населення сповіщає військовий комісар через засоби масової інформації.

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ КОЖНОМУ ГРОМАДЯНИНУ ЧОЛОВІЧОЇ СТАТІ ВІКОМ ДО 45 РОКІВ:
Усі громадяни України віком до 45 років, які проходили військову службу у лавах Зсбройних сил або інших військових формувань, повинні особисто звернутися у районний військовий комісаріат за місцем реєстрації та перебування на військовому обліку.
З отримання повістки необхідно прибути за вказаним місцем у визначений час!

В такий нелегкий час я вважаю що допомагати потрібно усім нашим Збройним Силам, та моряки що знаходяться у самому епіцентрі тиску «доброзичливців» потребують нашої допомоги якнайбільше. У місті Тернополі створено Тернопільский громадський інформаційно - координаційний пункт підтримки  ВМС Збройних Сил України . Голова – Крочак Ігор  військовий історик, один з авторів книги «Протичовновий корвет Тернопіль», тел. (0677469629). Велика кількість людей має бажання допомогти нашим воякам в Криму. Існує необхідність в поповнені коштів для телефонного спілкування  та придбанні сучасних систем  зв’язку. Враховуючи це звертаємось до громади Тернопілля з проханням : поповнити рахунок по наступному номеру : 0984879152. Цей номер є проміжний. Після цього кошти будуть миттєво переведені на телефони військових у м. Севастополі, та Криму. Дана громадська ініціатива проводиться за погодженням Тернопільського обласного військового комісаріату. Просимо звернути увагу: поповнювати рахунок потрібно лише на погоджений номер телефону: 0984879152.
Переказати кошти на рахунок Приватбанку: 5168 7572 5999 8203. Кошти з рахунку будуть використані виключно для придбання засобів зв’язку (військового призначення) для флагмана ВМС ЗС України фрегата «Гетьмана Сагайдачного». В ЦЬОМУ Є ВЕЛИКА ПОТРЕБА.
Для контролю руху коштів, після завершення перерахунку , матеріали будуть передані в Тернопільський обласний військовий комісаріат.

Особисту відповідальність  за проведення  перерахунку коштів  несе: Голова ТОГО «Тернопільскі підсумки» Білан Тарас
.


Ігор Крочак, військовий історик, один з авторів книги «Протичовновий корвет Тернопіль», член Національної Спілки Журналістів України, Спілки Офіцерів України, голова Тернопільського громадського інформаційно-координаційного пункту підтримки ВМС Збройних Сил України

Немає коментарів:

Дописати коментар