понеділок, 24 лютого 2014 р.

Звернення на захист Уповноваженого ВР з прав людини - Валерії Лутковської

У зв’язку зі спробами тиску на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з боку різних політичних сил громадські організації, які були активними учасниками подій під час Майдану, заявляють про неприпустимість застосування принципу політичної доцільності у сфері захисту прав людини. Ця сфера за будь-яких обставин має залишатись поза політикою та бути вільною від політичних впливів.
Протягом останніх двох років Омбудсманом та Секретаріатом Уповноваженого за підтримки міжнародних організацій створено ефективну модель взаємодії з громадянським суспільством, що є унікальною у Східній Європі та яка неодноразово довела свою дієвість.
Зокрема, під час подій, що відбувались в Україні з 30 листопада 2013 року, пов’язаних із масовими протестами, Уповноважений та Секретаріат Уповноваженого цілодобово професійно взаємодіяли з громадськими організаціями, ініціативами, активістами, які захищали права протестувальників. Особисто Валерія Лутковська та працівники Секретаріату оперативно реагували на всі повідомлення про незаконні затримання, побиття затриманих, незаконні судові переслідування, зникнення людей, інші порушення прав активістів. Ефективною була й допомога в підтвердженні або спростуванні тривожної інформації, яка стосувалась тих чи інших подій під час протестних акцій як у Києві, так і в регіонах.
Враховуючи це, ми закликаємо всі політичні сили утриматись від намагань знову політизувати національну інституцію з прав людини та чинити тиск на Уповноваженого. Адже Валерія Лутковська змогла створити інституцію, яка під час останніх подій була і залишається чи не єдиним державним органом, що зберіг європейське обличчя та відповідає всім міжнародним стандартам.

Немає коментарів:

Дописати коментар