вівторок, 11 лютого 2014 р.

Олександр Северин: Гріх "розпусти"

Останнім майданним періодом медіа-простір почали засмічувати злоякісною мислебацилою про те, що Янукович нібито може за власним бажанням розпустити Верховну Раду – така собі жахалочка Банкової для не надто лояльних та не надто сміливих депутатів.
Класична українська комбінація з часу і натхнення наразі потрібніша для чого іншого, а не для написання довгих текстів, та і взагалі для актуальної публіцистики настали дні як не білого аркушу так аркушу зі стислим написом "права людини – понад усе" без занадтих "наворотів" та оздоблень. Тому, не забираючи вашого часу, стисло про  те, чому та теза про "розпусту" – суть маячня.

1. Згідно з частиною другою ст.90 Конституції України "Президент України може достроково припинити повноваження Верховної Ради України , якщо протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися".
2. Особливо "вумні" представники старої влади та їхні трубадури та чірлідери наголошують на відсутности у вищенаведеній нормі слова "лише" і далі звертаються до норми частини другої ст.77 Конституції, де записано, що "позачергові вибори до Верховної Ради України призначаються Президентом України і проводяться в період шістдесяти днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України". З чого робиться висновок про те, що достроково припинити верховнорадянські повноваження гарант, мовляв, може коли йому заманеться.
Проте (або "але є але", як той казав):
3. Повноваження Президента визначено у ст.106 Конституції, де можливому припиненню гарантом повноважень Верхоради присвячено лише один пункт восьмий частини першої: "[президент] припиняє повноваження Верховної Ради України, якщо протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися", що повністю відповідає вищецитованій нормі ст.90.  Жодних інших варіантів ропуску президентом Верхоради у його прописаних у Конституції повноваженнях нема.
4. При тому відповідно до частини другої ст.19 Конституції України "органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України", а відповідно до Рішення Конституційного Суду України №7-рп від 10.04.13 "повноваження Президента України вичерпно визначені Конституцією України". Вичерпно. Ніяких дискреційних повноважень. Крапка.
Так що регіональним ентузіастам - "розпусникам" не варто вкладати у і без того заклопотану голову Януковича дурниці, які у подальшому, при денному світлі, можуть бути справедливо названі узурпацією.

Олександр Северин, к.ю.н.,
- See more at: http://krytyka.com/ua/community/blogs/hrikh-rozpusty#sthash.PRy5A7a1.dpuf

Немає коментарів:

Дописати коментар