пʼятницю, 14 лютого 2014 р.

Закарпатська прокуратура забороняє займатися самообороною

"У засобах масової інформації все частіше з`являються повідомлення про створення так званих загонів самооборони, які повинні нібито забезпечувати охорону громадського порядку під час мирних зібрань, а також забезпечувати суверенітет та єдність України. Прокуратура області наголошує, що за своїм статусом ці формування перебувають поза законом", - повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.
Закарпатська прокуратура забороняє людям займатися основам самооборони

Вочевидь саме таким чином орган влади відреагував на тренувальний збір самооборони Ужгорода, де хлопці відпрацьовували захисні маневри та бойові навички. А в першу чергу вчилися як захиститися від збройного нападу.


Утім прокуратура Закарпаття побачила в цьому звичайному тренуванні з самозахисту певну небезпеку для держави. І нагадує, що "чинним законодавством захист суверенітету України, територіальної цілісності і недоторканності покладається на Збройні Сили України, а охорона громадського порядку - на органи внутрішніх справ".
Відповідно, посилається на ч. 6 ст. 17 Конституції України, де прямо забороняється створення і функціонування будь-яких збройних формувань на території України. Утворення громадських організацій, програмні цілі яких спрямовані на підрив безпеки держави, незаконне захоплення державної влади, забороняються.

"На сьогодні в Закарпатті офіційно не зареєстровано створення таких формувань, що підтверджує їх неактуальність для нашої області. Адже закарпатці традиційно мирне та толерантне населення, до того ж усі протестні акції у нашому краї відбуваються у законний, мирний спосіб, а підрозділи УМВС при цьому чітко забезпечують громадський порядок", - повідомляє прес-служба прокуратури.

І наголошує, що ст. 260. Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань і участь у їхній діяльності.

Згідно таких офіційних заяв можна зробити висновок, що нині в нашій країні можливо заборонити все, що завгодно - навіть звичайне тренування з основ самооборони (самбо, дзюдо, карате тощо). Як це було при Радянському Союзі. Адже про формування жодних збройних або воєнізованих формувань в Ужгороді наразі не йдеться.

Прокуратура у своєму повідомленні також робить висновок, що всім керують засланці з-за меж Закарпаття: "Проте, мають місце випадки, коли мешканці з інших областей намагаються вплинути на ситуацію в Закарпатті і спровокувати краян на вчинення протизаконних дій. Важливо, щоб закарпатці не піддавалися на подібні провокації".

 14 лютого Ужгородський Євромайдан запланував пікетувати прокуратуру через повідомлення у якому вона намагається заборонити самооборону.
За словами активістів, їм не потрібен дозвіл прокуратури для того, щоб захищати себе та своїх рідних.
Зустріч всіх бажаючих планується о 10.00 біля барикад на Народній, після чого активісти вирушать до обласної прокуратури. Про це повідомляє спільнота ужгородського Євромайдану.
Джерело - mukachevo.net

Немає коментарів:

Дописати коментар