пʼятницю, 28 лютого 2014 р.

Про права переміщених із Криму осіб

УВКБ ООН стурбоване законопроектом, який може вплинути
на права переміщених із Криму осіб

27 березня 2014 року
Київ, Україна Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) глибоко стурбоване тим фактом, що законопроект[1], який наразі розглядається українським парламентом, може посилити ризики переміщення з Криму та  може обмежити  права внутрішньо переміщених осіб.

Хоча УВКБ ООН вітає зусилля Парламенту врахувати потреби осіб, переміщених з Криму, Агентство висловлює своє занепокоєння щодо обмежень у сфері економічних прав, регулювання власності та свободи пересувань, які передбачені законопроектом та суперечать міжнародним правовим нормам.
Один із аспектів законопроекту, що є важливим з позиції діяльності Агентства,  - це обмеження свободи пересувань. Такі обмеження можуть ускладнити чи практично унеможливити для певних осіб можливість відвідати членів сім’ї, отримати медичну допомогу чи розпоряджатися своєю власністю у Криму. Згідно міжнародних стандартів, переміщені особи повинні мати свободу пересування, що також передбачено українським законодавством.
Вінсент Кошетель, Директор Бюро Європи УВКБ ООН, зазначає, що передбачені у законопроекті обмеження економічної діяльності та супутні міри кримінальної відповідальності «поставлять жителів Криму перед вкрай складною дилемою: залишитися та порушувати українське законодавство, або виїхати. Можливо, багато осіб  будуть змушені прийняти рішення залишити свої домівки, родини та громади. Національне законодавство та місцеві положення не повинні змушувати людей  приймати такі непрості рішення».
Агентство ООН у справах біженців стурбоване, що законопроект може бути прийнятим за пришвидшеною процедурою без проведення необхідних консультацій та врахування позицій громадянського суспільства, відповідних організацій та представників міжнародної спільноти. УВКБ ООН закликає український парламент до співпраці з ключовими партнерами та особами, на яких вплине прийняття законопроекту. УВКБ ООН готове надати необхідну для цього технічну допомогу та підтримку.
Більш детально із підготовленим УВКБ ООН аналізом проекту можна ознайомитися тут.
Кінець
Для отримання додаткової інформації звертайтеся до Ніни Сорокопуд, Радника з питань громадської інформації, Регіональне Представництво УВКБ ООН в Білорусі, Молдові та Україні. Тел.: (+380 44) 288-9710. +380 67 505 00 56. Електронна пошта: sorokopu@unhcr.org. Веб-сайт: http://www.unhcr.org.ua.

Щоб підтримати державні органи та громадянське суспільство у створенні міжнародних стандартів щодо захисту внутрішньо переміщених людей (ВПЛ) УВКБ ООН створило підбірку документів по даній тематиці російською, яка є однією з офіційних мов ООН. Детальнішу інформацію англійською Ви можете знайти за нижче наведеними лінками:

Офіційний сайт УВКБ ООН, питання ВПЛ: http://www.unhcr.org/pages/49c3646c146.html
Правові документи, звіти та ресурси по ВПЛ: http://www.refworld.org/idps.html



[1] Проект Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України», 4473-1 від 19.03.2014:  http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=50320

Немає коментарів:

Дописати коментар