неділю, 21 грудня 2014 р.

Заради спільного майбутнього

   Проблема трансформації конфліктів в Україні є однією із найнагальніших. Саме тому за задумом ініціаторів Української Миротворчої школи варто дуже ретельно підійти до вирішення цього питання. Проект містить в собі глибинні дослідження, десятки історій, трансформацій місцевих конфліктів в регіонах України, які межують з іншими державами (Росія, Молдова, Польща). До таких областей відносяться: Донецька, Луганська, Херсонська, Вінницька та Одеська області а також Волинь.

Відомо, що Волинь територія трагічного конфлікту часів Другої світової війни. Оскільки без примирення не можна йти в майбутнє, не можна з собою завжди носити тягар «замороженого», проте ще досі гарячого конфлікту. Саме тому 19-20 грудня 2014 року у місті Луцьку зібралася робоча група Української Миротворчої Школи. Спілкуючись із місцевими жителями робочій групі вдалося з’ясувати, що існують декілька точок зору на конфлікт у Волині. Дехто взагалі не помічає даної проблеми, говорячи, що все вже давно забулося, що міжнаціонального конфлікту як такого немає. Проте інші все ж таки помічають значну конфронтацію і прагнуть зробити все можливе, аби здійснити реальні кроки задля викорінення даної проблематики. 
Даний конфлікт перебуває у «замороженому стані», адже не проливається кров і все може вирішитися шляхом переговорів. Просто потрібно не допускати потрапляння аргументів у руки зацікавлених осіб та неосвічених людей. Тому даний проект має стати реальною спробою до поєднання через складну спільну пам’ять. Потрібно залучити максимум ресурсів із обох сторін, консолідувати їх навколо болючого питання, і шляхом об’єднання, дискусій знаходити спільну мову. Також існує точка зору, що потрібно залучити третю сторону, яка б не використовувала суб’єктивних аргументів для обгрунтування своєї точки зору. Активно має підніматися питання джерел та перевірятися вся інформація на правдивість. На даний час також необхідно створити спільний польсько-український фільм, можливо він буде не дуже правдивим, проте в процесі його створення будуть підніматися чимало питань, які будуть поступово вирішуватися. Також одним із можливих рішень є здійснення фокусних досліджень в своєрідний «гарячих точках» розгортання даного конфлікту. Це можуть бути села, де конфлікт почав зароджуватися, проявлятися тощо. Саме в ці населенні пункти будуть відправленні фокус групи для досліджень думок та ставлення населення до конфліктуючої сторони. Фокус група, яка працювала над трансформацією конфліктів на Волині дійшла до наступних висновків, які і втілилися в план дій на найближчі 2 місяці.
Створити у населених пунктах Волинської області низьку дебатних клубів, в яких би обговорювалися найбільш проблемні питання, в тому числі проблема Волинської трагедії. Для участі у цих клубах залучатимуть людей із різних сторін – фахівців, науковців, істориків, тобто людей, які зможуть вести конструктивну розмову спираючись на чіткі факти та докази. Ще одним пунктом у просвітницькій та миротворчій діяльності є проведення двосторонніх конференцій, на яких шляхом дискусій та висловлень точок зору буде здійсненна спроба дійти до певного консенсусу. Для здійснення цієї роботи можна використовувати діяльність кіноклубів із залученням матеріалів DocuDays. Говорячи про просвітницькі діяльність важливо також говорити і про створення різноманітних тематичних виставок, присвячених даній тематиці. Можливо також створити своєрідну онлайн-платформу, яка б поширювалась як і в українських, так і в польських колах. Таким чином люди будуть обмінюватися думками та наболівшими родинними історіями. Існує думка про проведенням Міністерством молоді та спорту відкритих уроків на тему, чому варто не розпалювати міжнаціональні конфлікти, та як їх вирішувати, коли вони вже існують. В контексті цього буде проводитися і уроки саме про Волинську трагедію.
Проте міжнаціональні конфлікти це не єдина проблема, яка існує на Волині. Зараз дуже конфліктогенним є саме питання засилля Російського світу та православної церкви Московського Патріархату , як одних із дестабілізуючих чинників нашого суспільства.  Саме церква МП дуже часто в даний час виступає тим дестабілізуючим чинником, який так потрібне владі РФ задля здійснення своєї політики. Саме тому дуже часто у людей виникає асоціація про Руський мир як про православний, що релігійні чинники є гвинтиками руської влади та світу. Відверто кажучи, цей вплив простежується досить таки чітко, адже люди піддаються сепаратистським змінам. Ці конфесійні конфлікти роз’ятрують рани, люди відділяються один від одного. Можливо втратити Україну, якщо забути що ми українці і лише віруючі люди. В результаті цих конфліктів виникають дуже часто і сімейні.  На даний час йде ототожнення із російською агресією, ніби спонсоруються воєнні дії проти України.
Що ж до самої Волині, то навіть ті, що живуть у цьому місті, а родом з Росії також вірять РПЦ. В молитвах моляться за Путіна або символіка Росії є в церквах РПЦ. Звісно ж на Сході вплив політики РПЦ на свідомість місцевого населення надзвичайно великий.  Учасники даної групи також дійшли до висновку, що ліквідація Православної церкви Московського патріархату неможлива в даній ситуації, оскільки можливо повністю втратити довіру великого числа населення, які сповідують дану конфесію. Одним із можливих та найлегших шляхів до вирішення має бути скликання Вселенського собору, щоб РПЦ функціонувало  окремо від УПЦ. Світ мав би подумати про те, як вирішити це питання.

Робоча група опрацьовує отримані матеріали і впродовж найближчих двох місяців запропонує  можливі алгоритми трансформації конфліктів на Волині. До речі,неофіційна назва групи «Волинські миротворці»

Немає коментарів:

Дописати коментар