вівторок, 16 грудня 2014 р.

Звернення польських громадських організацій

Звернення польських громадських організацій напередодні офіційного візиту Президента України до Польщі
Вийшовши рік тому на київський Майдан, українці показали, що хочуть жити у вільній і демократичній країні. У державі, яка є частиною Європи і визнає її цінності.
Заплатили за це високу ціну. Тепер прагнуть змінити свою країну, попри анексію Криму і війну на сході України, попри драматичний стан держави й економіки, до якого довело правління попереднього президента, а також некомпетентність і недбальство попередніх владних команд.

Польща роками підтримує Україну, з вірою, що незалежність, стабільність і добробут української держави становлять наш життєвий інтерес.
Польща повинна надати Україні більшу підтримку, ділячись експертним знанням, досвідом, а також фінансовими засобами для реформи державних інституцій та способу державного управління, реформи економіки та зближення України з Європейським Союзом, згідно з волею її громадян. Велику роль тут повинні відіграти польські громадські організації, think tanks та незалежні експертні інституції.
Поляки показали свою солідарність з українцями під час подій на Майдані, організовуючи акції і кампанії підтримки демонстрантів, жертовно допомагаючи пораненим та їхнім родинам, приймаючи українську молодь до польських вищих шкіл. Сьогодні польські громадські організації стараються допомагати масам біженців з Криму і теренів, охоплених бойовими діями. Вони збирають кошти, надсилають одяг, продукти, ліки.
Проте цього замало. Через воєнний конфлікт майже 800 тисяч громадян України мусило покинути свої домівки. З такою кількістю переселенців самостійно не дасть собі ради жоден уряд, такий тягар не підніме навіть найбільш організоване і заможне суспільство. Польська держава повинна рішуче зареагувати і призначити реальні фінансові засоби на гуманітарну допомогу для жертв конфлікту. Вже сьогодні, поки не вдарила зима.
Варшава, 15 грудня 2014 року

Немає коментарів:

Дописати коментар