четвер, 18 грудня 2014 р.

Пікет Польського консульства в Луцьку

Генеральне Консульство Республіки Польща багатьом відмовляє у видачі візи. Саме через це волиняни пікетували установу, 28 листопада. Про це повідомляє «Волинський інформаційний портал».

Люди вважають, що консульство створює штучні перешкоди українцям під час відкриття віз. За останні два місяці інформація про необхідний пакет документів змінювалася декілька разів.

У кожного, хто прийшов на мітинг своя історія, однак текст відмови у видачі візи однаковий – надана консульству інформація про мету та умови запланованої поїздки недостовірна.

Наприклад, сім’я захотіла поїхати на Різдво до Польщі. Спочатку бронювали готель від фірми. Тоді у консульстві сказали, що потрібно замовляти кімнати в готелі особисто. Заплатили за резервування номерів вже як від фізичних осіб. Але все одно отримали відмову.




Дехто просто їхав на заробітки. У декого був навіть контракт з фірмою у Лодзі.

Ольга Тищук хотіла отримати шопінг-візу. «Я живу за тридцять кілометрів до кордону. Робила шопінг-візу. Сказали додатково потрібно зробити бронювання готелю. Зробила це і все одно прийшла відмова», - розповіла вона. Причина та ж сама: інформація, яка надавалася для підтвердження мети та умов запланованої поїздки, недостовірна.



Як повідомляє «Радіо Свобода», у листопаді почастішали випадки відмов волинянам у видачі віз із формулюванням: «мета й умови запланованої поїздки недостовірні».

Раніше рівняни й волиняни могли отримати шопінг-візу за спрощеною процедурою, нині ж до стандартного пакету документів на візу з метою закупівельного туризму потрібно додавати документи, що підтверджують вид діяльності, виписку з банку і бронювання готелю.

Однак навіть після підтвердження бронювання людині можуть відмовити у видачі шопінг-візи, кажуть протестувальники. Проблеми стали виникати частіше і в тих, хто офіційно збирається на роботу до Польщі, додають вони.

Термін подачі апеляції на відмову становить тиждень, однак зустріч із консулом призначають лише через два тижні. Апеляція платна і становить 60 євро.

«Та ще й не факт, що тоді відкриють візу», - скаржився один із учасників мітингу.

У консульстві рішення відмовити у відкритті візи пояснюють новими правилами, які вступили в дію з 1 листопада. Так, щоб отримати дозвіл на перетин кордону, потрібно забронювати готель та надати інформацію про банківські рахунки.



Часто люди користуються послугами посередників, які виявляються шахраями. І коли консульство перевіряє інформацію, то інколи виявляється, що вільних номерів у готелі насправді немає і їх ніхто не бронював.



Нагадаємо, з 1 листопада вступили в силу нові правила відкриття віз, згідно з якими під час подання документів на бізнес- і шопінг-візи необхідно надавати уніфікований перелік документів.

Тим часом, консульство застерегло волинян від користування послугами посередників-шахраїв, адже почастішали випадки, коли начебто здійсненого бронювання насправді не відбулося.

Раніше речник МЗС Євген Перебийніс повідомив, що збільшення кількості документів, які українці мають подавати для отримання шенгенської візи в консульські установи Польщі, відповідає рішенню Єврокомісії.

Немає коментарів:

Дописати коментар