неділю, 21 грудня 2014 р.

Миротворченя на Волині

У Волинській області розпочне роботу експертна група, яка працюватиме над трансформацією українсько-польського конфлікту часів Другої світової війни, а також конфліктів між Московським та Київським патріархатами Української Православної Церкви.

Про це стало відомо під час Миротворчої школи, яка відбулась з 11 по 14 грудня у місті Бережани (Тернопільська область).


Як розповів у коментарі виданню очільник групи, яка буде працювати на Волині, виконавчий директор інформаційного центру «Майдан моніторинг» Володимир Ханас, Миротворча школа, у рамках якої і відбуватиметься реалізація проекту, працює над подоланням декількох видів конфліктів.
Володимир Ханас
Володимир Ханас

Що стосується Волині, то тут, на думку дослідників, найбільшими проблемами у цьому розрізі є питання українсько-польських подій Другої світової війни, а також питання релігійного протистояння конфесій московського та українського патріархатів Української Православної Церкви.

Учасниками експертної групи, першою чергою, стануть випускники Миротворчих шкіл, які брали участь у наванні в Харкові та Бережанах. Окрім того, долучитись до роботи організатори запрошують і місцевих активістів та волонтерів. Мовляв, це не має бути робота винятково експертів чи модераторів, оскільки чим більше буде коло осіб, які долучаться до вирішення питання, тим успішніша буде робота над трансформацією конфлікту.

«Вже 19-20 грудня відбудеться перша установча зустріч, де спільно випрацюємо загальні правила роботи. Також будемо використовувати і нинішні напрацювання. Зокрема, відбувається дослідження, експертне опитування та анкетування», - розповів Ханас.

Партнерами реалізації проекту стануть небайдужі мешканці сусідньої Польщі, які є членами інформаційного центру «Майдан моніторинг», а також організація «Stowarzyszenie 4 czerwca» («Спілка 4 червня»).

Більш детально про зміст роботи проекту на Волині його організатори обіцяють розповісти вже в середині січня 2015 року.

Довідково:

Українська миротворча школа є спільним проектом Центру Близькосхідних Досліджень, Фонду «Європа ХХІ», Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» (Україна) та «Спілки 4 червня» (Польща). У її рамках вже відбулось дві сесії, під час яких тренери розповідали учасникам про шляхи виникнення та подолання конфліктів. Миротворча школа передбачає створення декількох робочих груп, які будуть працювати над пошуком шляхів деескалації конфліктів у Східних та Західних регіонах України.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар