неділю, 7 грудня 2014 р.

Як це було у Вінниці 6 грудня

Була учасником подій в Вінниці під обласною державною адміністрацією 6 грудня .
Враження звичайно сильні і чесно кажучи досі переживається і думається про побачене і пережите.
Їхали ми на мирну акцію в підтримку Вінницького Майдану , щодо недопущення  звільнення майданівського керівника ради , і на його місце повернення ригіоналівського кандидата.
.Особисто я була впевнена що все відбудеться мирно, без всяких інцидентів, але події розгорнулися в зворотньому напрямку. Як тільки ми підїхали, зразу було видно що місце  проведення акції добре посилене охороною, стояли скрізь патрулі , перекритий рух транспорту. Підійшовши до самої ради величезна кількість людей проводила мітинг на підтримку Сергія Свитка, в той час як в залі ради проходила реєстрація депутатів для  проведення засідання . І хоча намагалися представники громади вмовити силовиків і пройти в залу засідання вони були не допущенні.
Скажу зразу , що кількість силовиків і тих хто загорожував вхід в облраду була величезною, і озброєнні вони також були по повній .
Наявність швидкої на місці також свідчила, що мабуть готувалися відразу до будь- якого сценарію. І коли почався прорив громади в приміщення, незважаючи вже на перші поранення, сесія продовжувалася, хоча лунали заклики з залу закривати засідання, оскільки вже були перші побиті учасники акції. Гамселили дубинками нормально , почали лунати вибухи, і пішов в хід газ. Натовп почав прориватися до дверей, почалася тиснява, з деяких силовиків почали зривати  каски і викидати назад в натовп, також вдалося витягнути і викинути кілька дубинок , якими били людей по головах і плечах. Продовжували лунати вибухи біля дверей, також в залі продовжували закликати припинити цю сесію аби уникнути подальших жертв. Швидкі з сиренами підїжали, забирали поранених і відвозили в лікарню. Натовп продовжував наступ , повалив густий дим, люди відійшли, але через деякий час знову почали прорив до дверей. Якось висмикнули в натовп одного з беркутів чи то хто був у шлемах, а тим часом  засідаючі депутати почали втікати, і коли почали розбивати вікна в дверях і коли увірвалися всередину, то там вже були лише силовики. Прикотили сміттєві баки, занесли всередину, але ті кому вони мали дістатися втекли. Тому один залишили всередині, а інший з портретом на вулиці стояв . Тим часом з задніх воріт почали виводити техніку. Громада увійшла в приміщення , піднялася в залу і там вже проходили подальші  збори.
Я особисто не розраховувала на те що буде силовий супротив. В нас в Хмельницькому  громадяни і представники громадських організацій мають можливість бути присутніми на засіданнях обласної  ради. Тому та кількість техніки і сили яка застосовувалася проти мирних вінничан  знову таки свідчить що зміни не відбулися, що регіонали розраховували на реванш, на повернення до влади.Також приємно враженна кількістю учасників, дійсно прийшло багато небайдужих громадян, які готові були відстояти свої  права і свободи. Зрозуміло чому були недопущенні в залу представники громадський організацій.Лише завдяки небайдужості і готовності до спротиву вінничани вистояли і показали, що готові боротися проти регіоналів і всіх хто буде посягати на демократію і європейський розвиток Вінничини. Готові боротися з призначеннями, корупціонерами, хабарниками, готові провести очищення влади  і мабуть всім потрібно бути обєднаними і бути напоготові аби не допустити реванш регіоналів і комуністів назад до влади.

Немає коментарів:

Дописати коментар