середу, 2 грудня 2015 р.

Вісті від групи «Схід та Захід єдині». 21-й рейд волонтерської допомоги рушив на Донбас…




Незважаючи на дощ, сніг, штормові пориви вітру, волонтери групи «Схід та Захід єдині» успішно завантажили та відправили з Тернопілля на театр воєнних дій 21-й рейд гуманітарної допомоги бійцям на передовій.

У попередніх матеріалах я повідомляв про напружену роботу з підготовки рейду. Не дивлячись на труднощі зменшення потоку допомоги Василю Коньку, Володимиру Каніщеву і усьому загалу групи вдалося в стислі терміни підготувати відправку гуманітарної допомоги до наших донбасівських побратимів з Едуардом Хатмулліним на чолі, які в постійній фронтовій роботі долають кілометри доріг від нашої бази до передової. З рейдом, в зону військового протистояння відбув координатор групи по західній Україні Василь Конько та волонтер групи Микола Дерецький. На марші зараз по важким дощово-сніговим дорогам України впевнено ведуть трансорт далекобійник Віктор Ропій та його помічник Віктор Попіль разом з ними на «вахті» боєць Олег на позивний «Бальзам», що приєднався до групи після демобілізації з фронту. Рейд пройде по передовим опорним пунктам наших військ, а саме у: Пісках, Опитному, Водяному, Станиці Луганській та інших на лінії розмежування військового протистояння на сході України. Вага вантажу як завжди поза 29 тонн, це харчі (тушковане м’ясо, крупи, хліб, макаронні вироби), зимове спорядження, пічки «буржуйки», військова форма, овочі (картопля, буряк, морква, капуста, цибуля), домашні закрутки (варення, огірки, помідори, салати), шанцевий інструмент, інструмент до бронетехніки (ключі і інше), тактичне взуття, мінеральна вода, маскувальні сітки на бронетехніку та бліндажі, теплі бушлати, теплі речі (светри), шкарпетки, матраци (більше 100 шт.) , подушки, покривала  і багато чого іншого. Завантаження почалось в Озерній Зборівського району Тернопільської області (попередньо до Озерної було підвезено вантажі з Тернополя та області), потім в Кременці відбувалось довантаження (Шумську допомогу хлопці привезли туди ж, також активісти Правого Сектору Кременця довезли канадські сухі концентратні супи та мило). Наша логістика, Василем Конько, вибудувана тепер так щоби тратити менше пального на переїзди «фури» по області.































































Та треба сказати, що, звичайно, працювати волонтерам стає дедалі важче. Деяка відстороненість людей від допомоги фронту цілком зрозуміла, економічний «прес» сьогодення тисне на нас усіх. Тим більше заслуговує поваги позиція тих благодійників групи які у цей нелегкий час надали нам  посильну допомогу, щоб ми доставили її до передової. Усіх їх об’єднує розуміння, що фронту потрібно допомагати незважаючи на ні на що. Василь Конько кожний день на передодні рейду «гасав» по області і по часточках збирав такі потрібні фронту вантажі. Отож ми дуже вдячні тим хто нас підтримав у загальну скруту та долучився до 21-го рейду, що до речі почався  1 грудня, в день що увійшов в українську історію як День Всеукраїнського референдуму 1991 року, честь їм і хвала. Суттєву допомогу нам цього разу надали: ПП «Продекспорт», керівник Степан Рубай (350 кг м’яса свинини для виготовлення тушонок), керівник підприємства «Агропродсервіс» Іван Чайківський (також 100 кг м’яса свинини для тої ж фірмової шумської «Тушонки Козацької»), директор товариства «Україна» у селі Скорики Підволочиського району Тернопільської області Герой України Олег Крижовачук посприяв нам і безкорисливо надав для бійців на фронт дві тонни смачнючих яблук сорту «Еліза» . Також вагомо долучились ТОВ «Микулинецький Бровар Плюс», Тернопільська філія «Львівської пивної компанії», Тернопільська філія торгової марки «Чернігівське пиво», ТОВ «Роса Волині». Наш волонтер Микола Дерецький, військовий пенсіонер та підприємець разом із своєю дружиною  у кожен рейд нам багато сприяють, а у 21-й пан Микола сам поїхав на фронт і спорядив багато продуктів харчування. Фермерське господарство Івашенюків з села Шумбар що на Шумщині надало півтори тонни різних круп. Завжди про нас не забуває Іван Баралдін керівник магазинів побутової техніки «Орбіта» та «Мегалюкс», ось і в цьому рейді є його посильна допомога. ТОВ «Союз» виготовило спеціальним видом зварювання з добротного металу аж десять пічок «буржуйок» для бліндажів. Наш щирий друг та благодійник Ольга Колос керівник торгового дому «Інтеграл» фінансово забезпечила заправку дизельним паливом нашого транспорту «фури» для відправки на Донбас (до речі, колись вона долучилась коштами для придбання нашого легендарного «бусика Балу» Volkswagen T4 якого знає увесь фронт).
 Звичайно що згодом в аналітичному виданні ми згадаємо усіх наших благодійників поіменно, і тих жіночок що на цей раз надали нам подушки, покривала, матраци для солдатів та благодійників попередніх рейдів. Ніхто не буде забутий і ніщо не буде забуте.
Шумські хлопці як завжди твердо стоять на своєму і в найстисліші терміни «злагодили» аж поза дві тонни «Тушонки Козацької» (як це робилось, це тільки вони знають, але дивись в попередні репортажі, дещо вони «зазнимкували»…), загальна вага у шумчан аж чотири тонни разом з крупами, домашніми закрутками і іншим.
Особливе слово про село Озерна Зборівського району Тернопільської області. На Зборівщині активно працює центр групи в Озерній, наш активіст Ярослав Брилінський налагодив роботу з сусідніми селами і велика частина вантажу це допомога громад цих населених пунктів і Озерної. Учні Озернянської школи допомагали вантажити «фуру» рейду. Про хліб Петра Христинича я вже також писав багато разів, його бійці просто напитують:-а чи нема, отих великих буханців…На цей раз на фронт «поїхала» аж тонна п'ятсот «пшеничного скарбу» від пана Петра. На завантаження в Озерній прийшла навіть мама нашого давнього приятеля, бійця що зараз воює на Донбасі Ігоря Полигача, щоб сказати нам тепле слово, а Ігоря я пам’ятаю ще по Майдану на Грушевськогого і Інститутській. Василь Конько обов’язково відвідає його на позиціях і передасть вітання від матері та земляків. Священики УГКЦ з Озерної Михайло Гуменний, Іван Лобур, Іван Шкумбатюк поблагословили нас у дорогу.
Тепер будемо очікувати прибуття вантажу на Донбас, ну а далі моїх побратимів чекають передові позиції і зустрічі з бійцями. Щасливої вам дороги браття. Дорогі земляки, українці, друзі  згодом читайте вісті 21-го рейду волонтерської групи «Схід та Захід єдині» що стартував вчора. На останок Василь Конько  перед  далекою дорогою сказав: -В рейд сьогодні йдуть «старики», досвід велика справа…
Удачі вам хлопці. А для всіх тих хто хоче допомогти нам, зголошуйтесь, війна не закінчилась і група продовжує свою роботу. Усім представникам Тернопільських та загальноукраїнських ЗМІ що висвітлюють нашу роботу висловлюємо щиру подяку, без вас також би була немислима наша діяльність. Люди дивлячись і читаючи ваші матеріали допомагають нам, а значить допомагають фронту. Спасибі вам колеги.

Ігор Крочак, член НСЖУ, прес-секретар волонтерської групи ГО «Схід та Захід єдині»
(фото автора)


2 грудня 2015 року

Немає коментарів:

Дописати коментар