понеділок, 14 грудня 2015 р.

Україна згадує Миколу Руденка



19 грудня 2015 року о 16 год в Будинку Вчителя у Києві (Володимирська, 57) відбудеться вечір  пам’яті видатного дисидента, інтелектуала, одного із засновників правозахисного руху в Україні– Миколи Даниловича Руденка.


Згадати Миколу Руденка прийдуть народний артист України Борис Лобода, письменник, правозахисник Василь Овсієнко,  дисидент Левко Лук’яненко, письменник-літературознавець Микола Жулинський, голова наукового товариства імені С. Подолинського, д.ю.н. проф. Валерій Шевчук, артист, лауреат премії імені Василя Стуса Кирило Булкін та інші.

В історію нашої країни Микола Руденко увійшов як видатний письменник, правозахисник, філософ, космолог, економіст. Уродженець Луганської області,  був гнаний радянський режимом за проукраїнську позицію та активну правозахисну діяльність, що не зупинило його від участі у створенні Української Гельсінської спілки, яку він згодом очолив. Засуджений до 7 років таборів суворого режиму за “антирадянську агітацію та пропаганду”, після чого по всій країні з бібліотек були вилучені його книги. Після звільнення та вимушеної еміграції повернувся до Києва, де працював до 2004 року, останнього дня свого життя.

Цього року ми відзначаємо його 95-річчя. І згадуємо заклик Миколи Руденка, що як ніколи актуальний:  “Думайте!.. Вам пора.”

Немає коментарів:

Дописати коментар