пʼятницю, 25 грудня 2015 р.

Оборонити останню барикаду

"Я — Дух одвічної стихії,що зберіг Тебе від татарської потопи й поставив на грані двох світів творити нове життя..."
Будь-який цивілізаційний процес є комплексним явищем, де поряд з основною історичною канвою, можна виділити менш очевидні, але не менш важливі аспекти.
Зіткнення цивілізаційних моделей, ідейна та економічна конкуренція, холодні і гарячі війни - завжди супроводжувались радикальними змінами у житті суспільства: піднесенням, або занепадом культурного життя, проривами у науці, розвитком технологій.

Події, у епіцентрі яких знаходиться Україна, також можуть розглядатися у багатьох вимірах. Це одночасно і національно-визвольна, антиколоніальна війна, і цивілізаційне зіткнення Сходу та Заходу. Але у першу чергу - це війна за збереження культурного коду та основних моральних орієнтирів нашого народу.
Чорносотенний "Русскій мір" розповсюджується не через захоплення територій чи взяття під контроль органів державної влади, він поширюється через інтелектуальну деградацію, зниження культурного рівня населення, продукування у суспільстві брехні і ненависті.
Очевидно, що жодні військові чи економічні успіхи не здатні зупинити ментальний вірус хронічної невмотивованої ненависті, цинізму, правового нігілізму та агресивного псевдопатріотизму. Це можемо зробити тільки ми. Усі ми. Ми маємо бути чеснішими, справедливішими, жертовнішими.
Мистецтво здатне звертатися до того найкращого, що є у людині, апелювати до совісті та почуття справедливості. Саме тому культурний процес є таким важливим, саме тому Україна, при усіх формальних слабкостях у економічній, політичній і військових сферах, є такою сильною. І саме тому я дуже вдячний усім, хто тримає на собі культурний фронт - художникам, письменникам, поетам - усім, хто зайняв і обороняє від Мордору свою останню барикаду. Їх творчість вже стала частиною історії нашого спротиву, його культурним виміром. І я абсолютно переконаний - стане чинником нашої перемоги. Справжньої перемоги.
Присвячується @Ateralba
та усім Воїнам Світла 

Igor Brazhnyk
Знимка Ігоря Крочака

Немає коментарів:

Дописати коментар