вівторок, 8 грудня 2015 р.

Вісті з передової від групи «Схід та Захід єдині». Ризиковані марші 21-го рейду в день Волонтера, і в свято ЗС України…





Волонтери групи «Схід та Захід єдині», у важких, постійно тривожних та зимових умовах минулого тижня здійснювали довезення вантажів 21-го рейду до позицій та блок постів у населених пунктах на лінії військового протистояння на сході України.
Вони побували у Попасній, Троїцькому, Покровському, Авдіївці, Селідовому, Демитрові, Запорожському, Срібному, Красноармійську, Очеретино, Михайлівці, Волновасі, Кримському, Красногорівці, Щасті, Станиці Луганській, Пісках, Опитному, на «Шахті» коло населеного пункту Бутовка, «Спартаку» та інших. Кординатор групи по зоні АТО Едуард Хатмуллін та активіст Володимир Авдєєв разом з прибулими на Донбас тернополянами, координатором по західній Україні Василем Конько та волонтерами Миколою Дерецьким і Олегом Тимошенко уродженцем Вишнівця навели корективи у марші постачання військ. Тепер наша група впродовж кількох днів одночасно виїжджала аж по трьох маршрутах, вже з зимовим переліком допомоги. І до нас на базу неодноразово приїжджали представники різних підрозділів щоб отримати допомогу яку замовляли. А як же, Донбасівське відділення групи працює як «годинниковий механізм» і тільки Едуард Хатмуллін знає яких зусиль це йому коштує. Наші побратими після прибуття 21-го рейду групи на Донбас, розпочали розвіз допомоги з 2-го та 3-го грудня з новим великим натхненням.


























На буремному бойовому Донбасі  важко, дороги складні, та  ніщо на могло зупинити моїх друзів та побратимів. Так біля Очеретиного наш бусик «Балу» на дощово-сніговій фронтовій рокадній дорозі розвернуло на швидкості на 180 градусів по ходу руху, Василь Конько як завше справився з ситуацією на відмінно. Разом з Миколою Дерецьким вони далі продовжили марш до наших військ. Загалом минулих днів  наші волонтери навідались до багатьох частин та зєднаннь якими ми опікуємося. Відвідали в Марїнському районі Донецької області підрозділ нашого земляка Миколи Лазаровича (він в цей час перебував в Тернополі), та його друзі передадуть наші вітання. Як я писав раніше, що обовязково побувають хлопці і в бійця Ігора Полигача, отож в цю поїздку ми завезли йому вітання з Озерної від мами та земляків (ну звичайно і хліб від Петра Христинича, та й до хліба…). В Димитрові ще відбулась добра зустріч з Петром Лученком, в Селідово з бійцем Володимиром Аточієм уродженцем села Івашківці Зборівського району Тернопільської області. Вже традиційно до підрозділів 44-ї артбригади ми передаємо допомогу через військового лікаря Андрія Нищоту, там на фронті зустрічі з земляками удвічі приємніші. Такі стрічі з бійцями надихають наших волонтерів. Так Василь Конько разом з побратимами побував у підрозділі Національної Гвардії України імені Кульчицького (самого генерала Кульчицького Героя України, Василь Конько знав ще в молоді роки як свого командира, коли сам служив строкову службу у нацгвардії ), отож зустріч була так би мовити знаковою. За той тиждень волонтери групи «Схід та Захід єдині» побували в багатьох з'єднаннях, та «накрутили» на колеса своїх автомобілів поза дві тисячі кілометрів. Назву тільки декотрі частини цих відвідин: 14-а, 90-та, 58-ма, 53-тя бригади та  25-та аеромобільна бригда ЗС України, підрозділи наших тернопільських правоохоронців що несуть службу зараз на Донбасі (МВС і СБУ) та багатьох інших. І в день Волонтера (5 грудня) та в День Збройних Сил України (6 грудня) екіпажі групи «Схід та Захід єдині» зустріли свята на «колесах», щоби привітати бійців не тільки словом, а й всією тією гуманітарною допомогою що ми «притарабанили» на схід у 21-му рейді (про перелік вантажів читай у репортажі про старт рейду http://maidanua.blogspot.com/2015/12/21.html#more ). Зауважу тільки що вся допомога бійцями сприймається на ура, та особливо шумська «Тушонка Козацька», озернянський хліб, та смачнючі яблука з Тернопілля. Вітаміни зараз в зимовий період це, якраз те, що треба...
Тепер про цікаве, у одному з підрозділів наші хлопці сфотографувались біля реліквії, станкового кулемету системи «Максим» (амер.зброяр. Hiram Stevens Maxim), той що на фото випуску 1953 року (але саме з такими тільки ранішими модифікаціями воювали наші прадіди  в бронепоїздах Дієвої армії УНР, УГА,  летючих загонах кавалерії полковника Болбочана, генерала Омеляновича-Павленка, отамана «Зеленого», Нестора Махно і інших,  наступаючи на тили як денікінського генерала Май-Маєвського так більшовицьких зайд у далеких 1917-1921 роках, та і пізніше в УПА ці кулемети також були…), напевно діла непохитної волі спротиву імперії (незалежно від кольору  «червоного» чи «білого») надихають нинішніх захисників України, ну а кулемет служить хлопцям нагадуванням про прадідів та їхній героїзм…














Ще дуже цікавою та памятною була зустріч з діточками з Нижнєнського навчально-виховного комплексу Попаснянського району Луганської області. Наші постійні читачі памятають що влітку ці діточки відпочивали в нас Тернопіллі стараннями групи «Схід та Захід єдині», (в таборі "Орлятко" що на Теребовлянщині, як діти разом з вихователями Оленою Бровар директором Нижнєнського НВК (навчально виховного комплексу) «ДНЗ-ЗНЗ»№36 та Валентиною Ходус нашою волонтеркою мандрували чарівною Тернопільщиною читай матеріал за 14 серпня 2015 http://news-te.blogspot.com/2015/08/blog-post_14.html#more  і інші за серпень), тепер волонтери групи завітали до Нижнього з гостинцями.
Що ж до ситуації на фронті то вона нелегка, як повідомляли телефоном Едуард Хатмуллін та Василь Конько на Авдіївському, Донецькому напрямках противник в ніч з 5-го на 6-те грудня (та і в інші дні, а не тільки в свята) застосовував стрілецьке озброєння, гранатомети, 82-мм міномети. Подекуди ворог підігнав навіть танки (про це також наголошував по ТВ прес-офіцер ЗСУ Леонід Матюхін). Та незважаючи на обстріли та провокації противника група проводила і продовжує нелегку роботу. Так на напрямок Пісків, Водяного, Опитного, «Шахти» Путилівська що біля населеного пункту Бутовка, «Спартак» виїжджав Володимтир Авдєєв. Окрім допомоги наші волонтери завжди привезуть тепле слово, цікаву історію та найбільше цінується те що хлопців на передових опорних пунктах не забувають. У неділю 6-го грудня Василь Конько, Володимир Авдєєв, Микола Дерецький ще раз «проскочили» на «Шахту» біля населеного пункту Бутовка, а Едуард Хатмуллін на Зайцево, Роздольне, Авдіївку ці населені пункти за останні дні не сходять з репортажів теленовин без того щоб не згадувалось що там постійно стріляють. Противник чинить провокації, а в нас кажуть «Мінські домовленості, Мінський процес…».
Я вже писав що справа забезпечення військ, не дивлячись на небезпеку, це для нас вже постійна робота яку ми взвалили на себе добровільно. Та ще раз процитую свій же абзац, оскільки останнім часом побільшало інсинуацій що до применшення ролі волонтерів у цій неоголошеній Україні війні.























 Для нас підтримка армії на фронті це справа честі, а не «туристичне атошне хоббі» як в декого. Наші побратими і в західній Україні, і на Донбасі та й в центральній Україні на свій страх та ризик потягнули за свій кошт великий фінансовий тягар, пов’язаний з волонтерською роботою я не кажу вже про особистий ризик під час маршів на передову. Допомога наших благодійників суттєво допомагає та покращує становище, тому ми не опускаємо руки. Але, державній тиловій машині потрібно якомога швидше реформовуватись, уроки та досвід війни на те і є щоб їх вивчати та покращувати забезпечення військ як якісно так і кількісно. І ще одне, на мій погляд без підтримки народу України та без копіткої кожноденної праці волонтера- на фронті справи були б як то кажуть «швах», (сяку-таку дивізію, щоб не сказати дошкульніше…).
Дорогі благодійники групи «Схід та Захід єдині» усі бійці в яких побували наші волонтери щиро дякують вам за допомогу. Група і надалі буде робити все можливе щоби забезпечувати наших героїв, там на передовій, усім необхідним. Тому як завжди чекаємо і від вас розуміння та підтримки нас у нашій діяльності. Постачання з’єднаннь та підрозділів навіть волонтерами у рази зменшилось, тому просимо вас бути не байдужими. Допоможемо армії разом. Про чергові марші та рейди групи «Схід та Захід єдині» трохи згодом, слідкуйте за повідомленнями на сторінці.

Ігор Крочак, прес-секретар волонтерської групи ГО «Схід та Захід єдині»
(фото Едуарда Хатмулліна, Василя Конька, Володимира Авдєєва, Миколи Дерецького)

8 грудня  2015 року

P.S. Ще раз вітаємо усіх наших друзів та побратимів з минулими Днем Волонтера та Днем Збройних Сил України. На зворотному шляху додому, з минулим днем Волонтера наших активістів привітав навіть співак та кумир молоді Дзідзьо (зустрілись випадково на одній з заправних станцій). Усім своїм та його прихильникам ми передаємо вітання і від Дзідзьо !

 Удачі усім ! Слава Україні ! 

Немає коментарів:

Дописати коментар