понеділок, 14 грудня 2015 р.

В чому сенс "податкової реформи"?

Для чого уряд проводить "податкову реформу", в чому основна мета новацій від Мінфіну?
Озвучувана публічно основна мета - зменшити навантаження на бізнес, створити йому кращі умови. Головною проблемою бізнесу названий завеликий ЄСВ, що зумовлює тіньові зарплати. Основною метою "реформи" урядовці називають радикальне зменшення ЄСВ (до 20%).

Але насправді все це локшина для лохів, і це прямим текстом визнала 7 грудня міністр фінансів пані Яресько в інтерв'ю Лізі:
Кореспондент: - А если не успеете, есть проект бюджета по старому кодексу, или будем пару месяцев жить по бюджету-2015?
Яресько: - Есть. Но все равно нам нужно будет сокращать расходы примерно на 70 млрд, поскольку с 1 января к ЕСВ применяется понижающий коэффициент 0,6 и доходы казны, в первую очередь Пенсионного фонда, резко сократятся. Правда, при таком сценарии мы опять-таки выпадаем из программы МВФ, и как будем финансировать бюджетный дефицит, я не знаю. Для меня это не выход из ситуации. Я не хочу опять сворачивать с дороги развития и идти дорогой, ведущей в тупик.
Отже, Яресько прямо каже, що ЄСВ зменшується з 1 січня без всяких нових змін до Податкового кодексу, зменшення ЄСВ вже передбачено "податковими реформами", які ухвалені раніше.
І, як прозоро натякає Яресько, реальна основна мета запровадження в останні дні грудня змін до Податкового кодексу - не зменшення навантаження на бізнес, а збільшення цього навантаження задля закривання величезних втрат бюджету від вже запровадженого раніше зниження ЄСВ.
Насамперед затикати дірки в бюджеті урядовці хочуть за рахунок тих, хто їм найменш близький та симпатичний - малий та середній бізнес, користувачі спрощеної системи оподаткування, яку пропонується каструвати практично до смерті для збільшення коштів, які збираються з цих людей до державної скарбниці.
Оце і є основна мета "податкової реформи" від уряду: на питання, що буде у випадку неухвалення нових податкових законів, пані міністр каже не про те, що бізнес не отримає так потрібне йому зменшення тягаря, не про те, що не відбудеться пожвавлення економічної діяльність, а про те, що і є предметом її справжнього занепокоєння: про незакриту дірку в бюджеті.
Chacha Shushuridze

Немає коментарів:

Дописати коментар