четвер, 3 грудня 2015 р.

Майбутні юристи про фільм "Яма"

12 листопада фільм "Яма" чеського режисера Їржі Стейскала  переглянули студенти юридичного факультету ТНЕУ. Зустріч з режисером відбулася  у рамках Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Тернопільській області. Майбутні юристи поділилися своїми враженнями від фільму.


«Ну цей документальний фільм знятий молодим перспективним чеським режисером покликаний звернути увагу на життєві проблеми української сім’ї, як самими українцями так і європейською громадою. Метою цілого великомасштабного фільму який знімався цілих 5 років є розкрити проблеми сім’ї яка бореться за свою землю та будинок, проти забудовників і держави які прагнуть забудувати значну земельну ділянку в центрі міста. Режисер має на меті розкрити не зламність та силу волі героїв які не здаються не дивлячись на протиправні дії, забудовників та бездіяльність органів державної влади, які навпаки покликані відстоювати права сім’ї. Також він говорить що такі ж проблеми є і в Європі у його рідній Чехії, стверджує що дана проблема потребує особливої уваги, впевнений що так увага до даної проблеми дозволить її вирішити та відстояти права українців. Фільм в цілому покликаний пробудити суспільну свідомість і бути не байдужим до нагальних проблем, адже ці проблеми можуть торкнутися завтра кожного з нас. Тому відстоюймо свої права завжди!»
Микола Стрілецький

«Незважаючи на високий рейтинг фільму як за кордоном так і в Україні фільм на мою думку не дотягує до тих похвал які йому адресовані. Так, він освітлює проблеми сім’ї, яка залишилася в кільці «кам’яних джунглів», і боряться, відстоюють свій будинок, ділянку усіма силами. Хоча мені здається що їх все таки поглинуть ,а якщо не цих людей які вже не молоді, яким важливо зберегти свій дім на відміну від дітей які при першій можливості позбудуться від цього за гроші, чи квартиру».
Назар Трепет

«Документальна кінострічка «Яма» мені сподобалась, оскільки там висвітлюєтеся розвиток проблеми у часі, можна зрозуміти де було зародження проблеми і як звичайні люди реагували на неї. Після перегляду кінострічки у голові було багато запитань про те як все-таки була вирішена ситуація оскільки вона була драматична і на даний час дуже поширена».
Назар Гданський

«В даному фільмі була добре висвітлена сучасна реальна картина того як при розвитку мегаполісів постає проблема необхідності землі і в процесі задоволення цієї необхідності нехтуються права людей на приватну власність.
Проте також постає питання потреби землі для зведення будинків і в цьому випадку виникає спір чи  право однієї людини можна поставиться над потребою більшості.
Вданому фільмі було добре видно що навіть звичайні люди ділилися на дві групи осіб, на тих які стверджували що ця земля належить тим хто на ній проживає і непотрібно її відібрати адже власники нікому не заважають, і на тих хто вимагав забрати землю і звести на її місці дитячий садок , школу, житловий будинок, чи щось інше адже за їхніми словами ця ділянка псує  вигляд району, що на ній розводяться шкідники і розповсюджується неприємний запах».
Василь Бевз

«Цей фільм є досить цікавий з точки зору того що в ньому відображена боротьба власників за будинок і землю на якій виросло вже не перше покоління і висвітлене те непросте становище в якому вони опинилися адже ця земельна ділянка є дуже цінною і багато хто через це хоче відняти у власників цю ділянку і в процесі цього нехтуються права людини. І також доволі важливим елементом цього фільму є те що в нім також висвітлюється проблема того чиї потреби та права важливіші адже з одного боку власники а з іншого громада».
Думка Соломія

«Цей фільм не залишає однозначної точки зору чия сторона є правильною власників чи громади дехто стає на сторону власників а дехто на сторону громади  тому я не буду нав’язувати свою точку зору нехай той хто теж перегляне цей фільм зробить сам свої висновки, єдине що хочу зазначити те що в цьому фільмі висвітлюються проблема порушення прав людини».

Іван Бевз
Відгук студентки Олі Зарішняк можна прочитати за ланкою 
Фото студентки юридичного факультету ТНЕУ Горохівської Софії

Немає коментарів:

Дописати коментар