пʼятницю, 11 вересня 2015 р.

КОНКУРС на участь у базовому тренінгу з моніторингу місць несвободи

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Оголошує

Конкурс

на участь у базовому тренінгу з моніторингу місць несвободи (НПМ)


Національний превентивний механізм (НПМ) у форматі      «Омбудсмен +» – це система регулярних візитів без попереджень до місць несвободи, що перебувають під юрисдикцією та контролем держави (слідчих ізоляторів, інтернатів, психоневрологічних лікарень, притулків для дітей, в’язниць, військових частин тощо). Такі візити здійснюються на громадських засадах моніторами НПМ спільно з представниками Департаменту НПМ з метою попередження катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

Для підготовки нових моніторів Департамент з питань реалізації НПМ у взаємодії із спільнотою моніторів та за підтримки Програми розвитку ООН в Україні проведуть базовий тренінг з моніторингу місць несвободи.

За результатами тренінгу успішні кандидати будуть рекомендовані Експертною радою до затвердження Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, який приймає остаточне рішення щодо затвердження кандидатур та, у разі позитивного рішення, надає персональні доручення на право здійснення моніторингових візитів до місць несвободи на громадських засадах/на безоплатній основі.

До участі запрошуються правозахисники, представники громадських організацій, волонтери, інші громадські активісти, які співпрацюють або зацікавлені в співпраці з правозахисними організаціями та Уповноваженим з прав людини та готові брати участь у моніторингових візитах.

Програма тренінгу включає:

>         Загальні питання НПМ (історія, місія, завдання, становлення та розвиток НПМ в Україні).

>         Визначення, особливості, класифікація місць несвободи в Україні.

>         Мінімальний стандарт належного поводження в місцях несвободи.

>         Принципи та методи моніторингу місць несвободи.

>         Вивчення досвіду роботи НПМ зарубіжних країн.

>         Організація взаємодії з державними органами.

Претенденти на участь у тренінгах повинні відповідати наступним базовим критеріям монітора:

>         бути повнолітнім;

>         не мати непогашеної судимості;

>         не перебувати на державній службі;

>         бути готовим підписати етичний кодекс монітора та дотримуватись його положень.

Учасники тренінгу зобов’язані відвідувати всі заняття, бути готовими брати участь у моніторингових візитах до місць несвободи та проходити додаткові тренінги/навчання.

Тренінг відбудеться з 7 по 11 жовтня у м. Чернігів.

Організатори забезпечують проживання та харчування учасників тренінгу, компенсацію витрат на проїзд до місця проведення тренінгу й у зворотному напрямку (за умови наявності проїзних документів й у межах вартості проїзду рейсовим автобусом, купейним або плацкартним вагоном поїзда).

Для участі у конкурсі необхідно заповнити АНКЕТУ за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/16Fh0vrg2QuVv5h-Yxu6zWAdQyiN1_pc47pYEuukX_xw/viewform

Кінцева дата реєстрації для участі в тренінгу: 23 вересня 2015 року.

Формування групи учасників відбуватиметься за результатами конкурсного відбору Експертною радою на основі принципу регіонального балансу з особливим акцентом на кандидатів з Волинської, Запорізької, Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей.

Пріоритетною, але не обов`язковою, при відборі кандидатів на навчання у базовому тренінгу буде рекомендація діючого монітора.

Учасники конкурсу будуть повідомлені про його результати протягом 5-х днів після кінцевої дати отримання конкурсних документів. Кандидати, які успішно пройшли відбір до участі у тренінгу будуть додатково повідомлені про місце його проведення.

*За додатковою інформацією звертайтесь: р/тел. 044 253 6171 або ел.поштою: Chumak@ombudsman.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар