понеділок, 27 січня 2014 р.

Звернення Всеукраїнської конференції Євромайданів до депутатів Верховної Ради України.

Шановні народні депутати України!

Відповідальність за нинішнє силове протистояння та політичну кризу в Україні лежить на ваших плечах. Ви не змогли досягти балансу гілок влади, захистити демократію у стінах парламенту і конфлікт вилився на вулиці. Люди виходять на майдани, коли їх не чує влада. Ви – один стрижневих державних механізмів і тому ваша відповідальність не менша ніж відповідальність інших можновладців.

Ви допустили початок державного перевороту – протизаконне голосування за антиконституційні закони шістнадцятого січня. В результаті українці вимушені силою захищати власну державу.
Не допустіть ще одного злочину – впровадження у країні надзвичайного стану. Бо це – наступний крок на шляху перевороту. І реакція українців буде значно жорсткішою. Не ставте нас на межу збройного протистояння.
Першим кроком на шляху повернення до конституційного ладу має стати відміна антиконституційних і нікчемних законів, ухвалених парламентом з порушенням процедури шістнадцятого січня цього року. Саме відміна, а не поправки, які можуть просто легітимізувати цю наругу над парламентаризмом.
Наступними кроками стабілізації ситуації в країні буде відставка уряду і ухвалення акту про чинність в Україні Конституції у редакції 2004 року.
Негайно має бути ухвалена амністія для всіх цивільних учасників акцій протесту з 21 листопада по цей час. Одночасно мають бути притягнуті до відповідальності силовики-злочинці винні у побитті, катуваннях та вбивствах, а також ті, хто віддавав їм злочинні накази. Це дасть змогу визволити заручників та повернутися до мирних форм протесту.

Ми наполягаємо на тому, що єдиний шлях вирішення конфлікту – відставка Президента, Верховної ради та дострокові вибори за прозорою демократичною процедурою. Але ці перші кроки дозволять зберегти життя і здоров’я українців, припинити силове протистояння і перейти у фазу повноцінного переговорного процесу для мирного вирішення конфлікту.

Немає коментарів:

Дописати коментар