середу, 22 січня 2014 р.

Заява Верховного комісара ООН з прав людини щодо прийнятих "законів про диктатуру"

Нові закони можуть серйозно обмежити основні права людини в Україні - Піллей


ЖЕНЕВА (21 січня 2014 р.)

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей у вівторок підкреслила нагальну необхідність конструктивного діалогу в Україні з метою уникнення подальшої ескалації заворушень у країні, викликаних, зокрема, прийняттям нового широкомасштабного законодавства, яке не відповідає міжнародним стандартам у сфері прав людини.


"Запеклі зіткнення протягом останніх кількох днів у центрі Києва, в результаті яких, за  повідомленнями, багато людей було поранено, викликають велику тривогу", - заявила Верховний комісар. "Я закликаю всі сторони розпочати конструктивний діалог, який дасть змогу уникнути подальшої ескалації напруженості. Чим довше вони чекатимуть, тим важчим стане вихід із глухого кута ".

Піллей також рекомендувала провести діалог із залученням усіх зацікавлених сторін і його підтримання протягом тривалого часу. Вона відмітила нові зусилля з боку влади щодо початку діалогу з лідерами опозиції.

Разом із тим, Верховний комісар висловила серйозне занепокоєння з приводу пакета законодавчих актів, який було прийнято у четвер, 16 січня, і який запроваджує жорсткі умови для забезпечення основних прав, включаючи право на свободу зібрань і висловлення думки, і передбачає покарання, у тому числі тюремне ув'язнення, за їх порушення. Закони були опубліковані сьогодні.

"Я закликаю владу призупинити застосування цих законів і надати час для ретельного аналізу їхнього змісту, який має повністю відповідати міжнародним стандартам в галузі прав людини, зокрема, зобов'язань України за відповідними договорами, які вона ратифікувала", - заявила вона.

"Я особливо стурбована потенціалом, що міститься у цих законах, щодо обмеження права на свободу вираження думок і свободу зборів, права на інформацію, права на вільну роботу громадянського суспільства. Ці закони також містять потенціал до забезпечення безкарності за порушення прав людини".

Положеннями закону, що викликають занепокоєння, є примушення НУО, що отримують міжнародне фінансування, до реєстрації в якості "іноземних агентів", відмови від статусу некомерційної організації та регулярної публікації звітності про свою діяльність.

"Ці положення відкидають назад забезпечення прав людини для народу України, придушують полеміку та інакомислення, і ставлять під загрозу демократичні завоювання останніх двох десятиліть", сказала пані Піллей.

Вона привітала заяву українського омбудсмена стосовно наміру провести аналіз положень цих законів з точки зору потенційних загроз у галузі прав і свобод, а також відповідності міжнародним стандартам у галузі прав людини та зобов'язань України.

Піллей іще раз закликала всі сторони до стриманості, підкресливши, що право на свободу мирних зібрань є фундаментальним правом людини.

«Я закликаю лідерів опозиції чітко дистанціюватися від тих своїх прихильників, які вдаються до насильства", сказала вона. "Повністю визнаючи законний обов'язок держави щодо захисту проти насильства, я закликаю правоохоронні органи  виконувати свої обов'язки в повній відповідності до міжнародних норм у галузі прав людини."

Немає коментарів:

Дописати коментар