пʼятницю, 24 січня 2014 р.

Траурний День Соборності України

22 січня біля пам'ятника Тарасові Шевченкові представники українських національно-демократичних організацій, активісти кримського Євромайдану, незалежні активісти та люди доброї волі зібралися, щоб відзначити День Соборності та свободи України. Урочистості об'єднали представників різних народів, що проживають у Криму – україців, білорусів, росіян, кримських татар, вірмен, поляків та ін. Попри негоду, біля пам'ятника Кобзареві зібралися близько сотні людей. За доброю традицією акція розпочалася з гуртового виконання Гімну України, під час якого присутні знімали шапки, незважаючи на дощ і вітер.




Після виступу голови ГО "Українська Громада Криму" Владислава Хмеловського слово взяв Андрій Щекун. Тримаючи в руках портрет двадцятирічного студента Сергія Ніґояна, що загинув сьогодні вранці від чотирьох вогнепальних поранень під час сутичок на вул. Грушевського в Києві, координатор кримського Євромайдану закликав хвилиною мовчання вшанувати пам'ять всіх, що сьогодні загинули від рук силовиків (на той час кількість жертв уточнювалася). Від цієї миті захід де-факто став жалобним.

Після емоційного виступу голови ГО "Кримська правиця" Олега Фомушкіна мегафон до рук узяв голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, що прибув на захід одразу з термінового засідання Верховної ради АРК. За словами пана Чубарова, це засідання, на якому лунали сепаратистські заклики, можна було порівняти з нацистським шабашем.

"Ніхто не зупинить українську націю, а разом з нею і кримських татар, в їхньому прагненні до волі. Сьогодні всім зрозуміло, що немає таких перепон, щоб зупинити людей. Ті, які зараз вбивають людей, тільки погіршують свій стан. Буде суд, і вони понесуть покарання. Сьгодні треба іти разом вперед до волі, і саме пам’ять про тих людей, які проголошували Українську Народні Республіку. Ця пам’ять нас об’єднує. Тож — зі святом і до боротьби!", – промовив Рефат Чубаров.




"Відповідально заявляю про те, що ми разом зобов`язані дати відсіч всім політичним силам на території Криму, що намагаються знищити нашу Незалежність, нашу Україну. Заявляю і про те, що всім нам разом необхідно почати більш рішучі дії для захисту нашої держави та щодо подолання політичної кризи. Спільні дії – наша сила!",-зазначив координатор ЄвроМайдан-Крим Сергій Ковальський.




До слова також запрошувалися: голова Кримської філії НТШ Петро Вольвач, координатор кримського Євромайдану Сергій Ковальський, голова Кримської обласної організації КУН Василь Овчарук, громадський діяч Анатолій Ковальський. Періодично на заклик промовців "Слава Україні!" присутні відповідали дружнім "Героям слава!".




Після мітингу молоді активісти роздавали учасникам заходу листівки, на яких було зображено світлини, зроблені під час мирних акцій Євромайдану в Криму, з підписом "Соборні та єдині громадяни в Україні! Разом до перемоги!" Ці листівки, на яких бажаючі залишали побажання та слова підтримки, завтра буде розповсюджено в Києві, півсотні листівок було розповсюджено роздані сьогодні на львівському Майдані. Також молодь роздавала календарики зі світлинами з акцій кримського Євромайдану. Додатково учасники акції залишили свої побажання на великому полотні, що невдовзі буде передане до Києва.




Немає коментарів:

Дописати коментар