середу, 22 січня 2014 р.

Про судові заборони євромайданів і антимайданів

17 січня 2014
Максим Середа

Аналіз даних Єдиного державного реєстру судових рішень показує, що в період з 22 листопада 2013 р. по 17 січня 2014 р. органи влади зробили щонайменше 64 спроби заборонити мирні зібрання, які тим чи іншим чином стосувалися питань зовнішньополітичного вибору України, підтримки або не підтримки влади.
У 61 випадку позов було задоволено. У 40 випадках були обмежено право на мирні зібрання прихильників євроінтеграції, 7 разів - прихильників інтеграції з Митним союзом або дій органів влади, у решті випадків – заборонені контрзібрання. Лідерами за кількістю обмежень стали Київ і Київська область (11 заборон), Крим та м. Севастополь (9 заборон), а також східні області України: Харківська область (8 заборон), Луганська область (7 заборон) та Дніпропетровська область (7 заборон).
Аналіз способів і строків обмежень мирних зібрань свідчить про загрозливу тенденцію збільшення кількості автоматичних заборон, що стосуються всіх осіб, які хочуть реалізувати своє право на мирні зібрання, протягом певного періоду часу на певній території. Незважаючи на те, що зі змісту ч. 1 ст. 182 Кодексу адміністративного судочинства випливає можливість  встановити обмеження лише стосовно тих зібрань, щодо яких існує повідомлення про їхнє проведення, суди у 18 випадках поширили заборону на необмежене коло суб’єктів і зібрань. Звертають на себе увагу і не виправдано тривалі строки заборони зібрань, які застосовують суди. У понад 35-ти випадках строк заборони складав місяць і більше.
Небезпечним прецедентом «відзначився» Харківський окружний адміністративний суд, який двічі встановив безстрокову заборону для усіх осіб, які реалізують право на мирні зібрання. В іншому випадку суд легітимізував розпорядження Харківського міського голови про заборону у зв’язку із загрозою епідемії грипу масових заходів «до окремого розпорядження», незважаючи на те, що мер міста фактично перебрав на себе повноваження, які за ст. 39 Конституції України належать лише суду.
Занепокоєння викликає ситуація з заборонами мирних зібрань у місті Києві. Постановами від21.11.201330.11.201305.12.201306.12.201306.01.2014 мирні зібрання на центральних вулицях міста Києва були заборонені для усіх суб’єктів, які  реалізують право на мирні зібрання.

 9.12.2013 суд за позовом фізичної особи визнав протиправною бездіяльність органів влади щодо невжиття заходів із запобігання правопорушенням при проведенні мітингів, які заборонено судом, і зобов’язав органи влади вжити заходів забезпечення вільного пересування громадян та автотранспорту по центральним вулицям столиці. Органи влади-відповідачі в один голос визнали позов. Цілком очевидно, що справу було ініційовано саме з метою створення юридичних підстав для вжиття органами влади заходів щодо припинення мирних зібрань.
Заборони мирних зібрань за регіонами України (таблиця).

Огляд підготував Максим Середа, Центр політико-правових реформ
Фото - Ірини Виртосу, Центр інформації про права людини

Немає коментарів:

Дописати коментар