четвер, 10 липня 2014 р.

Годовицький Костел Усіх Святих в с. Годовиця потребує реставрації


У межах мистецької акції «На межі Тисячоліть», яка стартує 13 липня у Львові, відбувся круглий стіл, на якому обговорили, як вберегти визначну пам’ятку архітектури Годовицький Костел Усіх Святих від руйнувань.
Участь у круглому столі взяли депутати Львівської обласної ради Тарас Курчик та Ігор Криськів, сільський голова і мешканці с. Годовиця, генеральний директор Львівської національної галереї та інші.

Як відомо, Годовицький костел потребує реставрації. За словами представників громади села, роботи потрібно провести невідкладно, адже пам’ятка знаходиться у критичному стані.
Окрім планів реставрації обговорили також долю костелу після неї, зокрема, яким чином він функціонуватиме, що саме там буде – храм, чи музей, і хто її буде утримувати після реставраційних робіт.
Зокрема, ініціативу утримувати костел після реставрації хоче взяти а себе французька спільнота: «Ми готові сприяти цьому проектові. Для нас важливо, під що саме будуть реставрувати цю будівлю і що буде у ній в кінцевому результаті», - розповів Данило Ярема, консул Франції.
Нагадаємо, що частина зібраних коштів з мистецької акції будуть направлені на реставрацію костелу.
Довідка
Мистецька акція «На Межі Тисячоліть» - це захід присвячений українській пісні, історії, традиціям і мистецтву, що створений для підтримки української культури та збереження історико-культурної спадщини. Основна мета акції - привернути увагу до пам’яток історії та архітектури, які знаходяться у занедбаному стані.
Щорічне дійство присвячене окремій, щораз іншій пам’ятці архітектури. Минулого року - це Підгорецький замок. Цього року - Костел Усіх Святих у с. Годовиця, пам’ятка архітектури 18ст., що знаходиться в декількох кілометрах від дороги, яка веде від Львова у бік Пустомит. Цей храм, одне з геніальних творінь відомого львівського архітектора, швейцарця за походженням, Бернарда Меретина.

Немає коментарів:

Дописати коментар