вівторок, 1 липня 2014 р.

5-та сесія Наради Сторін Конвенції про доступ до інформації

З 30 червня по 02 липня 2014 у м. Маастрихт, Нідерланди проходить 5-та сесія Наради Сторін Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська конвенція). У залі засідань зібрались понад 450 офіційних делегатів та представників громадськості із майже 50 країн, щоб обговорити проблеми та досягнення у впровадженні Оргуської конвенції у своїх країнах та узгодити майбутні кроки для подальшого поширення і зміцнення оргуських принципів. МБО “Екологія-Право-Людина” представлена на цих міжнародних переговорах головою Правління – професором Джоном Бонайном, а також керівником інформаційно-аналітичного відділу – Єлизаветою Алексєєвою.

2 липня 2014 року нарада Сторін прийме рішення з питань дотримання Конвенції щодо 14-ти країн, серед яких і щодо України. Нагадаємо, що у 2002 році почав діяти унікальний механізм дотримання Конвенції – Комітет із дотримання – орган, звертатися до якого можуть не лише інші Сторони Конвенції, але й громадськість. У 2005 році МБО «Екологія-Право-Людина» звернулася до Комітету із дотримання, який розглянув справу і сформулював свої висновки і рекомендації щодо України, які пізніше були підтверджені 2-ю нарадою Сторін у 2005 році. У 2008 та 2011 роках нарада Сторін була змушена вдруге та втретє констатувати, що рекомендації висловлені Комітетом, не були виконані.
Проект рішення 5-ї сесії наради Сторін щодо України вчетверте (!) підтверджує ігнорування Україною рекомендацій щодо належного впровадження положень Оргуської конвенції щодо участі громадськості, висловлених визнаними незалежними експертами у сфері екологічного права, які формують Комітет. Враховуючи такий стан речей, нарада Сторін на своїй 5-ій сесії планує залишити в силі попередження, яке дії із 2011 року.
Крім цього, нарада Сторін вже вдруге застерегла Україну, що в разі незабезпечення повного виконання рішення, винесеного у 2005 році і відповідно рекомендацій Комітету із дотримання у 2017 році, нарада Сторін розгляне питання про призупинення для України спеціальних прав і привілеїв, наданих Україні згідно Конвенції. Нарада Сторін мала розглянути це питання вже на поточній сесії, але визнаючи і підтримуючи демократичні процеси, що відбулися в Україні наприкінці 2013 початку 2014 року, Сторони Конвенції вирішили відкласти вирішення питання про застосування до України найсуворішої санкції до своєї наступної сесії в надії, що європейсько-орієнтовані уряд та парламент України нарешті приймуть довгоочікуване законодавство, необхідне для приведення України до стану дотримання Конвенції.
Цьогорічна офіційна делегація України, на відміну від їхньої поведінки у Кишиневі, швидше за все не буде заперечувати проти і погодиться із рішенням наради Сторін. Проект рішення щодо України, який не був змінений Робочою групою Сторін, та швидше за все буде прийнятий, яким він є, доступний на сайті Оргуської конвенції англійською та російською мовами. Із неофіційним перекладом рішення українською мовою можна ознайомитися тут.
У світлі подій, що відбуваються в Маастрихті не можна не згадати про процеси національні. Зокрема, про проект закону про оцінку впливу на довкілля (зареєстрований в парламентів за № 4972). Попри те, що в Україні дійсно необхідно якомога скоріше запровадити дієвий механізм оцінки впливу на довкілля – це випливає із цілої низки міжнародних зобов’язань держави – МБО “Екологія-Право-Людина” не підтримує дану законодавчу ініціативу. На нашу думку, загальність формулювань його положень і відсутність критично необхідних деталей не виправлять ситуацію, що склалася у державі із участю громадськості в процесі прийняття рішень щодо конкретних проектів. У такій ситуації МБО “Екологія-Право-Людина” закликає парламентерів, чиновників та громадськість України доопрацювати законодавчі механізми оцінки впливу на довкілля, зокрема в частині процедур участі громадськості та транскордонної оцінки, а також в частині забезпечення гарантій доступу до правосуддя в цій сфері, що передбачені Оргуською конвенцією та Директивою ЄС про оцінку впливу. Рішення наради Сторін надає Україні можливість зняти чинне попередження до 6-сесії (2017), якщо Україна виконає поставлені перед нею завдання і повідомить про це Секретаріат до кінця 2015 року. Фактично, подарувавши іще півтора роки, Сторони Конвенції стимулюють Україну провести глибоку експертну роботу та широкі громадські консультації в процесі розробки законодавчої правової бази у сфері оцінки впливу та участі громадськості. Більше того, нарада Сторін запрошує Україну представити свої напрацювання у цій сфері на розгляд Комітету із дотримання у будь-який час до березня 2015 року, аби Комітет міг їх оцінити, і в разі потреби надати державі необхідну допомогу аби зустріч у Маастрихті стала для України останньою, де наша держава була визнана порушницею своїх зобов’язань у сфері прав людини та довкілля.
МБО “Екологія-Право-Людина”, в свою чергу, висловлює щиру надію, що демократичні перетворення в Україні не залишать поза своєю увагою питання збереження навколишнього природного середовища, а процес трансформації законодавства і практики буде одночасно професійним і прозорим.
За додатковою інформацією звертайтеся:
Єлизавета Алексєєва,
керівник інформаційно-аналітичного відділу
МБО «Екологія – Право – Людина» (ЕПЛ)
email: e.aleksyeyeva@epl.org.ua »
Джон Бонайн,
Голова Правління
МБО «Екологія – Право – Людина» (ЕПЛ)
email: jbonine@uoregon.edu  

Немає коментарів:

Дописати коментар