пʼятницю, 4 липня 2014 р.

Бережани відвідав Збігнєв Буяк

12 червня в Бережанах в рамках співпраці Євромайданів побував Збігнєв Буяк – міжнародний експерт, професор Варшавського університету, один з очільників польської «Солідарності». 
Організатори зустрічі - Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” та ГО «Бережанський Майдан».
Взяли участь: голова Правління ІЦ «Майдан Моніторинг» Наталка Зубар (Харків), громадський діяч Володимир Ханас (Тернопіль), представники громадськості Бережан. Мова йшла про становлення руху громадських організацій в Україні.
Зустріч мені видалася вельми цікавою. Шкодую, що небагато бережанців мали можливість слухати таку легендарну особистість. В щоденнику залишилось кілька тез, які варті того, щоб оприлюднити їх ширшому колу, принаймні, зацікавленим читачам «Береж інфо» або тим, хто прагне змін на краще.

1. Про рух знизу. На початках «Солідарності» в Польщі було 1.200.000 активних людей, готових проводити реформи. Все ґрунтувалось на трьох китах: Ідея, Програма, Порозуміння круглого столу (1989). Коли йшла мова про Програму діяльності будь-якого руху, будь-якої організації, то п.Буяк зазначив: «Коли ми збирались, то не говорили про те, що має робити уряд, президент чи парламент. Ми говорили про те, що має робити кожен з нас та що треба зробити на рівні органів місцевого самоврядування. І кожен чітко знав, що він має робити, яку мету досягти, якими методами діяти. Чи готові ваші люди очолювати конкретну ділянку роботи? Чи знають вони, що там робити, як провадити реформи, які мету треба досягти? Чи є в них команда однодумців?»
2. Про організацію. Я запитав відомого політика: «Для втілення навіть великої ідеї має бути організація. У Польщі була «Солідарність». А хто візьме на себе таку роль в Україні?». Збігнєв Буяк відповів: «У вас є хороша ідея – Майдан. Рух Майданів має стати тією силою, яка знизу зорганізує суспільство. Повалення Януковича справляє враження. Вам потрібно об’єднувати активних людей». Наталка Зубар додала: «Ми зараз проводимо в різних містах України зустрічі, форуми Майданів, шукаючи відповідь на питання: «Як має постати українська «Солідарність»? Чого для цього бракує: контактів, інструментів? Яких реформ хочуть люди? На що готові люди?» В цей момент записую думку, яка давно мені не дає спокою: «Всі хочуть подолати корупцію і хабарництво. Залюбки говорять про тих клятих і підлих, хто бере хабарі. І не дуже хочуть говорити про тих, хто дає хабарі…». Пригадались слова Глави УГКЦ Святослава Шевчука: «Нехай кожен сьогодні запитає себе: чи я даю хабарі і беру їх? Бо кожен, хто бере хабарі, має на руках кров Небесної сотні». Так і хочеться запитати: «А хто дає хабарі?».
3. Про ЗМІ. Важливим для внутрішньої роботи організації є роль засобів масової інформації, вважає п.Збігнєв Буяк. Особливо в часі проведення реформ у суспільстві. Людей потрібно інформувати про те, які зміни, в якій галузі та ким проводяться; що матимемо в результаті; як виконується озвучена на Майдані програма; які наступні кроки. А що маємо в Бережанах? Я вже про це писав. Не часто виступали у пресі з аналітичними чи програмними статями ті, що пішли від влади, та й не дуже «пишуть» ті, що прийшли до влади. Так само мовчать і ті, що завжди при владі. Тому досить часто маємо незрозумілі рішення, непрозорі дії чиновників, що ведуть до невдоволення громадськості.
P.S. Відомий бережанський колекціонер Олег Поливко поповнив свою збірку конвертів із зображенням відомих особистостей, які бували в Бережанах, спеціальним випуском обласного товариства Асоціації філателістів України з автографом Збігнєва Буяка.

Немає коментарів:

Дописати коментар