суботу, 9 липня 2016 р.

Для колишніх бійців що лікуються у Більче-Золотому подарунок від ГО «Схід та Захід єдині»…





9 липня 2016 року ГО «Схід та Захід єдині» надала посильну допомогу знаному за межами Тернопільщини медичному закладу, комунальній установі Тернопільської обласної ради, Більче-Золотецькій обласній фізіотерапевтичній лікарні реабілітації. Тут функціонує відділення де лікуються бійці що демобілізувались з театру бойових дій.

Загальна вага продуктів харчування що ми з координатором ГО «Схід та Захід єдині» по західній Україні Василем Конько привезли для їдальні лікарні близько однієї тонни. У переліку: 8 ящиків курячих яєць (це 7000 штук від   ПТАХОФАБРИКА ТЕРНОПІЛЬСЬКА, ПАТ ДОБРЕ ЯЙЦЕ,  керівник Петро Сачик ), картопля, морква, капуста, огірки, помідори, столовий буряк, цибуля, дині, кавуни. А ще для бібліотеки закладу книг  різних видань на 5-ть тисяч гривень, це постаралась наша активістка Наталя Конько. Зранку перед від’їздом на Більче-Золоте на ринку Тернополя Василя Конько, що приїхав придбати дещо свіженького з продуктів, підприємці вітали: - що Василь, для солдатів… Для воїнів що на реабілітації, та й простим людям що там лікуються також буде – відповідає Василь. Ну а далі дорога, їдемо на Борщівщину… І ось містечко, заїзджаємо в ворота лікарні.














Колектив цього чудового закладу очолює Любомир Васильович Синоверський кандидат медичних наук, заслужений лікар України, депутат 4-х скликань Тернопільської обласної ради. До слова у цьому колективі працює ще один лікар з вченим ступенем кандидата наук, це Євген Пудяк. Лікарня як реабілітаційний центр почала діяти ще у постмайданівські часи у 2014 році, а з початком російсько - української війни почала приймати колишніх воїнів з передової. У березні 2015 року після капітального ремонту у лікарні на загальну кількість у 200 ліжок було обладнане 50-ти ліжкове "АТОшне" відділення (взагалі у лікарні 5-ть відділень). За рік у ньому пройшли лікування 144-ри колишніх бійця, 108-м членів їх родин (батьки, дружини, діти тощо, в це число входять і матері та дружини тих героїв що віддали своє життя за Україну).

















В установі діє багато процедур (аж 95-ть) падамо неповний перелік тільки ваннових процедур: родонові, морської солі, хвойні, бішофітні, мацестові, перлинні, кисневі, озонові, гідро-масажні. Функціонує басейн розміром - 25-ть на вісім з половиною метрів, а це аж 320 метрів кубічних води доведеної 26-ти градусів за Цельсієм. Любомир Васильович як господар після того як продукти були вивантажені показує нам заклад. Дізнаємося під час імпровізованої екскурсії від медичних працівників ще дещо цікаве. Наприклад від Олега Дудука про заняття з пацієнтами (і колишніми бійцями в тому числі) з скандинавської або нордичної ходьби, в Ольги Саранчук про важливість при лікуванні артрозів, невралгії, післятравматичного лікування тощо, процедур пресо-терапії, горизонтальних витяжок, різноманітних ванн. У процедурних кабінетах та приміщеннях є і сучасне обладнання і дбайливо відреставроване, (до речі непогано працює…), що дісталось у спадок від колишніх часів. Непогані тренажери для фізичних вправ. Головлікар Любомир Синоверський каже що раніше коли у Кам’янці-Подільському функціонував завод  можна було, давніше обладнання довести до пуття там, а тепер доводиться все робити самим. Без апломбу, а з гідністю людини спеціаліста каже - що незабаром очікується прибуття обладнання з Тель-Авіва (денситометр для діагностики лікування остеопорозу) та фізіотерапевтичного обладнання з Брно у Чехії… Отак- то ! Згодом у себе в кабінеті показав нам давнє чорно-біле фото будиночку лікарні з якого все починалось, а тепер такі хороші корпуси...  Мені як історикові-архівстові навіть захотілось його перефотографувати. Ну а в сучасній лікарні хороші палати, санвузли. Харчування на день чотирьох разове, вартістю до 40-ка гривень. Звичайно що з часом при серйозному реформуванні медичних закладів можливо наша держава покращить фінансування їдалень лікарень, а на разі зараз ситуація є такою як вона є. Та ці питання не до працівників закладів, а до МОЗ України…



































































Ще пан Любомир розказав нам з Василем історію як вантажний автомобіль «КАМАЗ» що числився колись за лікарнею «став у стрій ЗС України» і поїхав на театр бойових дій на Донбасі, як колектив допомагав волонтерам ( і таке було в історії закладу…). Як бійці «Правого Сектору» лікувались у них, добрих справ у Більче-Золотому зробили чимало. Ага - на завершення, процитую самого себе з попередньої статті, це щодо демобілізованих бійців.
«Подаємо армійські з'єднання, колишні воїни яких пролікувались у Більче - Золотому. Це хлопці з 24-ї, 56-ї, 128-ї бригад ЗС України, батальйонів "Шторм", "Тернопіль", "Збруч", силових спеціальних підрозділів СБУ та МВС України. Усі вони задоволені своїм відпочинком та реабілітацією. А командування деяких підрозділів вручило колективу установи грамоти-подяки.» (http://maidanua.blogspot.com/2016/06/blog-post_46.html?spref=tw  ).
І ще, хотілось би висловити побажання до державних структур області усіх рівнів, заклад потрібно пропагувати ! Щоб якомога більше бійців та членів їх сімей пройшло реабілітацію у ньому. Колектив, ми впевнені, подужає навантаження… Головне аби воно було, ну і ми обіцяємо що будемо допомагати волонтерськими зусиллями. Неоголошена Україні війна російським агресором, ще не закінчилась ! Кожен реабілітований воїн, це взірець як ми маємо відноситись до наших захисників ! Деколи «лінія фронту» проходить і в глибокому медичному тилу !

Ігор Крочак, прес-секретар ГО "Схід та Захід єдині"
(фото автора)

9 липня 2016 року

Довідково про лікарню: http://109.te.ua/…/%D0%A4%D1%96%D0%B7%D1%96%D0%BE%D1%82%D0%…


Немає коментарів:

Дописати коментар