неділю, 3 липня 2016 р.

Про День ВМС ЗС України...



Складно звичайно відзначати День ВМС ЗС України в умовах російської агресії проти нашої держави.
Саме найважче мені людині яка з дитячих років мріяла про флот, а частина мого життя все таки була зв'язана з ним, бачити що на сьогодні ми не просунулись ні на йоту в притягнені до відповідальності тих хто сприяв захопленню наших ВМБ і корабельного складу в Криму у 2014 році. Коли ми перегорнемо цю ключову сторінку у новітній військово-морській історії України тоді цей день буде очищений для мене особисто від того бруду некомпетентності вищих посадових осіб держави Україна та зради вищих морських офіцерів ВМС ЗС України.
За період російсько-української війни на Донбасі, мені неодноразово довелось спостерігати як воєнкорові за мужністю і компетентністю як колишніх воєнморів так діючих морських піхотинців наших підрозділів на сухопутному театрі бойових дій. От саме цих моряків і тих що вийшли з окупованого Криму і в нелегких умовах зараз продовжують служіння під Військово-Морським стягом нашої держави вітаю з Днем ВМС !!!
Сім футів під килем Вам браття ! Удачі !

Україна чи державні формації які були підвалинами нашої державності завжди пам'ятали про військово-морське будівництво і розвій цих ідей. Отож корабельний склад ми відновимо, ВМБ відбудуємо і заснуємо нові. Україна була, є, і буде морською державою !!!
Зі святом усіх !
Ігор Крочак, один з авторів книги "Протичовновий корвет "Тернопіль", військовий історик.



Довідково:
Згідно указам Президента України № 331 и № 332 від 12.06.2015 в Україні встановлео професійне свято працівників морського та річкового флоту та День військово-морських сил Збройних сил України.
Природньо, що ці свята в Україні відзначатимуть щорічно першої неділі липня. З усіх найбільш визначних подій історії українського морського флоту саме в червні відбувались значні події, котрі були взяті до уваги при визначенні дати свята. Погляньте:
• весна – літо 907 р. — морський похід і перемога київського князя Олега під Константинополем;
• весна – літо 1616 р. — морський похід і перемоги козацької флотилії гетьмана Петра Сагайдачного під Кафою, Синопом і Трапезундом;
• 14 січня 1918 р. — прийняття Центральною Радою «Тимчасового закону про флот Української Народної Республіки»;
• 29 квітня 1918 р. — підняття на кораблях Чорноморського флоту прапорів Військового українського флоту, затверджених «Тимчасовим законом про флот Української Народної Республіки»;
• 15 липня 1918 р. — оголошення закону про уніформу для українського флоту;
• 18 липня 1918 р. — прийняття закону про Військово-морський прапор;
• липень 1918 р. — створення постійно діючого з'єднання Військово-морського флоту Української держави — бригади тральщиків;
• 5 квітня 1992 р. — видання Президентом України указу «Про невідкладні заходи щодо створення Збройних Сил України», початок формування Військово-морських Сил України на базі Чорноморського флоту;
• липень 1992 р. — перехід сторожового корабля СКР-112 під юрисдикцію України;
• липень – серпень 1996 р. — проведення перших оперативно-тактичних навчань Військово-морських Сил України під прапором Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України — Президента України.
Цікаво, що за історію незалежної України День ВМС був встановлений в Україні ще 1996 року, спершу на 1 серпня. У 2006 році його перенесли на першу неділю липня, як і нині. 2008 року замість нього також на першу неділю липня був призначений День флоту, який об’єднав професійні свята військових і цивільних моряків. 2011 року президент Віктор Янукович переніс святкування Дня флоту з першої на останню неділю липня, щоб він збігся з Днем Військово-морського флоту Росії.




Додаю свої науково-популярні статті на флотську тематику

http://www.archives.gov.ua/Publicat/AU/AU_1_2012/04.pdf
http://vspm.od.ua/skala-podilska-nad-zbruchem-i-okeanski-m…/

(На фото дорогий моєму серцю корабель корвет "Тернопіль", неодноразово довелось ступати ногою на його палубу, на жаль поки що в руках ворога...)


Немає коментарів:

Дописати коментар