пʼятницю, 22 серпня 2014 р.

Виставка до Дня Незалежності України у Тернополі


                                          

Сьогодні 22 серпня 2014 року в Державному архіві Тернопільської області відкрилася виставка присвячена Дню Незалежності України. Виставку відкрили директор держархіву області кандидат історичних наук Юрій Гумен та автор експозиції головний спеціаліст ДАТО Марія Дацків.
На виставці представленні матеріали і документи з фондів ДАТО періоду становлення Незалежної української держави від 90-х XXcт.  і до сьогодення, обласна ГО УНСО на період виставки надала архіву прапор спеціального батальйону МВС Украйни «Азов». У останньому  розділі виставки розміщено матеріали про героїв Небесної сотні і загинувших бійців АТО що є уродженцями області. На відкритті виступили: Леонід Бицюра заступник голови Тернопільської ОДА, Ігор Олещук політв’язень, Михайло Андрейчин голова обласного НТШ і член-кореспондент Академії медичних наук України, Юрій Семчишин голова обласної ГО УНСО, Святослав Кравчук директор Тернопільського історико-меморіального музею політичних в'язнів, Ярослав Омелян  Заслужений художник України.











         Леонід Бицюра відзначив старання і вміння колективу держархіву області кожного року у експозицію виставки вносити щось нове і потрібне, так сьогодні дуже важливою є пам'ять про героїв Революції гідності, Майдану і бійців АТО. Подвиг яких став у рівень з діяннями УСС, УГА, ОУН та УПА, борців політв'язнів шістдесятників і на його погляд дуже важливим є те що документи про новітніх героїв представлені на виставці. Юрій Семчишин поділився спогадами про Героя Тернопілля бійця «Азову», члена УНСО Андрія Дрьоміна«Світляка» що загинув 10 серпня 2014 року під Іловайськом. Політв'язні Ігор Олещук і Ярослав Омелян згадали про героїв Визвольних змагань ОУН та УПА. Михайло Андрейчин про утиски національної медичної наукової школи у радянський період. На виставку завітали бійці Тернопільської частини МВС України.

Ігор Крочак (фото автора)

Немає коментарів:

Дописати коментар