суботу, 2 серпня 2014 р.

Громадський контроль за виборами

(Напрацювання групи 1 #семінарВінниця #семінарМайдан)

На членів дільничих комісій – завести у відкритому доступі досьє (пропозиція від діючого досвідченого члена). Збір та розповсюдження інформації; зокрема можлива співпраця з штабами партіій – хай уважніше моніторять запроданців конкурентів.
Ініціювати максимальне оновлення складу дільниць – бо постійні члени обросли корупційними зв’язками чи просто звикли до викривлених практик.
Моніторинг порушень з боку членів комісій - одразу з юр. коментами.

Ініціювати навчання керівництва/членів дільниць спільно з представниками правоохоронних органів, незалежними юристами – з метою донесення розуміння відповідальності (статті карного кодексу) – на основі зробити презентацію, розмістити у відкритому доступі (на нашому ресурсах й просувати засобами соц. мереж).
---------------------------
Водночас максимально заохочувати активістів йти у спостерігачі.
Навчати їх навичкам моніторингу. Формувати з громадських активістів фахові команди спостерігачів; просувати їх.
Навчені активісти мають бути одразу навчені роботі з соц. мережами (зокрема, твітер), іншими інструментами (Мапа порушень, наприклад).

Відкрити гарячі лінії для членів дільничних комісій , які зазнають тиску.
(Приділити посилену увагу окружкомам та тервиборчкомам).

Провести моніториг та визначити придатність приміщень, виділених під дільниці. Можливе створення мапи – на зразок мапи порушень.
Подавати звернення у відповідні інстанції для виправлення порушень ДО  виборів.

За можливості координувати зусилля з подібними ініцитивами: розповсюджувати інфу про порушення не лише на наших, але й на партнерських ресурсах. (наприклад, взнати їх хештеги в твітері, повідомити їм наші й ставити у твітах всі одразу).

Щодо моніторингу агітації: навчати наші команди гром-активістів не лише моніторингу прямих порушень, але й аналізувати агітаційний контент політ. сил і кандидатів.

Програми, тези публічних виступів, обіцянки – і обов’язково активно обговорювали це в соц. мережах, здебільшого на локальних їх сегментах (місцеві форуми, фб-ком’юніті терр. громад, хешегі в твітері).
При чому важливо, щоб цим займалися саме регіональні активісти, на місцевому рівні, бо ліпше можуть оцінити конкретні обіцянки по місцевих реаліях).

Семінар  "Використання інтернет-комунікаційних технологій для захисту громадських інтересів" відбувся у рамках  Проекту  «Молодь і вибори» здійснено Подільським центром соціальних технологій за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США."
--

Немає коментарів:

Дописати коментар