вівторок, 8 квітня 2014 р.

Попередні висновки членів місії ІЦ Майдан-моніторинг у Херсонській області. Звернення та рекомендації до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської

Ознак сепаратизму у Херсонській області в період з 30.03-5.04.2014 року помічено не було. Порушень прав людини на самоідентифікацію не зафіксовано: люди вільно висловлюють свою приналежність до України, розмовляють російською, українською мовами, демонструють жовто-блакитну атрибутику на вулицях та мирно збираються на площі без перешкод. Будь якого перешкоджання збору інформації у місті Херсон не відбувалося і активно підтримувалося державними структурами. На кордоні Херсонської області та АР Крим (блок-пост Чонгар) в умовах присутності там військових та бойової техніки інформація надавалася згідно статуту та законів України, тому доводилося не все фіксувати фото-, відео-, аудіозаписуючими пристроями, або використовувати фотозйомку заборонених об’єктів таємно. Жителі прикордонного району (село Чонгар) відчувають незручність через своє крайове положення: тривога через озброєних солдатів, чутки про заміновані поля, відсутність заробітку від туристичного транзиту, незаконна конфіскація споруди ринку російськими військовими, де тепер дислокується блок-пост РФ, невизначеність подальшого життя в умовах територіального конфлікту Росія-Україна, незручність пересування до членів родин на території Криму та збільшення перешкод для побутових поїздок туди. Повна невизначеність є у людей, які прописані в Криму, але проживають в прикордонних районах материкової України, як і де їм тепер голосувати на українських виборах вони теж не знають. Для спрощення свого життя на кордонах є думки щодо заміни українського паспорту на російський.

Перетин кордону материкової України та АР Крим в умовах територіального конфлікту повз відповідні українські контролюючі органи наразі відбувається згідно діючої конституції України. Перетин кордону повз блок-пост росіян можливий, але нічим незахищений. Довільна вибірковість перевірок та навіть не перевірок паспорту і особистих речей вказує на відсутність нормативно-правових норм. Хоча агресії під час перебування та діалогу з військовими на російському блок-пості члени місії не відчули до себе та не побачили щодо інших, мотивація перетину кордону українськими громадянами може стати приводом для затримання за відсутності регламентуючого права та обов’язки обох сторін документа. Членам групи доводилося упереджено недоговорювати про те, що вони монітори ІЦ Майдан-моніторинг через острах бути затриманим лише за слово «Майдан», але те, що монітор не працює в українській журналістиці і самостійно перевіряє достовірність інформації пом’якшило їх поведінку, відзняте відео під’їзду до кордону, яке вони спочатку попросили стерти, залишилося збереженим. Таким чином через особистісну невизначеність та упередженість в умовах озброєного конфлікту на анексованій території монітор добровільно порушив свою свободу слова, але зберіг відзняте відео.

Мешканці Криму під час перетину кордону незручностей не відчували та були привітні з російськими «прикордонниками». Те, що перевіряють їхні паспорти та речі, для кримчан, судячи з реакції пасажирів рейсового автобусу, норма.

З огляду на ситуацію, яка склалася між АР Крим та материковою Україною і ускладнення розуміння через це своїх прав громадянами України, які проживають на обох сторонах конфлікту, закликаю та рекомендую законодавчим та виконавчим органам влади України і особисто Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковській :

- Розпочати налагодження діалогу з кримською владою, не зважаючи на її не легітимність.
- Зробити можливою спільну роботу українських та російських правозахисників на території Криму та прикордонних з Кримом і Росією областей України для інформування населення про їх права. Спільно підтримати та довести до відома громадськості нормативно-правову базу, яка гарантує захист життя та здоров’я громадян обох країн в умовах територіального конфлікту між Росією та Україною.
- Спільно з російськими правозахисниками прозоро розслідувати випадки викрадень людей, побиття, вбивств та інших злочинів у Криму, які пов'язують з присутністю там російських військових. Не викривляти інформаційну картину.
- Спільно з російськими правозахисниками при підтримці української та російської влади розробити прозорі схеми та довести до відома громадян наявність нормативно-правової бази для перетину блок-постів на кордонах, що дозволять подальше вільне пересування мирних громадян обох країн в умовах територіального конфлікту. Поінформувати громадян про діючу нормативно-правову базу для перетину блок-постів на кордонах для вантажів і підприємців, які транзитом чи адресно співпрацюють з АР Крим.
- Завдяки діалогу з російськими правозахисниками та владою зробити можливою компенсацію незаконно відібраного майна (доведені юридично випадки) росіянами під час анексії у громадян України. Унеможливити такі випадки.
- Створити умови для вільного волевиявлення всім громадянам, які проживають на території Криму.
- Зробити все можливе для запобігання озброєних заворушень між військовими та мирними громадянами України і Росії, зберегти людські життя.
- Правозахисникам ознайомитися з цими рекомендаціями, професійно їх вдосконалити і діяти поки кількість постраждалих від територіального конфлікту Україна-Росія не почала збільшуватися.










Немає коментарів:

Дописати коментар