понеділок, 7 квітня 2014 р.

Чонгарські хроніки:Збройні сили України і пес Путін



Накопичувати військових на території Чонгара не можна. Це півострів, і якщо його оточити, то вийде мішок з людьми, яких легко знищити, – пояснює військовослужбовець української армії стратегію та некоректність новини про розширення периметру окопів і збільшення кількості одиниць техніки, солдат на цій ділянці. Зі сторони материкової України у кримську сторону через Чонгар захисний акцент, у разі бойових дій, варто робити на блок-пості Салькове, - наголошує він.

Блок-пост Салькове

Ближче до блок-посту Чонгар, де дислокуються ЗСУ, чергують прикордонники. На моє питання, які саме функції вони тут виконують, пояснюють, - виконуємо додаткові режимні заходи з охорони державних кордонів, передбачені законом і статутом. Ще за радянських часів кордон Херсонської області та Криму вважався стратегічним об’єктом. Саме цей пункт (який функціонував за часів СРСР), зі слів мешканців Чонгару, на території Херсонської області зараз використовують російські військові (бачила приміщення).

Блок-пост Чонгар зараз є двоетапним контролюючим військовим об’єктом. Після Салькове, коли їхати на Крим, можна побачити окопи, біотуалет, намети, грузову машину з надписом «Люди». Це міграційний пункт для військових, які прибули з Криму, польова кухня та місця для сну солдат. За ці місяці, що вони там дислокуються, побут налагоджено ідеально і точно. 
Міграційний пункт на блок-пості Чонгар
Блок-пост Чонгар. Намети військових
Блок-пост Чонгар. Машина, в якій сплять військові
Біотуалет. Блок-пост Чонгар
Завівся в господарстві військових з блок-посту Чонгар і пес, якого назвали Путін. Путіна військові підгодовують, а він гавкає на чужих вночі і приводить друга – Мєдвєдєв кличуть.
Пес Путін, який прижився до українських військових на блок-пості Чонгар
Військовий грає з псом Путіним. Блок-пост Чонгар

З харчуванням саме на цьому пункті проблем нема. Люди привозять українським військовим картоплю, різні овочі, сало, крупи, макарони, печиво, консервації і навіть готові страви звідусіль. Вистачає там і цигарок з чаєм. Трохи бракує кави та пакетів для побуту кухні. 

Харчі на польвій кухні. Блок-пост Чонгар
Солдати зловили польову гадюку. Зварили і з'їли.
Блок-пост Чонгар

З державного забезпечення точно є фабрично упаковані сухпайки, хоч і не завжди меню звідти співпадає з написаним на упаковці, - обережно розповідають солдати. Необережно я підслухала про те, що мають отримувати 30 грн в день "командировочних", але гроші знімають «за харчування». На питання, що знають про гроші з акції «Допоможи армії, скинь смс на номер 565» сміються і не знають, певно в організаторів акції питати треба про розподіл коштів. Вдячні людям, які персонально привозять допомогу. До речі, окрім їжі, туди привозять спальники, каремати.
До військових на блок-пост Чонгар приїжджав священик, дарував молитовники

Про кількість розміщених на цій точці військовослужбовців ЗСУ командир роти не каже, не можна. А ось про кількість зареєстрованих на міграційному пункті мені вдалося таємно дізнатися – станом на 4 квітня 235 солдат з Криму пройшли через цей пункт. 9 з них я бачила.

До 4 квітня на цьому блок-пості чергували рядові, були мішки з піском та отвором для кулемету, бетонні плити зі знаком «Stop», БТР. Чергування тривають 3 години через 3. Ротація солдат відбувається через тиждень.
Блок-пост Чонгар
Блок-пост Чонгар
Блок-пост Чонгар
Блок-пост Чонгар. За час перебування місії тут сталося 2 ДТП. Обійшлося без жертв та травмованих

4 квітня рядових з мішками, БТРом та кулеметом передислокували ближче до пропускного блок-посту (другий контролюючий етап), який знаходиться, за словами військових, метрів за 300 до блок-посту росіян. Тут відбувається паспортний контроль, митні перевірки вантажів тих, хто їде до/з Криму.
 Блок-пост Чонгар перед блок-постом росіян
 Блок-пост Чонгар. Дислокація військових, прикордонників та митників
Приміщення митного контролю. Блок-пост Чонгар

Саме 4 квітня під час передислокації приїхав до українських військових Автомайдан з Дніпропетровська. Колону формували афганці, запоріжські козаки, активісти та трохи журналістів. Машини були прикрашені українськими прапорами, портретами Т. Г. Шевченка та наліпками з мирними закликами. Автомайданівці привезли солдатам провізію, поспілкувалися з ними та планували заблокувати проїзд фур з материкової України до Криму. 

Зі слів одного водія-активіста, прикордонники їх попросили не провокувати конфліктів, тому блокування, певно, не відбулося. Мирна жовто-блакитна акція за 300 метрів від російського блок-посту відбулася без ексцесів.

Реакція мешканців Чонгару на присутність військових у житті села. Реакція є і в кожного різна. Деякі жінки нарікають на те, що діти до школи бояться ходити повз озброєних людей і кажуть, що годувати солдат їм рекомендують «зверху», деякі радо годують «синів». Чоловіки ставляться до присутності ЗСУ із розумінням, але, кажуть, і нахаби серед військових є. Нарікав один чоловік на закопану військову техніку на його городі. Зате дівчата з Чонгару відзначають найроматичнішу весну у своєму житті. А голова сільської ради розповідає, що село готове приймати військових, гаражі для техніки є, койко-місця теж. Проблем бути не має.
Приймальня сільского голови. Село Чонгар

Настрої військових там теж різні. Молодші питають, коли все це закінчиться, старші мудро зазначають, що скільки буде потрібно, стільки і стоятимуть. Щодо можливих військ НАТО на нашій території чула на блок-пості думку, що тоді ЗСУ щезнуть як функціонуюча структура, українських солдат не навчатимуть, лиш на парадах як клоуни з надувними човнами ходити будуть.

Українські солдати. Блок-пост Чонгар

Десь своїм дівочим розумом без знань військової справи такі настрої я зрозуміла, коли побачила наші БТРи 60-х років минулого століття і нові БТРи російських військових.

Наостанок зазначу, зараз чутно багато панічних розмов про війну. Те, що відбувається на кордоні Херсонської області та АР Крим на блок-пості Чонгар між українськими та російськими військовими, які вночі мерзнуть та перемигуються прожекторами один з одним, паніки особисто в мене не викликало.


Публікація здійснена у рамках проекту ІЦ Майдан-Моніторинг















Немає коментарів:

Дописати коментар