суботу, 21 березня 2015 р.

#docudaysUA запрошує в "Живу бібліотеку"

Спорим, існують книги, яких ви ще не читали? :)
На міжнародном фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA знову відкривається "Жива бібліотека", яка працюватиме з 21 до 26 березня в Будинку кіно (Київ).

Що це?
Як у звичайній бібліотеці читачі та читачки обирають і читають книжки на цікаву для них тему, так і в «Живій бібліотеці» кожен та кожна охочі можуть обрати людину-«книгу» з цікавим життєвим досвідом і поставити їй різноманітні питання.


З кім можна поспілкуватися?
Цього року на спілкування з вами чекають більше 30 "живих книжок" - частину з них ми змогли запросили вперше! Це такі книжки, як "учасник замісної терапії, колишній споживач наркотиків", "людина, що пережила домашнє насильство", "монітор зони АТО", "волонтерка, що працює з вимушеними переселенцями" та інші, а також вже очікувані трансгендери, біженці/ки, феміністи/ки, мусульмани/ки, лесбійки, іноземні студенти, геї, роми/ки, колишній в'язень, правозахисниці/ки та інші.
Підтвердіть або спростуйте свої уявлення та стереотипи про них та носіїв/йок багатьох інших цікавих ідентічностей та життєвих досвідів, ставши читач(к)ами "Живої бібліотеки" в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA-2015.

Де це буде?
"Жива бібліотека" працюватиме щодня 21-26 березня, у вихідні з 12:00 до 19:00, а з понеділка по четвер із 12:00 до 17:00 в Будинку кіно (Київ, вул. Саксаганського, 6, 3й поверх). Як завжди, вхід та участь безкоштовні! :)
Слідкуйте за оновленнями на ФБ: https://www.facebook.com/events/780929898662849/

Як взяти участь?
Щоб стати читачем/кою "Живої бібліотеки", потрібно зареєструватися в бібліотекаря/ки, які працюватимуть при вході до "Живої бібліотеки". Це абсолютно безкоштовно, однак читачі/ки повинні дотримуватися певних правил: за раз можна брати одну книгу, найкраще - ту, яка найменше подобається. Повернути її назад у бібліотеку потрібно в такому ж фізичному та психічному стані не пізніше ніж за 30 хвилин. Книгам можна ставити будь-які запитання, головне - це бути відкритими до діалогу й мати бажання довідатися щось нове. Звісно ж, у "Живій бібліотеці" немає місця словесним чи фізичним образам.

ПРАВИЛА РОБОТИ "ЖИВОЇ БІБЛІОТЕКИ":
- користування безкоштовне для всіх зареєстрованих перед началом спілкування читачів/ок;
- коли ви реєструєтеся, тим самим погоджуєтеся дотримуватися правил роботи "Живої бібліотеки";
- усі книги перелічені в "каталозі стереотипів", який можна погортати на стійці реєстрації;
- після того, як ви обрали книгу, котру хотіли б почитати, зверніться до бібліотекаря/ки, щоб узгодити час, коли ця книга буде доступною;
- одночасно можна брати лише одну книгу;
- книги можна резервувати, але не більше трьох за раз;
- читати можна наодинці, у колі друзів/подруг чи родини;
- повернути книгу назад необхідно не пізніше, ніж через 30 хвилин, цілою та неушкодженою;
- у "Живій бібліотеці" не буває дурних, незручних або гострих питань; так само немає місця для образ - словесних чи фізичних;
- забороняється завдавати книжкам шкоди: виривати сторінки, розливати на них напої, малювати й писати на них та в будь-який інший спосіб принижувати їхню гідність;
- книга має право зупинити розмову в будь-який час, якщо читач/ка порушує правила.

Для тих, хто хоче більше інформації:
Уперше ЖБ реалізували 2000 року активісти/ки данської неурядової організації "Зупини насильство" (Stop the Violence) під час найбільшого в Північній Європі музичного фестивалю Роскілде. Відтоді такі бібліотеки з'явилися у понад 40 країнах.

Мета проведення "Живої бібліотеки" - боротьба зі стереотипами та упередженнями, що склалися в суспільстві щодо певних груп людей: зазвичай це представники/ці етнічних, релігійних меншин, ЛГБТ-спільноти (лесбійки, геї, бісексуал(к)и і трансгендер(к)и), певних професійних груп, а також людей, про особливості життя яких небагато відомо широкому загалові (як, наприклад, біженці/ки), або ж тіх, хто так чи інакше взаємодіє з різними меншинами (наприклад, фемініст(к)и, правозахисники/ці).

Немає коментарів:

Дописати коментар