понеділок, 28 березня 2016 р.

Олег Ущенко про кіно...

"борці" за "відродження" українського кіно мають дві біди - нестримна сверблячка допастися до "пітчингів" і держзамовлення, а друга - та сама, що в росіян поруч з дорогами. інакше, якого милого керівник телекомпанії у листі з комерційною пропозицію партнерам за кордон буде нарікати на власну державу, що не дає грошей? польська взагалі не дає. там хочеш грошей - пиши грант. (або шукай інвесторів.) і от читає "тупий" поляк такого листа, чухає від здивування тваж і запитує: Україна далі роздає гроші?.. холєра, як отримати ваше громадянство?!! ....

***
Відтепер у Китаї, якщо прокатна мережа підтвердить, що дві третини її касових зборів від прокату китайських кін, то отримає податкові пільги. В них кінотеатри відраховують 5% від каси і з цієї суми формувався фонд підтримки вітчизняної кіноіндустрії. Зараз, якщо ти заробляєш на китайських фільмах, то платиш 2,5%. Для Голлівуду то невеселі часи - його частка в національному прокаті активно знижується. В 2015 понад 60% каси в Китаї дали свої фільми. Китай не соромиться політики протекціонізму для свого кіновиробника - на рік у широкий прокат дозволено запускати 34 іноземних фільми. До кінця 2017 китайський кіноринок стане лідером у світі. Вже зараз їх фільми заробляють по 200-300 лямів.
***
Щойно місцевий бізнесмен і керівник одного з департаментів місцевої адміністрації мало не ззіли мене живцем, доводячи, що рекламні ролики за 30 чи 60 тисяч гривень - то такі самі ролики, як за 5-10 тисяч доларів. При чому перших 15 хвилин бесіди вони були так свято переконані у своїй правоті, ніби перші християнські неофіти у Римській імперії. Аж закралося бажання самому розплатитися за гОщення і втекти. Людей попустило не швидше, ніж через пів години. Denys Ovchar, негайно проведіть тренинги для місцевих еліт на тему, які є види реклами і відеоформати. Бо, qrwa, встидно - ці пацани ще і за кордон їздять, Україну представляють... Опшім, таке...
***
Ота унікальна властивість українських кінематографістів (від нудьги чи шо?) порівнювати комікси з полотнами в Луврі і, вдаючи розумних, доводити, що все не так... (Не розуміючи, що всьому свій час.)
Оце безмежне вміння авторів трьох чи навіть п'яти провальних проектів надувати щоки і косити під великих метрів з неземним досвідом...
Звідки ви, qrwa, впали на наші бідні голови?..

Незабаром має вийти молодіжний фільм ‪#‎Selfieparty‬. І тут пішло: це не той фільм, на який чекає вся Україна. Навіть подумати не хочуть, що може автор і не збирався задовільнити всіх глядачів відразу? Йому достатньо молодіжної аудиторії.
І, знаєте, яка найбільша провина режисера? О, то просто шедевр - він насмілився зробити в Україні типовий голлівудський фільм. Від тепер в Україні є і такі злочинці. ))
Попередження: всіх, хто критикує розвиток українського кінематографу, в пеклі поприв'язують до крісел і примусять без кінця дивитися "Останнього москаля". 
***
в українському кіно знову загострення старої хвороби. з півсотні людей підписалися, щоби держава продовжила розтринькувати гроші на "пітчингах".
для тих, хто не в курсі, починаючи ще з часів януковича, україна витратила на кіно більше пів ярда баксів. а сукупний касовий збір за ці роки становив - трохи більше 3 лямів баксів.
якщо оцінити все без емоцій, то скидається на те, що агенти впливу ворожих держав, прикриваючись гаслами про порятунок українського кіно, стараються за великі гроші загнати його на маргінеси авторських і фестивальних поодуктів.
ну. щоби нікому не заважало...
цікаво, скільки з підписантів прийдуть на "пітчинг", якщо держава законодавчо закріпить матеріальну відповідальність за витрачені бюджетні кошти?
***
коли бачу сучасні китайські історичні кіна - з залученням найновіших технологій, - то нападають роздуми, чи дочекаються наші козаки таких же фільмів про себе?
***
5:15 - доброго ранку, Україно! Смайлик «smile» як писала колись партійна преса, с чуствам глубокого удовлетворенія, прочитавши 2 сценарії, готуюся лягати спати. обидва читав запоєм через класні сюжети. обидвома мож тішитися... тільки сумно, чому у нас є такі сценарії, а по телевізору, якщо своє, то дрантя?.. можна тішитися, що принаймні ще двоє авторів, точніше - авторок, зароблять на польських продакшенах хоча б на ідеях. не те, що би хотілося і чого добиваємося, але обирати не доводиться..
***
слухайте сюди...
у ніч зі вчора на сьогодні запоєм прочитав два великих тексти - суцільний жир! заснув вже по шостій ранку.
приснилося, що я, Обама, Порошенко і Oleh Radyk обговорюємо розвиток кіно. в основному мова про наше. Радик фист матюкається, але його слухають, бо в нього план перетворення нового стадіону на кінопавільйони.

на шикарному макеті, де рухаються стіни і підлоги, демонструє, як з багаторівневого приміщення з кількома сотнями невеликих павільйонів шляхом прибирання стін зробити кілька десятків більших павільйонів, а при бажанні - на один величезний павільйон у сотні тисяч квадратних метрів. найбільший в світі.
Олько розповідає аргументовано. (хоч підозрюю, що в реалі він в тому всьому розуміється не дуже. Смайлик «smile» хоча може...) під час його виступу хтось почав ломитися у двері, вони навіть трохи привічинилися. але лише на щілину. ми не бачили, що відбувається, лише чули напружено шарпанину, тупіт багатьох ніг, когось відтягували.
потім йду круглим коридором. таким, як у міжзоряному кораблі "Космічної одіссеї" Кубрика, якщо хто дивився. а з долини на зустріч вимальовується львівський чиновник. коли ми вирівнялися, він каже:
- мені 500 баксів вдень!
- з якого дива? - питаюся.
- а я зараз не додам цукру в чай Обами і він фіг вам контракт підпише
***
більшість дівчат переконані, що в кіно мож пробитися виключно завдяки красі любого тіла. на фото, які вони надсилають, не має нічого протизаконного, але я їх виставити не буду. просто зацитую анотацію: "дані фотографії є маніфестом проти розповсюдженої традиції ню та еротики. ми працюємо в стилі - нечел. і серією своїх фото хочемо підкреслити, що зображення натурального тіла в побутовому інтер'єрі є цікавішим, ніж художня еротична фотографія або еротичні сцени у фільмах."
розглядаю і мовчу. )
***
800 лямів євро грантів, які є тими ж інвестиціями, - то повна фігня і не варті уваги та заморочок, на які здатні лише поляки. а в нас, українців, всьо чотко. на фіга нам тих грантів і інвестицій? головне, аби в наших чиновників було всьо модно... оскільки політика - діло брудне, то ми туда лізте не будемо, а тіко будемо негодувати, а чо вони, qrwa, не роблять так, як треба? хто ті "вони" і, як там опинилися...
p.s. перепрошую за свій песимізм, але зустрічі з поляками щоразу навіюють песимізм. не затишно усвідомлювати, що за кілька годин їзди - зовсім інша цивілізація.
***
вже в печінках ваші дзвінки і смс'ки за цей вечір зі стогоном: що вони суки роблять - то про той ваш серіал, презентація якого вас так за@бала. я не психоаналітик! нащо qrwa нити? не подобається хтось чи щось - спіймайте і надавайте їм люлей. ну на фіга розмазувати безпомічні шмарки?
***
відсутність підтримки кіногалузі, влучніше говорити про відсутність самої кіногалузі, породила в Україні нову субкультуру - частина кінематографістів, що називається, пішла на прорив - люди почали власноруч рятувати власні проекти.
але, якими би вони не були креативними, без нормативної бази ніхто серйозних грошей не вкладатиме. сміливцям вдається відшукати певну копійку, бо люди дають. хто з цікавості, хто від співчуття, хто, як протест проти реальності.
але ці суми не великі. відповідно і фільми виходять - акуратні, компактні, оптимізовані. навіть найкращі з них, що показує каса цього року, цікавлять лише своїх - ті, що знімали, ті, що знімалися, їх родичі, друзі, родичі родичів, друзі друзів, і тих, хто зголоднів за українським кіном...
а потім до редактора стукається кінокритик, чи можна у вас надрукувати текст про українське кіно? сам текст по-своєму цікавий. багато пристрастей, емоції від осанн до розіпни, видно, що людина в інсайді. але редактор цей текст друкувати відмовляється.
не тому, що у ньому щось не так. просто ця тема цікавить лише людей, які в цьому процесі. автор публікації виходить ображений на весь світ. він переконаний, що то змова проти українського кіно. і на фейсбуці з'являється чергова група "заборонити", а до президента збирають підписи під петицією "обмежити".
в цій солянці з коней і людей ніхто не хоче задуматися, що нам бракує не талантів чи грошей, а нормативної бази з законодавчих актів для підтримки інвестиційного клімату в кіногалузі. і все...
найбільша біда - після виходу чергового "оптимізованого під фінансові можливості" фільму вмирає мінімум один потенційний інвестор в українське кіно. в людей просто пропадає бажання...
***
wow! тут такі модні срачі навколо свіжих серіалів. люде, ви, що вже остаточно махнулися - на фіга все те дивитеся, якщо аоно вам не подобається? а, давайте, тратити енергію нашого праведного гніву на те, щоби з'явилися наші серіали. тут згадуються слова діда: будь-яке гімно все можна обійти, а якщо ти в ямі з гноївкою, то тому, що ти дурний.
***
Відбір нєтлєнок завершено 20 квітня 2016 року. Далі буде

Смайлик «smile»

Смайлик «smile»

1 коментар:

  1. гуцул заприсигнувси казати їно провду.
    приїжджєє з Станіслава донька.
    - як там медінститут? - питаїси.
    - дєдю, я курва, - каже сивулиско. - мені про то в деканаті сказали. вас викликати хочут...
    - навіть си не дивую. ти шо не свої мами дитина, - і пішов спати.
    на другий день сусід му кричьит:
    - видів єм вчора твою малу. така нівроку дівка. казала, що теперка в Станіславі. а вона, що там робе?
    гуцул нагадовси, єк цюлювов хрест, що не буде брехов. розвернувси до сусіда ти-й каже:
    - вона тово... вчитси на лікари і готуїси стати депутатом!
    - йой, та то не легко.
    - в деканаті сказали, що підходе

    ВідповістиВидалити