неділю, 27 березня 2016 р.

Україна в лещатах олігархічних монополій

У понеділок, 28 березня 2016 року з 13.00 до 15.00 на дискусійному майданчику Міжнародного Фестивалю документального кіно про права людини DocudaysUA у Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6, біла зала) відбудеться круглий стіл на тему: «Україна в лещатах олігархічних монополій: чи можливі модернізація і прорив до свободи?».

Для обговорення до круглого столу запрошені:
- народні депутати України: Ганна Гопко, Остап Єднак;
- спеціалісти у сфері економіки: Володимир Лановий, Володимир Дубровський, Андрій Новак;
- спеціаліст у сфері філософії Микола Мосунов;
- спеціалісти у сфері права: Євген Захаров, Ігор Чудовський;
- спеціалісти у сфері регіонального розвитку: Анатолій Ткачук, Мішель Терещенко;
- спеціаліст у сфері захисту прав пацієнтів Ольга Стефанішина (ГО “Пацієнти України”);
- журналісти: Віталій Портніков, Андрій Дихтяренко.
Модератор круглого столу - Микола Козирєв, голова Громадського комітету захисту конституційних прав та свобод громадян.
Концептуальна рамка обговорення: реформи як перехід до нової політико-економічної моделі держави і соціальної інтеграції.
Серед загроз, які постали перед Україною зараз, після Революції гідності, одна головна – загроза Контрреволюції, повернення до влади сил Старого порядку. Складові цих сил - зовнішня агресія російської олігархії і внутрішній олігархічний режим, який вичерпав потенціал розвитку країни і вступив в фазу загнивання. Отже, з одного боку війна, з іншого – падіння економіки і рівня доходів населення, корупція, дегуманізація суспільних відносин та неспроможність влади подолати тотальну кризу. На цьому історичному роздоріжжі у порядку денному одне питання – перехід до нового політико-економічного устрою.
Дискусійні питання:
- Олігархія – тупикова гілка еволюції держави і головне гальмо реформ? Або олігархічний капітал має потенціал розвитку країни?
- Вибір стратегії реформ: спочатку демонтаж олігархічного режиму, а потім реформи? Або так, як зараз: хаотичні реформування окремих сегментів системи державного управління і контролю під примусом зовнішніх агентів впливу, зберігаючи «кріпосне право» олігархії?
- Що покласти в основу деолігархізації України – структурну реформу фундаментальних інститутів власності, праці, системи обміну продуктивних ресурсів, інформації як основу ефективної економіки і політики, демократії і верховенства права, сталого розвитку України? Або конституційні зміни системи політичних інститутів управління та перманентну «боротьбу з корупцією»?
- Роль права в період реформ: від привілеїв для еліт до верховенства права для усіх. Інституційні передумови переходу від неправових практик до права як фактору розвитку країни.
- Хто має бути домінуючим суб’єктом і рушійною силою реформ – уряд і політичний клас в системі партійної мобілізації громадських активістів? Або економічний клас широких верств власників продуктивних активів?
- Економічна та політична криза – шанс для актуальних реформ? Або невідворотний спад економічного росту і демобілізація громадської активності?
Організатор заходу: Громадський комітет захисту конституційних прав та свобод громадян.
За додатковою інформацію звертайтесь:
Микола Козирєв, 099 553 20 49, kozyrevn@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар