неділю, 27 березня 2016 р.

Сергій Тримбач: Із Кореї з любов"ю

Віталій Манський: із Кореї з любов"ю. До Кім Ір Сена
На відкритті фестивалю фільмів про права людини DocuDays.UA учора, в п"ятницю, показали фільм "В лучах солнца" Віталія Манського. Потрясаюча історія про те, як живеться корейцям під орудою вождів. Манському дозволили зняти свою картину у Кореї, одначе... за сценарієм, написаним самими корейцями. Умову він прийняв - а що було робити?
Оповідь про щасливу 8-річну дівчинку Жин Мі, що живе у Пхеньяні. Живе вона у найкращій країні світу, освяченій великими іменами Кім Ір Сена та Кім Чен Іра, які звідусіль стежать (за Оруелом) за щастям корейським - чи з фото, чи з пам"ятників і скульптур. 

Група Манського знімала постановку, от сей безперервний театральний спектакль. Назирці ходили працівники спецслужб і стежили, аби все було за сценарієм. Понад те, ще й відзнятий матеріал переглядали. От тільки перехитрив їх Манський. По-перше, дещо знімав прямісінько із вікна (крізь щілини у шторах) готелю. По-друге, знімав усю театральність, підказки, написані моно- і діалоги. Навіть ресторанний харч, який привозили спеціально для зйомок. Аби у кадрі "щаслива сім"я" не знала, за яку страву ухопитись...Словом, фільм одкриває особливості роботи "фабрики ілюзій", що на корейський лад.
Зрештою, групі не дозволили завершити зйомки. Це розв"язало режисерові руки, він зробив те, що зробив: фільм про Корею як суцільну тобі "Потьомкінську дєрєвню". Де у людини немає жодного шансу вибратися за межі тієї конструкції. 
У підсумку корейці звернулися.до керівництва Росії з вимогою заборонити показ фільму, а ще краще знищити його. Та ба, Манський уже виїхав до Риги, де й живе нині. Так що фільм удалось вивести з-під удару. Попри те, що російська влада відреагувала на запит корейців позитивно. Треба ж платити за визнання КНДР Криму російським, пояснив Манський.

На фото: Віталій Манський - зі мною, між променями сонця; з Кім Ір Сеном і Кім Чен Іром; із закодованою Кашпировським водичкою та олімпійськими "мішками" (репрезентанти однієї з пам"ятних ілюзій) на сцені Будинку кіно.

Немає коментарів:

Дописати коментар