вівторок, 18 березня 2014 р.

Інформація з Севастополя і Криму 17

 Сьогодні у день гучних заяв що пролунали з Москви ситуація в Севастополі та Криму  доволі напружена, чого чекати від влади Криму  українські військові напевне сказати не можуть, звичайно як люди військові вони готові до любого розвитку подій.  18 березня 2014 року за телефоним повідомленням зі штабу командування ВМС ЗС України, штаб блокують на кожному КПП до 5-6 чоловік місцевої «самооборони» окрім того певна кількість «самооборонців» діє по всьому периметру нашої військової частини, сили «невідомого» спецназу  у зеленій формі з новітніми зразками стрілкових озброєнь що характерні тільки для ЗС Росіїської Федерації обчислюються кількістю до  взводу (15-20 чол.).
   У бригаді надводних кораблів куди входить і протичовновий корвет «Тернопіль» усе без змін, для наших кораблів блокований вихід із Севастопольської гавані з моря тими ж силами. Українські кораблі готові до оборони і несуть службу у підсиленому штатному режимі.
 За телефонним повідомленням тернополянина Володимира Ханаса з Сімферополя що  входить до групи «Майдан моніторинг» і є одним з керівників (діяльністю якої є слідкування за станом дотримання конституційних прав і свобод в Україні та їх захист, а у Криму їх працює 12 волонтерів). У Сімферополі як і у іших містах та населених пунктах Криму знімають українську символіку. Станом на післяобідню пору біля Верховної Ради Криму відбувався пікет-протест громадських активістів проти зникнення людей на півострові, мається на увазі журналістів громадських діячів. У Сімферополі відбудеться похорон 38-літнього Решата Аметова замученого невідомими. Біля Урядових будівель патрулі «самооборони» проводять безприцендентні перевірки. Працівникам ЗМІ працювати дуже важко. Хоча кількість явно російських  козаків на вулицях  поменшала. Для моніторингу нашим групам потрібні волонтери люди з правничим досвідом роботи, по захисті прав людини. Волонтери можуть звертатися для контакту за електронною адресою: khanas.volodymyr@gmail.com  За останніми повідомленнями станом на 16.10 у Новоозерній почався штурм української частини. У Сімферополі штурмують фотограмметричний центр Управління центрального військово-топографічного й навігаційного Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України.
Про це повідомляє організатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук у своєму Facebook.

"Оперативні дані групи "Інформаційний спротив". Іде штурм військового об'єкта в Сімферополі. Штурмується фотограмметричний центр Управління центрального військово-топографічного й навігаційного Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України", - написав він.

"Із вікон будинків біля об'єкта працюють російські снайпери. За нашим даними, на цей момент поранена одна людина", - повідомив він близько 16:10.
Зважаючи на скрутний час, який переживає наша Батьківщина у зв’язку з відвертою агресією наших сусідів є потреба звернутися до усіх, хто в тій, чи іншій мірі задіяний у інформаційній сфері. Звертаюсь до журналістів, блогерів, та взагалі, пересічних громадян, які на своїх сторінках у соцмережах подають інформацію про перебіг подій в Україні.
Ваша діяльність щодо донесення до громадян України своєчасної та об’єктивної інформації щодо подій у нашій державі є дуже важливою та потрібною. Проте, у зв’яжу із оголошенням часткової мобілізації, потрібно зважати на те, що з допомогою мережі Інтернет Ваші повідомлення, матеріали, фото-відеодокументи можуть переглядати і недруги України. Я не закликаю до обмеження доступу до об’єктивної інформації, але такі аспекти як чисельність, нумерація, укомплектованість військових підрозділів, маршрути їх пересування, а також прізвища командирів і начальників українського війська повинні, на мою думку, публікуватися дозовано та обмежено, в залежності від конкретної необхідності.
Що це означає? Приміром, якщо представник прес-служби мінооборони оприлюднив ту, чи іншу інформацію,  вказавши у ній прізвища, кількісні дані, тощо, тоді поширення зазначених відомостей у статтях або дописах  буде доречним. Разом з тим, якщо вам випадково вдалося в денний або нічний час стати очевидцем пересувань чи маневрування вітчизняних військовослужбовців і військової техніки, то перш ніж викласти відео чи фото з відповідними коментарями потрібно добре подумати, як цю  інформацію подати, оскільки її можуть, і будуть використовувати наші супротивники. Звичайно ж, питання військової цензури є складними і вони важко співставляються із принципами відкритої журналістики, але навіть у найпередовіших демократичних державах світу: США, Великобританії, Франції та ін., інформація про пересування та боєготовність збройних сил має серйозні обмеження до її поширення. Крім того,  свідомі громадяни вільного світу, навіть і без нормативних обмежень, чітко розуміють питання важливості особистої самоцензури та здійснюють власну інформаційну діяльність із врахуванням інтересів безпеки  вітчизни.
Задумаймося на чий млин ми литимемо воду!

Ігор Крочак, військовий історик, один з авторів книги «Протичовновий корвет Тернопіль», член Національної Спілки Журналістів України, Спілки Офіцерів України, голова Тернопільського громадського інформаційно-координаційного пункту підтримки ВМС Збройних Сил України




Немає коментарів:

Дописати коментар