понеділок, 18 січня 2016 р.

Ігор Орел:Повернення Окремих Районів Донецької і Луганської Областей

Останнім часом реанімувалась тема про повернення ОРДЛО під контроль України і можливість повертатися переселенцям до міст колишнього проживання. Ну, не я сказав, про неможливість зайти в одну і ту саму воду. Просто повернутися до того, що було, вже неможливо. На цю тему є деякі питання, про вирішення яких немає сталої думки і вони потребують дискусії. Тому – в розрізі дискусії.

Кордони територій
Ми маємо під українським контролем більшість території Луганської і Донецької областей. І маємо нові обласні центри із відповідною інфраструктурою – Сєвєродонецьк і Краматорськ. Виходячи з того, що ситуація щодо відновлення контролю над ОРДЛ невизначена, треба її визначити. А саме – де-юре встановити Сєвєродонецьку і Краматорсько-Маріупольську області. В разі відновлення контролю над територіями ОРДЛО, більше не змішувати ці території, а відновити на окупованих територіях окремі Луганську і Донецьку області. Розділити східні області треба було вже давно заради державної безпеки. Про необхідність такого поділу я писав ще в 2007р. в статті «Розділяй та владарюй! або – як розколоти Донбас?» і кордони поділу в 2014 році відбулися саме так, як я і пропонував в 2007р. http://maidan.org.ua/static/mai/1174902458.html

Кадри
Коли відновлювалися облдержадміністрації в Сєвєродонецьку і Краматорську в серпні2014р. була чудова нагода набрати нові кадри, вже ж було видно - хто є хто. Ні! І Москаль і Кіхтенко визвали старий кадровий склад з Луганська і Донецька і стали з ними будувати нову Україну. Це варто осмислити: конкурсний відбір на посади не було реалізовано, хоча це передбачено законодавством, а було запрошено до співпраці той штат працівників обласної влади, при участі яких відбувся сепаратний механізм. Я б назвав би це кадровою диверсією. А як треба було? Треба було провести широкий конкурс, а в конкурсну комісію запросити відомих керівників громадських організацій,опозиційних до старої влади, які діяли на Луганщині та Донеччині багато років. Така конкурсна комісія не передбачена законодавством прямо, але є рекомендації і обґрунтувати її скликання можливо.
Також брати участь у місцевих виборах мало би бути заборонено всім учасникам влади до 2014р.
Громадянство на територіях ОРДЛО
Після тієї вакханалії сепаратизму і колабораціонізму з окупантами не можливо заплющити очі на недопустимість автоматичної наявності українського громадянства у жителів ОРДЛО. Ну як може мати громадянство України істота, яка до хрипоти волала «Ро-сі-я! Пу-тін!»? Не може така істота мати громадянство України! А брати участь у виборах за українським законодавством в ОРДЛО мають саме громадяни України. Як же відділити істот від громадян? Треба провести процедуру фільтрації всього населення ОРДЛО через спеціальні комісії про підтвердження громадянства. Це легше ніж здається. Як варіант: позбавляються громадянства апріорі всі мешканці ОРДЛО і далі, за власним бажанням, вони приходять на комісію за підтвердженням громадянства і отриманням відмітки в паспорт, де проходять перевірку на лояльність Україні. Заразом здають тести з набуття права голосу і знання української мови. Ті хто не прийде за громадянством, або не отримають підтвердження громадянства, вважаються такими, що мають вид на проживання і не мають права голосу. Я і моя родина не бачимо проблем в тому, що б пройти процедуру підтвердження українського громадянства.
Мова, як індикатор ідентичності громадянства
Російська мова – це головний виклик для України. Головніший за сепаратизм і російські війська. І почати застосовувати державну мову, як важіль державної безпеки, якраз треба зі Сходу. В законодавстві все передбачено, тільки не виконується: кадровий склад органів влади має забезпечити функціонування державної мови в установах, користуєшся російською – законна підстава про невідповідність посаді. Так само і з педагогічним складом навчальних закладів.

В органах влади і навчальних закладах забезпечити українську мову - це зберегти в майбутньому тисячі життів українських громадян. Ну і вище я вже загадував про тест з української мови для отримання громадянства.  

Немає коментарів:

Дописати коментар