пʼятницю, 15 січня 2016 р.

Дванадцята церемонія нагородження орденом Народний Герой України відбулася у Тернополі




Дванадцята церемонія нагородження орденом Народний Герой України відбулася у Тернополі. Організаційний комітет дав українцям понад місяць для відкритого обговорення кандидатур. У списку тих, хто отримав нагороди є і уродженці  Тернопілля. А загалом цього року це 20 осіб: військові, добровольці, медики, волонтери, журналісти, священики.


Церемонія відбулася у пятницю, 15 січня 2016 року у приміщенні Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т. Шевченка. Церемонію нагородження організували місцеві волонетри.

Орден Народний Герой України – це українська недержавна нагорода, запроваджена у 2015 році за ініціативи колекціонера та волонтера Андрія Боєчка та ювеліра Дмитра Щербакова. Орденом “Народний герой України” на сьогодні нагородили 146 бійців і волонетрів.
На нагородженні у Тернополі відчувалася напрочуд братерська атмосфера. Не було заяложених пафосних владних промов, зустрілись друзі побратими з усієї України. Скорбота та радість була одна на всіх. Волонтери групи «Схід та Захід єдині» Василь Конько та Ігор Крочак у залі театру зустріли багато побратимів бійців та волонтерів (з різних підрозділів, та груп) з якими бачились і на Майдані і на фронті, увесь загал нашої групи приєднується до привітання усім достойникам що отримали цю величну і дійсно народну нагороду. Ми низько схиляємо голови перед рідними та близькими тих хто нагороджений цією високо-уславленою нагородою посмертно ! Вічна память героям України, що поклали свої голови на румовищах неоголошеної російсько-української війни на Донбасі 2014-2016 років. А живим щастя та натхнення у подальших звитягах та звершеннях, на погибель супостатам та ворогам України !
Герої не Вмирають ! Слава Нації ! Смерть ворогам !

Отже, Герої !!!

Бійці

1. Іванцов Сергій (посмертно)
головний сержант аеромобільно-десантної роти аеромобільно-десантного батальйону
79 окремої аеромобільної бригади високомобільних десантних військ Збройних Сил України.

2. Горбань Андрій (посмертно)
командир відділення аеромобільного-десантного взводу аеромобільно-десантної роти
аеромобільно-десантного батальйону 79 окремої аеромобільної бригади високомобільних десантних військ Збройних Сил України, молодший сержант.

3. Сергій Табала «Сєвер» (посмертно)
Боєць Правого сектора.

4. Дан Колісник (посмертно)
капітан 140-го центру сил спеціальних операцій.

5. Цимбал Сергій (посмертно)
25-й батальйон.

6. Ігор Волинець. «Єнот»
водій 2-го батальйону 95 бригади.

7. Казбек Абдурзаков
розвідвзвод 34 ОМБТРО 57 бригади "Шалена зграя".

8. Віталій Марчук. "Соловей"
44 артиллерийский дивизіон.

9. Олександр Мороз
1 танкова бригада.

10. Василій Божок
Танкіст 92 бригади.

11. Максим Миргородський. "Майк"
Командир батальйону 79-ої бригади.

12. Андрій Юркевич «Грізлі» (посмертно)
командир 2-го взводу 2-ї роти «Захід» 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» МО України.

13. Іван Вітишин (посмертно)
служив у спецназі в Криму. Поранений орієнтовно 19 січня2015 у новому терміналі аеропорту Донецька, помер 20 січня(в ніч на 21-е).

14. Валерій Чеботарь «Гатило»
боєць «Правого сектора».

15. Максим Грищук. Прокурор,
122 батальйон 81-ї десантно-штурмової бригади.

Лікарі, журналісти, громадські діячі

16. Львівский доктор Дмитро Лось

17. Оператор Світлана Коваль

18. Журналіст Ірина Баглай

19. Волонтерска організацвя «Повернись живим» Виталія Дейнеги

20. Капелан отець Гуня


Прес-служба волонтерської групи ГО «Схід та Захід єдині»

15 січня 2016 року

(фото Крочака Ігоря)





























































Додаємо кілька матеріалів Тернопільських ЗМІ:


Ярош вручив героям з Тернопільщини ордени. ФОТО

15/01/2016
Урочиста церемонія нагородження орденом «Народний Герой України» відбулася у Тернополі 15 січня. Народну відзнаку за героїчні вчинки на передовій отримали бійці, лікарі, водії, а за роботу у тилу та допомогу бійцям – волонтери, журналісти, оператори. Вперше така церемонія відбулася у червні 2015 року у Софії Київській. З того часу вручення орденів відбулося у Львові, Дніпропетровську, Харкові, Житомирі, Слов’янську, Краматорську, Одесі, на бойових позиціях, на тимчасовому кордоні з окупованим Кримом. У Тернополі це вже 12-та церемонія. Вперше на такому заході побував володар ордену «Народний Герой України» Дмитро Ярош.
– Так сталося, що мене одним із перших відзначили цією нагородою, – розповів Дмитро Ярош. – І я вам чесно скажу, що Народним героєм України бути набагато приємніше ніж народним депутатом. Коли починалась війна, коли ми захищали блокпости біля Слов’янська, звільняли Красноармійськ, Пєски, Авдієвку, билися біля Савур-Могили, звичайно не думали про нагороди. Взагалі думали, що війна доволі швидко закінчиться,особливо коли взяли Степанівку, і майже вийшли на кордон з Росією. Але так не сталося по об’єктивних і суб’єктивних причинах. І я прекрасно розумію, що для нашого суспільства, де державна нагородна система абсолютно дискредитована, бо ми знаємо скільки є офіційних Героїв України, які до Революції Гідності отримували нагороди, скільки з них було і є зрадників. На превеликий жаль, вони офіційно вважаються Героями України. І мабуть суспільство мало витворити свою, народну нагороду. І закономірно, що волонтери, які також причетні до зупинки агресора, ініціювали створення такої нагороди. Я впевнений в тому, що жодна людина незаслужено нагороджена не буде, впевнений, що високе звання Народного Героя України будуть носити люди, які справді заслуговують на це. Я чудово знаю, що моя нагорода – це не просто нагорода Дмитра Яроша, це нагорода  всім хлопцям, які в складі добровольчих батальйонів полягли при обороні своєї держави, всім тим хлопцям, які разом зі мною зі зброєю в руках захищали територіальну цілісність нашої держави. Слава всім тим Героям, які загинули у боротьбі, всім тим, хто воював і воює, і,на жаль, ще буде воювати за свободу і незалежність нашої держави.
Ініціатором створення такого ордену став журналіст, волонтер Андрій Боєчко.
– Якщо народ має право годувати армію, одягати, лікувати, то має право і нагороджувати, – каже Андрій Боєчко. – Оскільки весь наш нагородний відділ Адміністрації Президента втік з країни під час Майдану, то в кінці 2013-го на початку 2014 року стало зрозуміло, що не буде жодних державних нагород. До того ж, старі нагороди не можна вручати новим Героям. Тому ми ще в 14 році в лютому почали робити підвіски і дарували їх тим, хто заслужив. Ми сподівалися, що держава введе нові нагороди і буде по новому нагороджувати людей, але цього не сталося. Тому в жовтні 2014 ми вирішили, що треба робити ордени, щоб відрізнити генералів, які носять «іконостаси» від тих людей, які насправді воюють.
Виготовляє ордени «Народний Герой України» київський ювелір Дмитро Щербаков. Усі нагороди виготовлені зі срібла, яке пожертвували самі українці на цю справу. До цієї ініціативи долучилися ще 12 країн світу, які теж присилають в Україну срібло. Будь-хто з українців може подати у Нагородну раду, головою якої є волонтер та очільник Луганської області Георгій Тука, кандидатуру людини, яку вважає героєм і знає про її геройські вчинки. Номінантів на нагородження обирає комісія у складі 12 осіб, до якої входять бійці, волонтери, лікарі. Обговорюють кандидатури також у соціальних мережах. З червня минулого року орденом «Народний герой України» нагородили 140 людей, 40 з них – посмертно. У Тернополі ордени отримали ще 13 осіб, четверо з яких є уродженцями нашого краю. Двоє  – Андрій Юркевич «Грізлі» та Іван Вітишин – посмертно, і ще двоє Валерій Чоботар «Гатило» та капелан отець Гуня.








































































У Тернополі нагородили народних героїв зі всієї України

 
Бійців АТО, волонтерів, капеланів, журналістів, медиків нагородили орденами «Народний герой України». Церемонія нагородження відбулася 15 січня у тернопільському драмтеатрі.

Розповіді про подвиги героїв, спогади про тих, кого вже немає з нами, можна було почути зі сцени від їхніх друзів, побратимів, дружин, матерів, батьків. Багато глядачів не стримували сліз. Нагородження народних героїв зібрало в одному залі небайдужих до подій в країні людей. Всі разом плакали та раділи, ділилися радощами, досягненнями та бідами. В той час люди, яких об’єднала війна, стали однією родиною.
Загалом ордени «Народний герой України» отримали 12 номінантів зі всієї України. Серед них  - четверо тернополян. На жаль, двоє наших героїв нагороджені посмертно - це боєць «Айдару» Андрій Юркевич «Грізлі» та кіборг Іван Вітишин, якого знайшли загиблим в Донецькому аеропорту з фотографією дітей у руках. Також нагороду отримав кіборг Валерій Чоботар «Гатило» та капелан отець Гуня.

Підтримати побратимів та однодумців приїхали багато відомих у країні людей. Так, в залі можна було побачити Дмитра Яроша, кіборга «Богему» Андрія Шараскіна, волонтера Сергія Притулу.

Ведучим церемонії був поет та журналіст Дмитро Лазукін, нагороди вручав голова Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука, який є одним із засновників ордену.
Також перед глядачами виступили засновники ордену – волонтер Андрій Боєчко та ювелір Дмитро Щербаков. Останній, до слова, наголосив, що нагороду, виготовлену його руками, не отримує ніхто випадковий, а лише достойні.

- Сьогодні для Тернопільщини велике свято, ми сьогодні вітаємо гостей зі всієї України. Це 12 нагороджених, це обрані серед обраних, - каже організатор церемонії нагородження «Народний герой України», батько Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка Володимир Голоднюк. - Вони обрані народом, тут немає підкупу. Кожна нагорода виготовлена за народний кошт, за срібло, яке надсилають люди.  На кожен такий орден потрібно 26 натільних хрестиків. Ці нагороди оберігають людину все життя. До цього проекту долучилися 12 країн світу, які надсилають срібло.

Запропонувати кандидатуру  до нагороди може кожен громадянин України, якщо він вважає, що  ця людина є героєм , додає пан Голоднюк. Кожен має право заповнити анкету, яка розміщена у групі «Народний герої України» у соцмережі Фейсбук, надіслати її в Народну раду і номінанта розглянуть. Це вже 12 церемонія нагородження, загалом ордени отримали 170 чоловік.

- Тернопіль - це колиска патріотизму. Я є членом народної ради і я просив провести церемонію тут, - додає пан Голоднюк. 

Детальніше про номінантів та їх історії читайте у наступних публікаціях 20minut.ua






Немає коментарів:

Дописати коментар