четвер, 29 січня 2015 р.

Економічні прогнози: виклики та випробування Волині


Через війну  промислове виробництво у країні впало на 12-13% за підсумками 2014 року.  З одного боку, падіння не таке значне, як у кризовому 2009-му, з іншого - країна входить у фазу затяжної рецесії і криза тільки поглиблюватиметься.

Експерти, представники волинських підприємств  розповіли про те,  чого очікують в 2015 році в плані економічного розвитку для Волині. 
 Віталій, який  в Луцьку  виготовляє  вироби з гартованого скла розповідає, що бізнес вести зараз непросто. Його товари (душові кабіни, міжкімнатні двері, скляні перила) розраховані на людей середнього достатку.  Курс валюти  зріс, а собівартість товару «прив’язана» до валюти.  Тому прибутків мало. Однак Віталій не втрачає оптимізму. Вірить, що цього року ситуація зміниться на краще.
А ось начальник відділу маркетингу компанії Modern-Expo Group (обладнання для роздрібної торгівлі) Микола Жичук розповів, що його компанія не так сильно постраждала від кризи в Україні, бо орієнтована зокрема і на європейський ринок. «Модерн-Експо» постачає обладнання в 54 країни світу. Минулого року компанія запустила ще один завод в Україні,  брали участь у виставках та запустили в серійне виробництво новий продукт.
Підприємство у 2015 році планує  розвиватись і надалі, планують вихід на нові ринки, розвиток на існуючих – Західна Європа, Близький Схід, Африка, Америка. Планують запуск ще одного заводу в Білорусі, розробку нових продуктів.

Завдяки орієнтації на європейський ринок тримається на плаву і німецьке підприємство «Кромберг енд Шуберт» (Луцьк), де вироблять електричні мережі до автомобілів брендів «Фольксваген», «Мерседес» «BMW», «Ауді».  

Прес-секретар підприємства Тетяна Ємірова розповідає, що у січні цього року працівникам навіть підвищили заробітну плату на 15% (у 2014 році середня зарплатня становила 5 759 гривень). Щоправда, навіть цю успішну іноземну компанію зачепила війна на Сході: 70 чоловіків з підприємства мобілізовано (нині у штаті 5200 працівників). У контексті політичної та економічної нестабільності одним із головних цілей у цьому році на підприємстві вважають - зберегти довіру інвестора та “втриматися на рівні 2014 року”.

Непросто нині перевізникам. Юрій Девіцький, директор луцького підприємства “Санрайз” розповідає, що його компанія мала збитки у 2014 році через різке подорожчання паливно-мастильних матеріалів, запасних частин, гуми. На сьогоднішній день  перевезення на деяких маршрутах не є рентабельними.  Наразі на підприємстві є 160 працівників, значна частина – це водії транспортних засобів.  На думку Юрія Девіцького, незначне збільшення тарифу на проїзд  може врятувати ситуацію, тож звільняти з підприємства працівників поки не збирається.

Економічний прогноз експерта на 2015 для Волині
Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри банківської справи Луцького Національного технічного університету Наталія Різник  вважає, що 2015 рік для економіки Волинської області буде роком адаптаційного виживання .
«За даними Головного управління статистики у Волинській області, індекс промислового виробництва у 2014р. до 2013р. склав 103,0%. І у 2015 році можемо очікувати незначні темпи економічного зростання на рівні 3-5%. В Україні ж у 2014 році спостерігаємо зниження обсягів виробництва промислової продукції на рівні 10% з тенденцією зниження і у наступному 2015 році. При цьому ж слід очікувати  і високий рівень інфляції, зростання рівня безробіття та негативну динаміку інших макроекономічних показників. Це пов’язано передусім із військовими діями, енергетичною залежністю», - зазначає Наталія Різник.
На її думку, найголовніше очікування від 2015 року: забезпечення миру, високого рівня національної безпеки України. Зараз ми є свідками та учасниками конфліктного протистояння за ресурсний потенціал України.  ресурсів задля розширеного відтворення економічної потенціалу регіону.
Через політичну нестабільність пані Різник бачить потребу збільшити резерви у місцевому бюджеті  під невідкладні та непрогнозовані витрати.
На думку депутата Волинської обласної ради Василя Байцима,  2015 рік буде тяжким, можливий навіть технічний дефолт, як у Греції.  За його прогнозом  прийнятий бюджет Волинської області 2015 року не відрізнятиметься від попереднього.
«Поділіть бюджет по курсу в євро минулого року і цього, і самі зрозумієте абсолютні величини його падіння. Гроші потрібно забрати з напрямку затрат на державне управління (кадри) та управління комунальним майном. Майно та комунальні активи мають приносити прибутки власнику (тобто волинській громаді).» - зазначає Василь Байцим.  
На думку Василя Байцима, варто скоротити чиновників мінімум на 50%. А комунальні підприємства (ті в статутах яких записано, що основною метою їх діяльності є отримання прибутку) або мають приносити дохід в обласний чи міський бюджети, або вони мають бути продані, як дотаційні та неефективні.

«Не може вся громада забезпечувати безбідне існування керівників цих підприємств, і це при тому, що призначаються вони без будь-якого конкурсу. Тобто або одноособово міськими головами, або кулуарно за домовленостями з декількома депутатами, які входять до тієї чи іншої комісії», - сказав Василь Байцим.
«Щодо очікувань від нового року, то відбудеться поглиблення кризових явищ в економіці країни. З іншого боку з’являться менеджери-професіонали, які здатні працювати по європейських правилах та створювати нові виробництва та реалізовувати бізнесові проекти в умовах економічної інтеграції країни до структур ЄС», - додав він.
На його думку, в економіці Волинської області потрібні структурні зміни та інноваційний акцент. Накприклад: “заощаджені” на персоналі кошти обласного та міських бюджетів треба було б інвестувати в реальні проекти з реалізації планів з енергозбереження, кредитної підтримки малого бізнесу тощо, залучаючи фінансування також з інших джерел: екологічних фондів та міжнародних програм, фондів ЄС.

На чому доведеться економити Україні

На думку кандидата економічних наук, старшого наукового співробітника

Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи Національної академії наук України Віктора Звонара,  у 2015 році доведеться суттєво економити на енергоносіях. Зростання тарифів як для населення, так і для підприємств при енергонеефективній інфраструктурі та економіці в цілому зовсім не обов’язково  матиме наслідком зменшення споживання.


«Ті, хто має фінансову змогу, далі споживатимуть у звичний спосіб. Ті ж, у кого такої змоги немає, не знайдуть й поготів додаткових ресурсів для технологічного переоснащення. Такі категорії населення чи підприємства ймовірно відмовляться сплачувати за спожиті послуги, загострюючи вкотре «бородате» для України питання про кризу неплатежів.», - зазначає Віктор Звонар.

«Економія на соціальних видатках не має ні політичного, ні економічного сенсу. У політичному аспекті при запровадженні такої економії виникає серйозний ризик нових соціальних потрясінь (нових малих та великих «майданів»). «Затягувати паски» населенню немає куди. Відверта люмпенізація й без того доволі небагатих українців матиме катастрофічні наслідки не лише для сьогоднішньої та будь-якої наступної влади, а й для країни в цілому.  Не слід сподіватися на те, що ця люмпенізація буде такою ж тихою, як в 90-і роки. Оскільки в ті скрутні часі гострота соціально-економічної кризи пом’якшувалася помірними цінами на енергоносії та інші критично важливі блага (наприклад, ліки). У наш час на це розраховувати марно», - стверджує експерт. 



Віктор Звонар зазначає, що економічний прогноз  для бізнесу на 2015 та наступні роки вкрай песимістичний за умови збереження тенденції тотального інституційного хаосу в плані захисту права власності.

«Недоторканість власності в Україні ніколи не була і, на жаль, не стала гарантованою. Механізми її захисту не те що недосконалі: їх просто немає. За такої ситуації будь-які дискусії щодо податкового послаблення для бізнесу, заохочення виходу із тіні тощо не матимуть жодного сенсу», - зазначив Віктор Звонар.
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif



Мая Голуб 

Немає коментарів:

Дописати коментар