пʼятницю, 2 січня 2015 р.

Чим закінчиться скандал в Кременецькій академії?


Самооборона Майдану Тернопільщини вирішила розібратися у скандалі із «мертвими душами»  Кременецької педагогічної академії. Для цього разом із журналістами поспілкувалася із студентами та викладачами вишу, які підтвердили наявність викладачів та професорів, що числяться на папері, але не працюють в закладі. Справою вже зайнялось СБУ, а незабаром відбудуться вибори керівника академії, яким має шанс стати діючий ректор.

Останнім часом в інтернет-мережі активно обговорюється скандал, повязаний із Кременецькою педагогічною академією. В центрі уваги заклад опинився після заяви проректора Тернопільського педагогічного університету ім. В. Гнатюка Богдана Буяка про те, що у кременецькому виші працюють «Мертві душі», тобто викладачі, які офіційно оформлені на роботі в академії, але практично занять там не проводять. Самооборона Майдану Тернопільщини вирішила розібратися у даній ситуації і разом з журналістами відвідала академію та поспілкувалася з цього приводу із викладачами та студентами.
Зокрема, завідувачка кафедри суспільних дисциплін Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної Академії Ірина Скакальська, заявила, що на її кафедру без її відома та без рішення кафедри керівництвом вишу таємно був працевлаштованим новий працівник. Після того, як ця інформація стала відомою, даний працівник був звільненим.
Зі слів доцента кафедри загальної та соціальної педагогіки Руслана Яковишина стає відомо, що в академії працює професор Волков, 1925 року народження, якого багато років не бачили, ні студенти ні викладачі.
Також у академії «числяться» на папері і іноземні викладачі.
«Я чув, що з Польщі деяких викладачів наймають. Вони з’являються звичайно, але повністю лекції, які вони мають вести, вони не ведуть. В них певна кількість годин є, студенти приходять на пару, а викладачів немає», - розповів студент 5-го курсу Мирослав.
Наявність «мертвих душ» у кременецькому ВНЗ підтверджує і колишній співробітник академії Сергій Сімчук, який працював там викладачем 9 років та був головою студентської профспілки. Проте через небажання бути представником "кишенькової профспілки" й поплатився робочим місцем.
Ректор Кременецької педагогічної академії Афанасій Ломакович не впустив знімальну групу в свій кабінет та відмовився давати будь-які коментарі журналістам.
25 грудня управлінням СБУ в Тернопільській області проводилась перевірка документації академії, результати якої покищо невідомі.
Студентів, викладачів та громадськість найбільше обурює той факт, що незважаючи на весь цей «бардак» в академії, її 74-річний ректор після 20-річного перебування на посаді знову балотується на новий термін.
Дану публікацію просимо вважати зверненням до правоохоронних органів з метою перевірки фактів, наведених у статті та відеоматеріалі. 
Відео із поїздки до Кременецької академії тут: www.youtube.com/watch?v=pQyCPLMc44w&feature=youtu.be 

Немає коментарів:

Дописати коментар