четвер, 25 лютого 2016 р.

Тут запеклася кров мого народу



22 лютого 2016 року в Державному архіві Тернопільської області відбулося відкриття виставки «Тут запеклася кров мого народу». Мета виставки нагадати нашим землякам про трагічні події, які відбувалися 18-20 лютого два роки тому та вшанувати пам'ять  загиблих.

Виставку відкрив директор держархіву області, кандидат історичних наук Федір Полянський. На відкритті виставки були присутні та виступили: міський голова Сергій Надал, заступник голови Тернопільської обласної ради, кандидат історичних наук Любомир Крупа, помічник голови Тернопільської ОДА, кандидат історичних наук Юрій Юрик, декан історичного факультету ТНПУ ім. В.Гнатюка, доктор історичних наук, професор Микола Бармак, кандидат історичних наук Володимир Брославський, головний спеціаліст держархіву області Ігор Крочак. Секретар Тернопільської міської ради Віктор Шумада передав в бібліотеку архіву першу 3D книгу в Україні «Небесна сотня: історія нескорених. Жива історія героїв».












         В основу виставки увійшли документи із збірки документів про Героїв Небесної Сотні, ініціатором створення якої стала заступник директора архіву Оксана Савчин. Саме вона зібрала документи тернопільського Майдану – вірші, пісні, малюнки тернополян, які усім серцем підтримували революційні події у Києві та відгукувалися на потреби мітингуючих. Світлини архівіста Крочака Ігоря зафіксували історичні події, які відбувалися у Києві та в Тернополі. Вони дають нам можливість відтворити ці події у пам’яті. Зараз архівний фонд особового походження «Збірка документів про Героїв Небесної Сотні Революції Гідності та бійців з Тернопільщини, які загинули в зоні антитерористичної операції на сході України» у нараховує 156 одиниць зберігання, в яких є 793 документи. Робота над поповненням фонду триває.




















         В першому розділі виставки представлені світлини, які розповідають про тернопільський Євромайдан кінця листопада – початку грудня 2013 року. На світлинах багатотисячне віче «За європейську Україну», яке відбулося 24 листопада. Після кривавих подій у Києві в ніч проти 30 листопада місто мобілізувалося. На Майдан вийшло біля 40 тис. людей. Тернопільський Майдан став найбільшим після Київського. У цьому ж розділі експонуються документи зі стенду, який був встановлений на Театральному майдані.













         Саме про Героїв Небесної Сотні, уродженців Тернопільщини, розповідають документи наступного розділу виставки. Біографічні документи, публікації в місцевих ЗМІ та з інтернет-ресурсів розповідають нам про героїв, які віддали своє життя за кращу долю України. Це Олександр Капінос, 1984 року народження, уродженець с. Дунаїв Кременецького району, поранений 18 лютого і від отриманих ран помер 19 лютого; Ігор Костенко, 1991 року народження, уродженець с.  Зубрець Бучацького району, загинув 20 лютого; Василь Мойсей, 1992 року народження, уродженець с. Зубрець Бучацького району, загинув 20 лютого; Устим Голоднюк, 1994 року народження, уродженець м. Збараж, загинув 20 лютого; Назар Войтович, 1996 року народження, уродженець с. Травневе Збаразького району, загинув 20 лютого. 5 березня 2014 року в с. Підгороднє поховали Слободяна Тараса, учасника Майдану у Києві, тіло якого знайшли на Сумщині у лісі. 12 березня під час лікування у Польщі помер Аксенин Василь, уродженець с. Литячі Заліщицького району, який був важко поранений 20 лютого під час розстрілу демонстрантів.










































































На виставці експонується книга активного учасника Революції Гідності, бійця батальйону «Айдар» Андрія Юркевича, який загинув в зоні АТО 5 вересня 2014 року, «Моя революція». У ній він описав події 18-20 лютого в Києві. Також представлена книга Неоніли Крем’янчанки про Героїв Небесної Сотні та учасників АТО «Рабів до раю не пускають». Зацікавлять відвідувачів архіву книги з фондів бібліотеки архіву, в яких описані події Революції гідності та розповідають нам про Героїв Небесної Сотні. Перед нами постають герої, які у повсякденному житті були звичайними людьми – навчалися в школі, працювали, мріяли про майбутнє, але в душі вони були вільними.
         Запрошуємо всіх небайдужих відвідати нашу виставку та, при можливості, доповнити архівну колекцію новими світлинам, віршами, поділитися своїми спогадами про недалеке минуле.


Головний спеціаліст
інформації та використання документів
держархіву області                                                                   Оксана Сулима

фото Ігор Крочак (Майдани Київ та Тернопіль)
фото Володимира Явнича, з відкриття виставки в ДАТО 22 лютого 2016 року


(P.S. Додаю свої світлини, окрім відкриття виставки і ті які зроблені під час Революції Гідності, на вулиці Інститутській, Грушевського 20 лютого 2016 року у Києві, а також у Тернополі на Театральному майдані...Ігор Крочак) 

Немає коментарів:

Дописати коментар