пʼятницю, 3 квітня 2015 р.

Відкриття виставки „Єжи Ґєдройць і його справа. Доробок бібліотеки Культури”

1 квітня 2015 року у Луцькій галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України відбулося урочисте відкриття виставки „ Єжи Гєдройць і його справа. Доробок бібліотеки Культуриˮ.

Виставка опрацювали і підготували Польський інститут та Фонд „Паризької культуриˮ, завдяки підтримці Міністерства культури і національної спадщини РП. Створено двадцять шість чудових стендів українською мовою. Виставка, присвячена видавничій діяльності Літературного інституту і Єжи Ґэдройця, представляє книжкові публікації, видані в серії Бібліотека „Культуриˮ, а також знайомить з постатями співробітників та авторів цієї установи з 1946 по 2000 роки.
У Бібліотеці „Культуриˮ видавалися твори польських і іноземних письменників, які жили як в державах, підпорядкованих СРСР, так і в західних країнах. Серія характеризувалася широким тематичним спектром, серед якого історичні, соціологічні, політологічні  книги та белетристика, яка вплинула на її престиж. Бібліотека „Культуриˮ спричинила нову хвилю зацікавлення такими літературними жанрами, як: есе та щоденник.
У вересні 2014 року, в 14-ту річницю смерті Єжи Ґедройца, відбулася прем’єра інтернет-порталу, який надав доступ до архівів Літературного інституту „Культураˮ. Тут представлено також багато інших матеріалів, пов’язаних з Інститутом: листи, фотографії, записи, газетні вирізки. Національна бібліотека бере участь у проекті впорядкування, інвентаризації та забезпечення доступу до колекцій з Мезон-Лаффітт з 2009 року.  Всі 637 номерів паризької „Культуриˮ і 171 видання „Історичних зошитівˮ вже можна прочитати он-лайн на сайті: http://www.oa.edu.ua/.
В Україні впершезавдяки Генеральному Консульству РП у Львові виставку репрезентовано у двох львівських установах: у грудні 2014 року в Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці, а у лютому 2015 року – у новій будівлі Українського католицького університету, а також у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника в Івано-Франківську.
Генеральне Консульство РП в Луцьку організовує дві презентації цієї виставки: у Луцьку з 1 по 14 квітня 2015 року – в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України (вул. Лесі Українки, 24a), а також в Острозі з 15 квітня 2015 по 11 травня 2015 року в Національному університетіОстрозька академія” (вул. Семінарська, 2).
Виставку в Луцьку урочисто відкрила Генеральна Консул РП в Луцьку – Беата Бживчи, яка підкреслила, що кожен народ має свої авторитети і, безсумнівно, до кола польських авторитетів належить Єжи Ґєдройць – продовжувач політологічної думки таких великих постатей, як маршал Юзеф Пілсудський.
Під час відкриття виступило кілька представників української інтелігенції, для яких діяльність та інтелектуальний світогляд редактора і усього середовища „Паризької культутриˮ не є чужими. Вони підкреслили, що інтелектуальний доробок надзвичайно важливим чином вписується в дебати про становище та майбутнє України.
Професор Петро Кралюк, перший проректор Острозької академії, який отримав запрошення від Консульства для виголошення вступного слова, представив біографію Єжи Ґєдройця та його інтелектуальні досягнення ще в довоєнній Польщі. Особливу увагу професор присвятив інтерв’ю, яке Єжи Ґєдройць надав на початку 90-х років. Критичні зауваження Редактора спрямовані на адресу тогочасної Польщі, держави, яка виходила з-під комуністичного панування, на думку проф. Кралюка вкрай актуальні для розповіді про сучасне становище України.
Про актуальну для України концепцію „Паризької культуриˮ говорив також філософ – професор Віктор Пенько, посилаючись на вирішальну роль інтелектуальних авторитетів у сучасному суспільстві.
Дмитро Головенко, директор Луцького видавництва „Ключіˮ, на подив деяких учасників відкриття виставки, довів, що інтелектуальна думка „Паризької культуриˮ  насправді присутня також і в Луцьку. Він представив кілька цікавих книжкових позицій з кола Ґєдройця, перекладених українською мовою та доступних у луцьких бібліотеках. 


Немає коментарів:

Дописати коментар