суботу, 20 вересня 2014 р.

Демократичне врядування в школі


Освіта – важливий чинник суспільного розвитку, утвердження демократії та збереження миру. Сьогодні, коли усталеності демократичних цінностей у світі загрожує хвиля насилля,  расизму, екстремізму, ксенофобії, дискримінації та нетерпимості, освіта відграє важливу роль у поширенні принципів демократії, верховенства права і прав людини. Хартія Ради Європи про освіту для демократичного громадянства і прав людини, ухвалену Рекомендацією CM/Rec(2010)7 усіма 47 державами-членами Ради Європи, спонукає школи відповідати на виклики сучасності, відійшовши від традиційної пріоритетності передачі знань, створюючи умови для набуття навиків і розвитку компетентностей  необхідних для життя в демократичному суспільстві.


Україна переживає складний період своєї історії, поставши перед нагальною вимогою реформування практично усіх сфер суспільного життя. Демократизація формальної освіти – один із пріоритетних напрямків, на які спрямовані зусилля уряду. Нещодавно ухвалений Закон про вищу освіту проголосив автономію університетів та академічну свободу викладачів і студентів. Триває робота з реформування середньої освіти. Конфлікт на Сході України викриває крихкість демократії та диктує необхідність забезпечення сталості демократичних зрушень в українському суспільстві, у т.ч. у сфері освіти. 

Мета заходу

Семінар-тренінг “Демократичне врядування у школі” проводиться в рамках спільного проекту Ради Європи, Міністерства освіти і науки України і Європейського Центру Вергеланда (Норвегія) за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії. Захід має на меті сприяти системним змінам в українській середній освіті через демократизацію шкільного врядування та активізацію участі молоді у житті школи і місцевої громади.

Організатори заходу ставлять за мету реалізацію наступних завдань:
-         підтримати зусилля Уряду України на впровадження Хартії Ради Європи про освіту для демократичного громадянства і прав людини;
-         сприяти поглибленню усвідомлення ролі працівників освіти у розбудові демократичного суспільства;


-         долучитися до обговорення та національного діалогу щодо сьогоднішніх  викликів та перспектив розвитку громадянської освіти та освіти з прав людини в школах України;
-         пропагувати модель демократичного врядування у школі у відповідності до рекомендацій та методичних матеріалів Ради Європи;
-         сприяти активізації участі молоді у житті школи і місцевої громади в Україні.

Програма

Планується, що програма охоплюватиме наступні теми: принципи та підходи освіти для демократичного громадянства і прав людини, модель демократичного врядування у школі, участь учнівської молоді в суспільному житті і в житті школи, співпраця школи та громади, проектний підхід у громадянській освіті, застосування активних методів викладання тощо. Тренінг базуватиметься на загальношкільному підході до освіти з прав людини і громадянства, що пропагується Європейським Центром Вергеланда та Радою Європи. Перед тренінгом відбудеться коротка експертна дискусія на тему розвитку освіти для демократичного громадянства і прав людини в Україні.

Семінар-тренінг проводитимуть іноземні та українські експерти Ради Європи на основі навчальних матеріалів РЄ у сфері освіти для демократичного громадянства і прав людини. Навчання здійснюватиметься українською та англійською мовою із синхронним перекладом на українську. Програма заходу буде оприлюднена на початку жовтня.


Учасники

До участі у тренінгу запрошуються директори, заступники директорів та вчителі шкіл різного рівня акредитації та спеціалізації, які зацікавлені у можливій тривалій участі в Проекті та мають намір активно впроваджувати принципи прав людини та демократії у школі шляхом запровадження якісних змін у процес врядування школою, навчальну, навчально-методичну і навчально-виховну роботу. Участь у семінарі візьмуть 26 учасників, по одному-двом представникам від кожної зацікавленої школи, із різних регіонів України (альтернатива 1: директор та заступник директора чи вчитель, альтернатива 2: заступник директора та вчитель, альтерантива 3: директор або заступник директора).


Час та місце проведення

30-31 жовтня 2014р., готель «Ibis» (бульвар Т.Шевченка, 25, м Київ).

Проживання та харчування учасників у готелі – за рахунок організаторів. Навчальними матеріалами забезпечує Рада Європи. Тренінг триматиме повних два дні.


Заявки на участь

Прохання надсилати заповнену заявку на адресу організаторів:  post@theewc.org (з позначкою «Training in Ukraine»). Останній день прийому заявок – 30 вересня. Інформація про результати конкурсу буде надіслана лише переможцям  до 10 жовтня 2014 року за вказаною у заявці електронною поштою.

Додаткова інформація – на сайті Європейського центру Вергеланда www.theewc.org . У разі виникнення запитань, звертайтеся до EWC (українською) за адресою post@theewc.org

ЗАЯВКА

NB! Прохання заповнювати усі поля заявки. Форми, які містимуть неповну інформацію, розглядатися не будуть.
Інформація про представників школи/гімназії/ліцею
Місто/село, область:
     
Контактна особа:
(один із учасників)
Імя та по-батькові:      
Тел. (моб.)                                 
E-mail      
Інформація про школу/гімназію/ліцей
Назва школи:

Рівень акредитації/спеціалізація:                                                      
Вік учнів : від      до      
Загальна кількість учнів:      
Загальна кількість учителів:      
Адреса     
Тел.:       
Веб-сторінка:      
Учасник 1:  Директор/заступник директора                       Ж Ч,  Рік народження:     
Прізвище, ім’я та по-батькові:                                                   
Який предмет викладає:      
Стаж роботи на посаді:      
E-mail:      
Контактний тел.:      

Чи брали Ви участь у інших тренінгах у сфері громадянської освіти, освіти з прав людини тощо? Якщо так, то подайте їх перелік.
     




Чи є у Вас досвід викладання участі у проектах у сфері освіти для демократичного громадянства і прав людини? Якщо так, опишіть коротко, який саме.
     





Учасник 2: Заступник директора/вчитель                          Ж Ч, Рік народження:     
(Якщо у заході має намір взяти участь лише один представник школи, цей пункт не заповняти)
Прізвище, ім’я та по-батькові:                                                   
Який предмет викладає:      
Стаж роботи на посаді:      
E-mail:      
Контактний тел.:      

Чи брали Ви участь у інших тренінгах у сфері громадянської освіти, освіти з прав людини тощо? Якщо так, то подайте їх перелік.
     




Чи є у Вас досвід викладання участі у проектах у сфері освіти для демократичного громадянства і прав людини? Якщо так, опишіть коротко, який саме.
     





Мотивація, ідеї щодо подальшої діяльності  (заповнюється спільними зусиллями)
Перерахуйте, будь ласка, головні проблеми врядування у Вашій школі, які б Ви хотіли вирішити за допомогою знань і навиків, здобутих під час тренінгу (наприклад, недостатня участь молоді/батьків/громади у житті школи, високий рівень конфліктності чи недовіри між учителями та учнями тощо)?
     



Яку ініціативу/и, спрямовану на вирішення цих проблем, Ви хотіли б реалізувати у Вашій школі? Яким чином Ви планували б її/їх втілювати?
     




Який досвід/знання Ви хотіли б здобути під час тренінгу?
     





Практична інформація
Учасник 1.

Вкажіть, будь ласка, чи є у Вас дієтичні обмеженняТак  Ні (необхідне підкреслити)
Які саме?      
(вегетаріанець, не вживаю свинини, молочних продуктів тощо)

Чи є у Вас інші особливі потреби, які слід враховувати під час перебування в готелі/у дорозі (пересування у візку, особливості зору/слуху тощо)?
Учасник 2.

Вкажіть, будь ласка, чи є у Вас дієтичні обмеження -  Так  Ні (необхідне підкреслити)
Які саме?      
(вегетаріанець, не вживаю свинини, молочних продуктів, алергія тощо)

Чи є у Вас інші особливі потреби, які слід враховувати під час перебування в готелі/у дорозі (пересування у візку, особливості зору/слуху тощо)?


Дата:         


Підпис або ПІП контактної особи:




Рада Європи – міжнародна організація, заснована 1949 року, яка обєднує 47 держав у європейському просторі. Членство в організації відкрите для всіх європейських держав, які розвиваються на засадах верховенства права, демократії і поваги до прав людини. Україна приєдналася до Організації 1995 року.


Європейський центр Вергеланда (EWC, Осло, Норвегія) – це ресурсний центр Ради Європи, заснований 2008 року з метою пропагування освіти для демократичного громадянства, прав людини і міжкультурного порозуміння (ОДГ/ОПЛ).

Немає коментарів:

Дописати коментар