вівторок, 18 лютого 2014 р.

II Форум Євромайданів: що бачили Чернівці

В Одесі на другому Всеукраїнському форумі Євромайданів мені пощастило бути спостерігачем від рідних Чернівців. Побачити роботу зібрання найактивніших представників України інтелектуальної та гостей з-за кордону (Польща, Росія, Франція) - це дійсно щастя,  інша справа - її модерувати. На кожну пропозицію, починаючи від узгодження порядку денного, були репліки, зауваження, ремарки, редакційні правки.
Практично форум розпочався із розповідей учасників про ситуацію у своєму регіоні. Користуючись почутим і відсутністю інших чернівчан, дозволю собі думати, що Буковина серед тих областей, які обійшлися (на цей момент) малою кровю.
До прикладу, в Дніпропетровську «тітушки» не є  лише персонажами з повідомлень ЗМІ, вони там активно робили свою справу, розповідають делегати. У Сімферополі на малочисельний мітинг наступав багаточисельний загін міліціонерів (захистили майданівців ультраси). В Полтаві, Харкові, Києві палали автомобілі. А доповідач з Луганську повідомив, що в їхньому місті планується акція «Останнє попередження», яка має на меті якось лякати схильних до Майдану мешканців.
Після ознайомлення з ситуацією, в представленій на євро-форумі Україні, всі розійшлися працювати у групах за напрямками: горизонтальна координація євромайданів, безпека і охорона, інформаційна діяльність, матеріальне забезпечення Форуму,  громадянська освіта учасників євромайданів, суб’єктність Форуму як сторони переговорів з третіми сторонами.
Я спостерігала за роботою учасників, які відповідали за горизонт координації євромайданів. Розфокус почав проявляти себе, коли час обговорення цінностей (приходити вчасно, позитивність, сприйняття різноманітності, і це все, що запамятала) вже ставав цінним. Декілька делегатів не витримали і попросили перейти до більш важливих тем, адже їм потрібно було після приїзду оголосити зі сцени конкретні пропозиції форуму щодо повалення режиму Януковича. Лунали різні думки про мирний спротив, мобілізацію, у разі надзвичайного стану, і фінансове забезпечення євромайданів.  Щодо обігу коштів, одна з делегаток озвучила прохання людей стосовно звітності. А, присутній на обговоренні, гість з Москви подав ідею включити до роботи майбутніх форумів професійних економістів.  Якщо підприємцям України запропонувати вибір основ для бізнесу, адекватне оподаткування  та економічну прозорість, то підтримає Майдан значно більше людей, - був його основний меседж. Також москвич висловив сподівання щодо наших акцій на підтримку російських «в’язнів Болотної», справи яких розглядатимуть 21 лютого в РФ.
Загалом, на другий день форуму усі групи представили свої напрацювання, серед яких вагомими були різноманітні фахові внутрішньо-українські звернення та звернення до урядів Євросоюзу, Канади і США.
Не обійшлося на форумі і без відкритого до цього часу питання: кількість делегатів з київського євромайдану. Хто, звідки, для чого? За словами прихильників встановити граничну кількість, якщо у столиці за звичайною схемою обиратимуть делегатів з кожного представленого там середовища, то форум згодом стане не Всеукраїнським, а виключно київським. Кияни з такою версією не погоджувалися і апелювали загрозою того, що тоді так столицю представлятимуть лише обрані політики.

Наступний форум має відбутися в Умані. Принаймні це рішення всі прийняли одноголосно.

Немає коментарів:

Дописати коментар